RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Studio Izvodljivost - 18 hitova iz Čačka (Ultra)

 

nula-tri-dva
ritam ne može da stane
ko ne kapira priču
neka skloni se sa strane
/A-Fer/

 

ImageU prošlom broju, na ovim stranicama našle su se recenzije kompilacija bendova iz Pančeva i Subotice. Ako je to tada bilo prijatno iznenađenje i nada koja ukazuje ka oporavku scene, ovo što sada sledi predstavlja potpuni spektakl.

 

Da li uopšte možete da nađete neku zajedničku kopču rock'n'rolla i Čačka (ako se izuzme naslov albuma Let 3)? Teško. Sem u onom kontekstu "šumadijski r'n'r", ali duge noge za igranje i ministra za psovanje und slikanje da sklonimo na stranu. Pokušavao sam da se setim makar jednog benda iz Čačka za koji sam ikada čuo, ali džaba. Ništa. I onda, dolazi mi u ruke kompilacija za koju sam u prvi mah pomislio da se zove "Studija izvodljivosti" (što bi možda bio i precizniji naziv ako se želi napraviti paralela sa svim tim raznim kvaziekonomskim marifetlucima kojima nam kreče oči), a kojoj u podnaslovu bombastičnokurčevito stoji - 18 hitova iz Čačka. Ajde de, rekoh sebi, da vidimo i to puvanje... Međutim... Na ovom CD-u se zaista nalazi 18 hitova i na neki način ovo jeste "studija izvodljivosti" postojanja ovakve muzike na ovim prostorima.

 

Svestan sam da sve ovo pomalo zvuči kao stihovi "šaram, šaram / oba momka varam", ali potrudite se da dođete do ovog, slobodan sam reći, jednog od najznačajnijih dokumentarnih izdanja u poslednjih skoro dvadeset godina na ovim prostorima.

 

Dakle, na samom početku sačekaće vas Alektom (acid-jazz), iza toga Dejan Krsmanović (atmospheric drum'n'bass) pa onda Gužva u 16-ercu (h/c-rege crossover kakav smo već viđali i kod KKN i kod Eyesburna ali sasvim autohton u ovoj prilici) i onda očekujete neko sledeće ludilo, kad ono iza ćoška Corcovado. Letnji house, malo ša-la-la, ali čist hit! Gledajući takvu vrstu muzike, sam vrh. Onda se malo zamislite uz Ivana Anđelkovića (malo 80-te, malo neki dark prizvuk koji bi trebalo da bude izdiferencirani), pa dođu na ovim stranama već spominjani Manisent i Mentalnost. Posle te trećine diska više nije jasno šta slušate. Da neko kaže to je neka kompilacija nekih bendova pa da se kaže OK, ali da neko kaže da sve to dolazi iz Čačka - verovatno biste rekli: Smanji, kume! Ali to je tek malo preko polovine izvođača. Tu su još nimalo nebitni A-Fer (hiphop), Hobi (gitarski crossover koji malo naginje na RATM ali sa DJ podrškom), Nikola Tomahawk (progresive trance) i Democratic Teror i Litter Infection (dva sjajna, što potpisujem, metal benda, ali ne bih dao za pravo da ih stilski određujem unutar ovog žanra).

 

Sve u svemu 11 izvođača sa 18 hitova i sve to iz Čačka. Ne bih želeo da neko ovo protumači kao eufemizam i nipodaštavanje, ali je većini, nadam se, jasno šta pisac želi reći.

 

Iz bookleta se saznaje da je celu ovu priču organizovao Vladimir Radović, da su sve numere snimljene tokom jula i avgusta prošle godine u studiju Ultra (naravno u Čačku) i da je design i crteže za omot uradio Toma Pan. Ne znam kome veće čestitke da uputim. Da li organizatoru na sjajnom poslu, studiju na zvuku koji je podario ili dizajneru na savršenom omotu i pakovanju.

 

Kontakt izdavača je Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli Nadam se da ćete uspeti da obezbedite svoj primerak ovog fenomenalnog projekta. Šta reći za kraj? Ustala je Srbija!

 

Autor: Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement