Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (7)

 

Vesti iz zemlje i prizemlja

 

ImageManje od vitamina, više od nikotina: Povodom 31. maja, Dana borbe protiv pušenja, Ministarstvo zdravstva i jedinstva je lansiralo novi proizvod za odvikavanje od pušenja "Gandža 17 plus". Novi prozvod je dizajniran tako da podseća na cigaretu, pa pušači neće ni primetiti da su počeli da se odvikavaju. "Gandža 17 plus" se konzumira slično kao duvan, samo što se dim duže zadržava na obostranu radost plućnih krila i sprženih nervnih ćelija. Novi proizvod ne izaziva apstinencijalne krize i nije štetan po zdravlje; jedina kontraindikacija je neobuzdani rast apetita koji može da dovede do nagomilavanja suvišnih kilograma u predelu tela. Ministarstvo zdravstva i jedinstva zato konzumentima "Gandže 17 plus" preporučuje strogu dijetu uz fizičke aktivnosti kao što je, na primer, preskakanje tri obroka dnevno. "Gandža 17 plus" se može nabaviti u apotekama ispod tezge, kao i kod ovlašćenih uličnih dilera, a tajna šifra glasi - "manje od vitamina, više od nikotina".

 

Deklaracija o penetraciji: Grupa političkih partija i udruženja građana usvojila je Deklaraciju o penetraciji u Evropsku Uniju. U Deklaraciji se, između ostalog kaže: "Srbija treba da uđe u EU, ali kada se nama ćefne, uzdignute glave - kako gornje tako i donje, i to bez kucanja i bez kondoma." Potpisnici Deklaracije su:
1. Društvo srpsko-srpskog prijateljstva; slogan društva: "Od Avelja do Kaina / sve je Srbin do Srbina"
2. Udruženje za istinu o Radovanu III; slogan udruženja: "Ko se od Radovana krije / bolje da ga nije"
3. Nadrealistička stranka Srbije - Pokret za halucinaciju; partijski slogan: "Slonovi su zarazni"
4. Stranka zelembaća; partijski slogan: "Evro vrti gde zelembać ne može"
5. Antipraški lobi; slogan lobija: "Šta će meni šunka praška / kad ležim na zrnu graška"
6. Srpska neurotičarska stranka - Pokret za bensedin; partijski slogan: "Ne daj Bože / da se Srbi slože / Srbija se umirit ne može"
7. Pokret za svemirske integracije; slogan pokreta: "Oj, Srbijo, vasionski brodu / nije tebe roda / ti s' donela rodu"
8. Udruženje za odbranu Koste od Čavoškog; slogan udruženja: "Napad je najbolja odbrana"
9. Nihilistička stranka Srbije; partijski slogan: "Nema tebe, nema mene / ničeg više nema, joj"

 

Igračka plačka: U elitnom vrtiću za mališane iz neurokrem društva "Dedinjske čarolije" došlo je do nesvakidašnjeg incidenta. Sve je počelo kada je najmlađi Karić zlatnom cuclom pogodio u oko Bekovog naslednika, na šta je ovaj uzvratio raspalivši Karića po tintari unikatnim mobilnim telefonom od platine. Onda je u tuču uleteo Miškovićev mali mlatarajući mermernom nošom levo-desno. Zaustavio se tek kad ga je Drakulić mlađi pogodio u čelo dijamantom iz kinder-jajeta. Njemu je s leđa prileteo Hamovićev sinčić daveći ga svilenom Armani kravatom. Kad je Drakulić počeo da krklja i da se guši umešao se mali Lazarević tresnuvši Hamovića po glavi zvečkom od 24 karata, a onda je počela opšta tuča. Leteli su lap-topovi, čipendejl stoličice, srebrni klikeri, zlatne kajle, nije se znalo ko koga bije. Vaspitačice su uplašeno izjurile napolje, a tuču su prekinuli telohranitelji razdvojivši pobesnele mališane. U tuči nije bilo ozbiljnije povređenih, ali se očekuje da će ovaj incident izazvati turbulencije među tajkunima i novu podelu moći i bogatstva u Srbiji.

 

Ne čekajući Godoa: Najnoviji rad konceptualnog umetnika Milisava Dangubića izazvao je veliku pažnju u kulturnoumetničkim krugovima. Reč je o radu pod naslovom "Čekanje u redu za vizu" koji je Milisav izveo ispred američke ambasade. Rad se sastoji iz višečasovnog čekanja ispred ambasade tokom kojeg je naš umetnik zevao, premeštao se sa noge na nogu, čitao knjigu "Penelopina politika", hvatao zjala i čavrljao sa običnim smrtnicima koji su samo čekali vizu, bez ikakvih umetničkih pretenzija. Oko Milisavljevog rada povela se žučna polemika najuglednijih likovnih kritičara: dok su jedni rad uvrstili u postpostmodernizam, drugi tvrde da se radi o parodiranju ranog konceptualizma sa primesama podrealizma, a treći bi stavili ruku u vatru da je reč o hibridu socrealizma i pozne neoavangarde. Radiša Colić kojeg smo zatekli u redu za vizu, po zanimanju vodoinstalater, izjavio je da se u umetnost razume kao magarac u kantar, ali da mu Milisav svejedno deluje kao fin čovek.

 

Grobnica za srpsku književnost: Sveti artiljerijski Sinod SPC objavio je novo, pročišćeno, opravoslavljeno izdanje kontroverznog dela Danila Kiša "Grobnica za Borisa Davidoviča" pod naslovom "Opelo za Boru Davidovića". Novo izdanje sadrži sledeće priče: Krst sa drškom od ružinog drveta; Evropa koja proždire svoj okot; Mehaničke brojanice; Magijsko kruženje osveštanih karata Velike Srbije; Opelo za Boru Davidovića; Psi i svete knjige i Kratko žitije Dobrice Bećkovića Štule. U pripremi je i novo izdanje "Enciklopedije mrtvih" pod naslovom "Srpska knjiga mrtvih pijanih", a neke od priča koje će se naći među koricama ove knjige nosiće naslove: Crvena jaja sa likom Lenjina; Sloba Čudotvorac; Priča o Pahomiju i učeniku; Slavno je uzalud mreti...

 

Nevolje sa bubregom: Izvesni Z.K. kasapin-pripravnik iz Male Voštanice objavio je oglas lične prirode u lokalnom listu "Kurajber" u kojem je potencijalnim kupcima ponudio svoj levi bubreg. Kao ključni dokaz da je bubreg vrhunskog kvaliteta Z.K. je naveo činjenicu da nikada nije privođen. Organi gonjenja su pravovremeno odreagovali na ovaj pokušaj ilegalne trgovine ljudskim organima hapšenjem Z.K. Nakon posebnog tretmana u policijskoj stanici, Z.K. je odustao od prodaje, delom zbog mogućnosti da zaglavi višegodišnju robiju, a delom zbog toga što se artikal sada nalazi u stanju u kojem ne vredi ni pišljivog boba.

 

Nova hajdučija: U javnosti je rašireno mišljenje da je životni moto srpskih nacionalista "Sve što je tuđe meni je strano". Da bi opovrglo ovu tezu koja stoji na staklenim nogama od kojih je bar jedna u grobu, organizacija "Zveri srpske - Pokret za čeljusti" oglasila se sledećim saopštenjem: "Nije sve što dolazi iz Evrope loše. Mi, Srbi, kao mudar narod odvajkada, treba da uzmemo iz Evrope sve ono što je dobro. Predlažem da to učinimo u gluvo doba noći, upadom kroz prozor, po staroj hajdučko-uskočkoj tradiciji. Evropa, kao zemlja blagostanja koja ima svega u izobilju, ujutru kad se probudi neće ni primetiti da joj nešto nedostaje".

 

Pornografija sa ljudskim likom: Firma "Crven ban" čiji su vlasnici Felacio i Felicija Mudini napravila je pravi bum na tržištu erotskih pomagala. Njihovi originalni proizvodi - gumene lutke na naduvavanje sa likovima političara, potpuno su urnisali konkurenciju. Ovo je živi primer kako spoj originalne ideje sa privatnom inicijativom, uz malo smisla za biznis neminovno vode do uspeha. Evo šta o tome kaže gospodin Felacio Mudini: "Politika je prožela sve pore života, pa ne vidim zašto je ne bismo smestili i u spavaću sobu. Naše najčešće mušterije su žene, ali često dolaze i muškarci koji naše lutke koriste kao bokserske vreće. Istraživanja pokazuju da je nasilje u porodici opalo za 50 odsto otkad su se naše lutke pojavile. Najbolje se prodaju lutke sa likom predsednika Lepog Caneta, Vučka Praškovića i Strahinje Čovića. Jedini promašaj smo napravili sa likovima Trtomuda I Neobaveštenog i Tome Grobarova, još ni prvu seriju nismo rasprodali. Dosta su nas političari taslačili u zdrav mozak, vreme je da im vratimo milo za drago." Gospođa Felicija Mudini najavljuje i neke novitete: "U pripremi je novi set proizvoda: vibratori sa glavama političara, kondomi sa stranačkim obeležjima, veštačke vagine sa motivima iz skupštinskog života, lubrikanti za uvlakače i sado-mazo kompleti za političke duele."

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement