Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Profil: Nataša Šarić, autorka najbolje kolekcije na Beogradskom Fashion Weeku

 

Niminina S.F.E.R.A

 

ImageNataša Šarić je modni kreator. Ona je multimedijalni umetnik, esteta, naučnik-istraživač, svemirski putnik, vizuelni samuraj, pravoslavni teoretičar, zen-budistički kostimograf, tehno-urban-dancer, stripo-grafito manijak, ljubitelj filmske umetnosti, SF Proka Pronalazač, geometrijski dizajner i... Neprekidno traga za kreacijama. Povod našeg razgovora je izložba, tzv. ekspozicija S.F.E.R.A. u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu (otvorena krajem marta), kao i učešće na Beogradskom Fashion Weeku sa kolekcijom "Niminina S.F.E.R.A." u Genex Impuls Holu Hotela Interkontinetal sredinom aprila. Ova kolekcija proglašena je najboljom kolekcijom sa doslednim autorskim pečatom. Kao rezultat toga, Nataša Šarić će, zajedno sa Nenadom Boharevićem i Kristijanom Gaspari, ući u publikaciji "101 scenski dizajn", što je bez sumnje izuzetan uspeh.

 

Plastelin: Ova dva događaja su vremenski, ali i tematski povezana. Kada kažete sfera, šta pod tim podrazumevate?
Nataša Šarić: - Dobro ste primetili. Ta dva događaja su delovi jednog sveobuhvatnog projekta pod nazivom S.F.E.R.A. U pančevačkoj galeriji ona je predstavljena kao ekspozicija, koja je imala čisto umetnički karakter, dok je na Festivalu mode ona doživela revijalnu promociju. Ovaj umetnički čin je zasnovan na proučavanju i primeni najrazličitijih konotacija sfere kao najsavršenijeg geometrijskog oblika. Ekspozicija S.F.E.R.A. u saradnji sa Nenadom Boharevićem i Kristijanom Gaspari, dizajnerima iz Verone, kao i mnogim drugim umetnicima, predstavlja pravu umetničku predstavu, zbir pozitivne kreativne energije na temu sfere.

 

A Niminina S.F.E.R.A.? Šta se krije iza tog naziva?
- Ona je multimedijalna predstava sastavljena od tri segmenta i svaki od njih je povezan i predstavlja najznačajniju oblast nauke - matematiku. Tu kolekciju beleži inspiracija i istraživanje matematičke predvidivosti od strane tri najznačajnija naučnika: Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina. Matematika je u nivou komunikacionih tehnologija koje uvode istorijsku ravan i perspektivu čovečanstva 19. i 20. veka, uspostavljaju kontinuitet sa antičkom filozofskom mišlju, sa svojim pravim duhovnim i dubokim kulturnim zaleđem, ali su prevashodno okrenuti ka budućnosti i novim perspektivama.

 

Vaš rad krasi multimedijalnost, revije su Vam ili tematski određene ili je to filozofsko sagledavanje sveta koje zahteva dodatno objašnjavanje.
- Ne umem da radim van teme. Imam širok spektar interesovanja, raznorazne teme zaokupljaju moj život, koje traže da ih ispoljim i da im dam nova značenja. U poslu želim da iskoristim sva svoja znanja iz raznih oblasti umetnosti i da od modne revije načinim umetnički performans. Sama estetika odevanja samo je jedan od segmenata mojih interesovanja. Ali u osnovi svega su emocije. Samo rad sa osećanjima rezultira dobrom kreacijom.

 

ImageKoje teme zaokupljaju Vašu pažnju i teraju na kreativno delovanje?
- Kao i "moji" naučnici, okrenuta sam ka budućnosti. Privlače me nove tendencije, tehnika, nauka, naučna otkrića bude moju maštu, kao i sve što predstavlja inovaciju, naročito me u radu inspirišu SF teme. Modu kombinujem sa raznim elementima iz svih oblasti umetnosti. Modeli su svaki za sebe posebna kreacija, oni nose određeni impuls i deo su celokupne teme kojom se bavim. Trudim se da modnu reviju učinim zanimljivom i da preko nje ostvarim što bolju komunakicju sa publikom. Ne želim da iko ode sa moje revije ravnodušan.

 

Sarađujete sa mnogim umetnicima, pa me zanima na koji način komunicirate?
- Za sve što sam postigla u životu, sreća je igrala minimalnu ulogu. Uglavnom sam morala da se oslonim na samu sebe ili su mi u radu pomagali prijatelji pod parolom: zajedno smo jači! Danas je većina njih veoma uspešna u svom poslu. Moja moda je suštinski vezana za umetnost i nemoguće je da drugačiji način shvatati. Takav pristup modi je rezultirao i saradnjom sa francuskim strip crtačem Tjerijem Gitarom (rezultat te saradnje viđen je u galeriji Ozone, performans Expetore zone), kao i strip scenom "Kerozene" iz Rima.

 

Gde ste sve nastupali?
- Prvi put sam nastupila 1992. godine na multimedijalnom projektu "About Fashion in Six Acts" sa modnom agencijom "Klik", kao i na modnoj predstavi "Midnight Summers Dream", potom 1993. na multimedijalnom projektu "Tarot". Sledeće godine sam dizajnirala mušku i žensku konfekciju za "Yumco", 1995. donji veš za "Plantex". Iste godine u časopisu "New Moment" prezentovan je moj rad "New atom". Potom sam sarađivala sa grupom FIA na izradi umetničkog kalendara zajedno sa drugim umetnicima...

 

Više puta ste odlazili u Sloveniju i slovenački kreatori bili su specijalni gosti na jednoj od Vaših revija.
- Određenog trenutka su nam se razmišljanja o modi i umetnosti poklopila. Tako sam 1998. godine, zajedno sa Aleksandrom Zografom i Vesnom Tokin, bila učesnik njihovog Međunarodnog festivala avangardne umetnosti "Break 21". Tamo sam se predstavila skraćenom verzijom revije "Maritime + Ex", koju je potom i beogradska publika u celini videla na Comtrade Fashion Weeku.

 

ImageTema koju ste izabrali ima veze sa putovanjima?
- Performans se sastojao od kostima inspirisanih kartografijom i pomorstvom naših prostora, konkretno - u pitanju je Boka Kotorska od 15. do 19. veka. Pomorske karte i konstrukcije brodova prebačene u budućnost dobile su novu dimenziju, primerenu mom poimanju sveta i stvarnosti sa izraženim elementima naučne fantastike. Brodove iz davne prošlosti i svemirske letelice povezuje potreba za otkrivanjem nepoznatih prostranstava, kao i potreba za novim saznanjima.

 

Dve godine uzastopce bili ste dobitnik nagrade Srebna košuta.
- Da. To se desilo 1998. i 1999. godine na Beogradskom sajmu mode gde sam se predstavila kao modni kreator modne kuce Passage.

 

Na sledećem Fashion Weeku ponovo ste se otisuli na putovanje, ali ovoga puta sa Žoržom Melijesom, Nilom Amstrongom i Sašom Zografom. O čemu je reč?
- Revija se zvala "Putovanje na Mesec sa MAS-om", inspirisana je filmom Žorža Melijesa, rađen po romanu Žila Verna "Putovanje na Mesec" sa početka 20. veka. Putovanje se nastavilo 1969. godinom kada se svemirski brod "Apolo 11" spustio na Mesec i kada je kretanje Nila Amstronga po površini Meseca pratilo stotine miliona ljudi širom sveta, da bi se ono završilo sa crtežima mesečevih kratera strip crtača Saše Zografa. Na taj način sam, posmatrano sa Meseca, a spojeno u mojoj mašti, obuhvatila ceo prošli vek. Publika je mogla uživo da posmatra performans sa prizorima mesečevih kratera, gde su moji modeli pokušali da dočaraju čudne svetove i avanture mesečevih stanovnika Selenita. Mesečarenje se završilo snovima Saše Zografa, gde se putovanje odvijalo kroz crtež pomoću snova, prikazuju duh novog doba i našu ogromnu stvaralačku energiju.

 

ImageKrajem 2003. godine nastupili ste na Fashion Weeku sa kolekcijom "Strategy Shadow". Dinamičnost i snažna energija karakteristika je ove revije. Modeli su ličili na samuraje.
- Moji modeli svojom pojavom ostavljaju snažni utisak o sebi, dok sa druge strane senka daje novi ton njihovoj ličnosti, određenu crtu duhovnosti, spiritualnosti, tajnovitosti. Senke otkrivaju životna raspoloženja, unutrašnji stav koji žele da prenesu kako na druge, tako i iz prošlosti u budućnost, one ocrtavaju našu ličnost i neprekidno nas prate, kao neka vrsta protivteže. Uz snažnu muziku, određenu koreografiju, osmišljenu scenografiju, modeli su publici izneli jedno moje viđenje sveta stvarnosti, koje se razlikuje od drugih. Vizuelni efekat bio je sjajan i ja sam zadovoljna ostvarenim.

 

Stilizovana srpska šajkača se zahvaljujući Vama našla na Olimpijadi u Atini 2004. godine. Jedini ste od naših predstavnika, iako niste sportista, koji je dobio zlatnu medalju.
- Tako je. Bila sam deo tima koji je na Olimpijskim igrama trebalo da promoviše našu kulturu. Osmislila sam dresove za navijače iz kulture (dve varijante kapa - šajkače, kao simbol hrabrosti, odvažnosti, pobede, kao i dve ženske i dve muške majice, koje su takođe vezane za srpsku heraldiku), koji su išli u Atinu da bodre reprezentativce SCG u okviru organizacije "Radovanje". Kolekcija je izrađena u modnoj kući "Passage". Autentičnu srpsku šajkaču prvi je isprobao Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije, za vreme prijema koji je bio organizovan za ekipu SOFT-a. Ono što je posebno zanimljivo je to što je moju šajkaču u Atini nosio i Huan Antonio Samaran. Zlatnu medalju mi je dodelio Japanski olimpijski komitet za najbolji rekvizit na Olimpijadi. To je izuzetan uspeh i motivacija za dalji rad.

 

Koja tema trenutno zaokuplja Vašu pažnju?
- Bajke, mitovi, legende, nauka, kao i sinteza svega toga, odnosno, mitološka inventivnost i misterija naučnog istraživanja.

 

Autor: Jasmina Bogićev

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement