PanoramaRezoner
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Rezoner:  U Zagrebu od 23. do 27. maja održan deveti po redu pozorišni festival FAKI

 

Mogućnosti pozorišta u postmodernom ambisu

Opet proljeće
I opet grad
I opet FAKI ima te rad!
U tjednu tom budi gost naš
Prikaži se, zaigraj se, otkači se baš!!!

 

ImageIgra, ples, razmena energije, sve akcije koje u alternativnom teatru podstiču pospalog građanina da uzdahne, da se osvrne i pogleda u izbledelo sunce koje polako gubi onu nekadašnju snagu, ilustrovano u uvodniku FAKI-ja, viđeno je i na samom Festivalu. FAKI je festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra. Festival je, kao i svi prethodni, bio međunarodnog karaktera, čija je svrha da prikaže pojedince i grupe čije se umetničko delovanje kreće van institucija klasičnog komercijalnog pozorišta, a sa druge strane ostavljaju snažni umetnički izraz. Pored grupa i pojedinaca iz Hrvatske, bilo ih je i iz Srbije i Crne Gore, Velike Britanije, Španije, Italije, Makedonije, i Bosne i Hercegovine.

 

Program se odvijao na više lokacija: u Studentskom centru, Krivom putu i mnogim drugim otvorenim i zatvorenim delovima grada. Na Cvetnom trgu, tačno u podne 23. maja, FAKI-jeva povorka žonglera i štulaša, krenula je u formalni početak igre, zabave koja je svojom nesumnjivom energijom izazivala samo simpatije. Iz opšteg petodnevnog FAKI-janja treba izdvojiti Bosansko Hercegovačku skupinu "TRAVNIK.BA" u režiji Branislava Đakovića, koja je izvela predstavu u kojoj je desetak aktera na sceni izvodilo kolaž svojih svakodnevnih problema kroz pevanje, sviranje, neverbalnu igru, koja je dobila veoma dobre ocene u kuloarima FAKI-ja. Bili su tu još "Theatre Laboratory" iz Španije sa predstavom "Refugees", adaptacijom političke drame Bertola Brehta, koja se zasniva na pozorišnom video performansu (kompletna scenografiju gradi video projekcija).

 

U okviru Festivala promovisan je i dokumentarnoi film "Put do Visoke zemlje" u režiji Ivana Velisavljevića i Ivana Zlatića, koji govori o Zemaljskom bendu Zagorelo i njihovom ritualnom performansu koji već tradicionalno izvode na vrlo zanimljivoj lokaciji u severnom delu Srbije. Film je bio odličan uvod u nastup iste grupe na FAKI-ju.

 

Kao jedan od najupečatljivijih, najviše zbog aktuelnosti ali i nesumnjive inventivnosti autora, videli smo u uličnoj prezentaciji na Trgu mladenaca happening pod nazivom "Cirkorama", u kom su autori ozvaničili početak Svetskog prvenstva u fudbalu. Nikola Mijatović kao fudbaler, i njegov saigrač Milan Manić, prodavali su ulaznice štampane na toalet papiru u okviru kojih se nalazila i avionska karta. U pauzama su napucavali prolaznike loptom.

 

Takođe treba izdvojiti "Gangzta Theatre-Movie crew one" koji su nastupili u bonus delu FAKI-ja. Polusatnim skečevima na raznolike teme, oduševili su posetioce.

 

FAKI je svoju osobenu dinamiku krunisao poslednjom večeri u Atriju Studentskog centra gde je održan "Prom Night" koji nas je odveo u matursku zabavu iz pedesetih. FAKI-jevci su plesali i plesali i na jedan vrlo dirljiv način spustili zavesu na devetu epizodu ovog, skromno rečeno, vrlo hrabrog i nadasve posebnog Festivala.

 

Posebne reči hvale treba uputiti organizaciji koju čine, verovali ili ne, šest dama, kojima entuzijazam vezan za pozorište i umetnost uopšte ne manjka.

 

U susret narednom FAKI-ju, istražujte percepciju svog ja, ujedinjujte slike svojih imaginacija, realnosti prilazite svesno, teatar je podloga za svemogući obračun, ne zaboravite, FAKI će biti tu da vam pruži ruku.

 

Autor: Siniša Jelovac

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement