RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Borghesia - Ljubav je hladnija od smrti (ŠKUC/ FV Založba, 1985)

 

Brak / Obitelj / Susjed / Dobar dan / Domovina / Idem dalje
(A.R.)

 

ImageKratki misaoni povratak u sredinu osamdesetih godina prošlog veka na ovim prostorima dovoljan je da se shvati sveopšta retrogradnost koja je (čak i kada se zanemare ratna dešavanja u proteklom periodu) osnovna vodilja establišmenta, ma koji i kakav bio, i ma kojim se imenom deklarisao.

 

Ako danas, dvadeset godina kasnije, kao osnov za sve novospoznato služi opšteomogućeni internet, u to daleko nevinije, naivnije ali i kreativnije vreme muka je bila malo veća, ipak izbor je postojao, samo ako ste želeli da malo zagrebete ispod površine. Nekoliko muzičkih emisija u tadašnjoj JRT šemi povremeno su znale da u terminima kada porodica obično nije na okupu, propuste kroz katodne cevi nešto novo, intrigantno, i svakako neprimereno sistemu. S druge strane, već zaboravljena (ili za one mlađe možda čak i nepojmljiva) institucija tzv. omladinske štampe omogućavala je da se dosta toga pročita "između i ispod" redova. Student, Mladina, NON, Mladost... Legendarni, davno blaženopočivši kiosk koji se nalazio kod hotela Balkan na Terazijama bio je oltar koji se pohodio i gde se moglo nabaviti sve ono što je imalu ikakvu primisao disidentstva tog doba. Kako danas, posle svega, sve te neke tada teške i bitne reči deluju isprazno i smešno...

 

No, sve ove sociopolitičke opservacije nisu izrečene u kontekstu "žal za mlados'". Upravo, takva jedna kombinatorika koja povezuje jednu od muzičkih emisija JRT šeme (mislim da je u pitanju Stereovizija) i omladinsku štampu, zaintrigirala me je, a kasnije i omogućila da dođem do vinila o kome ću ovde pričati.

 

Te davne večeri, nekim slučajem (da ne kažem nečijim propustom) na državnoj televiziji prikazan je video rad "Tako mladi", čija je muzička podloga, u stvari, ovaj album. Ili je možda bolje reći da je video nastao na muziku sa ovog albuma? Nisam siguran šta je od ta dva tačno, ali nije ni bitno. Bitno da postoje.

 

Sećanja na video blede (ako neko od čitalaca možda isti poseduje, vrlo rado bih ga pogledao ponovo!) ali utisci ostaju. Minimalizam body electrica, vrlo jasna (ali nikako i prizemna) politička poruka, mračna atmosfera, sa više nego eksplicitnom S/M & gay ikonografijom. Deluje malo bizzare, ali ako se ne zatvore oči i uši spram političkog konteksta, sve postaje kristalno jasno.

 

Delovaće nepojmljivo ali u to "vinilno" doba bilo je moguće naručivati ploče i to ne samo iz inostranstva već i iz tadašnje nam zemlje. Dakle, te davne godine prvo izdanje nezavisne kuće FV založba, koja je delovala pod okriljem ŠKUC-a (ljubljanska varijanta SKC-a), uredno je poštom stiglo u moje ruke. Kad tamo - iznenađenje!

 

Prva impresija bilo je pakovanje. Za razliku od svih do tada postojećih vinilnih primeraka koja sam posedovao, ovo je bilo spakovano u providni PVC omot (onakav isti kakav se kasnije koristio kada ste hteli da omote vaših ploča sačuvate od raspadanja), a unutra papirni omot, u stvari, to je sa jedne strane bio poster (veličine 3x2 veličine omota ploče), a sa druge strane spakovan kao uredna omotnica sa svim podacima (uključujući i tekstove koji su dati trojezično - engleski/italijanski/i onaj na kome su pevali). No, tu iznenađenju nije bio kraj. Kada se vinil konačno pojavio u rukama, tek tada sam se osetio zatečenim. Nije bio klasično crn već crven. Danas mi je jasno da to nije njihova inovacija, ali u to doba mladosti...

 

Borghesia je nastala kao muzički ogranak pozorišne trupe FV 112/15 i vrlo brzo se ustalila kao dvojac: Aldo Ivančić (razna elektronika) i Dario Saravel (glas). Ljubav je hladnija od smrti njihovo je ukupno treće, ali prvo vinilno izdanje.

 

Na ovom albumu, koji je poslužio i za njihov kasniji, vrlo opravdani, prodor na evropsku body-electric scenu, nalazi se deset pesama koje su tada kada su nastale možda delovale opskurno, sexualno devijantno, atipično, najblaže rečeno, ali godine koje su usledile samo su potvrdile opravdanost svih zloslutnosti koje su se nalazile na ovoj ploči. Pomenuti video rad samo je pojačao izrečeno.

 

Tekstualno, album odiše atmosferom nekog zadimljenog BDSM kluba, sa Village People gay ikonografijom (uostalom, ko je jednom video Alda Ivančića zna o čemu pričam). Suštinski, ovo je ploča koja govori da je neophodno skupiti hrabrosti, reći i priznati istinu da bi se bio sasvim slobodan i svoj, što je moguće uprkos činjenici da budućnost koja je pred nama nije nimalo "svetla".

 

Teskobnost uvodne A.R., definisanje i anatomija totalitarizma u Kdo je ugasnil luč (...režimi uvjeravaju / režimi tvrde / režimi proganjaju / režimi streljaju/...), bezizlasnost u Brisk Vomit, pa sve do poslednje Tako mladi, učiniće da ovaj vinil ili odmah skinete sa rotacije ili da se duboko zamislite o sebi i okruženju. Šta je umetnicima u glavama verovatno ni oni sami ne mogu da vam racionalno objasne, ali da ponekad vide i osećaju, to stoji. Kako drugačije objasniti da recimo numera On, koja se u vreme nastajanja može slušati tek kao jedan rad na S/M temu, samo nekoliko godina potom sasvim glatko može da poprimi čitanje kao metaforički opis jednog drugog, u doba nastajanja numere, nepoznatog S/M-a.

 

On voli oštar seks / Čvrste ruke / Visoke čizme / I autoritet / Krv na oltaru / On se moli / I traži blagoslov / On voli oštar seks / Fijuk biča / I brazgotina na licu / Oko u ruci / Krv na oltaru / On traži blagoslov
(On)

 

Zamišljeno kao jedno kratko predstavljanje albuma za koji smatram da je bitan za ex-YU scenu, ovo pisanje se neplanirano odužilo. Muzički, Borghesia se vrlo lako definiše kao body-electric, ali poruke koje šalju nimalo nisu površne i jednoznačne. Bez obzira na to što vam neće izmamiti osmeh na lice, ovaj album nužno morate preslušavati. I danas, dvadeset godina od njegovog izdavanja, nije nam se okruženje mnogo promenilo a apokaliptičnost kojom nas obasipa samo je jasnija i onima kojima to tada nije bilo.

 

Otvori oči. Oslobi um. Razmišljaj.

 

Tako mladi / A tako mrtvi na dnu / Plutaju među algama / I vlastitim crijevima / A gore na površini / Vijore se zastave / Pleh banda svira himnu / A galebovi kriče / I pogledom traže / Komadiće mesa
(Tako mladi)

 

Autor: Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement