RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Damo Suzuki / Tena Novak / Zemlja Br. 9 - SKC, 12. maj 2006.

 

ImageSam spomen imena Damo Suzukija podrazumeva nešto što se ne propušta. Iskustvo koje vam ovaj mističnozagonetni vokal, koji je javnosti postao poznat svojim radom sa kraut rock legendama Can, pruža je jedistveno. Upravo tako - jedinstveno, jer svaki Damov nastup je priča za sebe iz prostog razloga što je suština njegovog rada improvizacija, ali nikako ne u onom banalnom smislu.

 

Večerašnju priču otvara Zemlja Br. 9. Vrlo zanimljivi beogradski trio kome se ovaj nastup baš i nije previše posrećio. Da se razumemo, sve to meni zvuči jako zanimljivo, hipnotičkoritmična ritam sekcija, ali zvuk klavijatura i elektronike je još bio u fazi nameštanja tako da ugođaj ipak nije bio potpun. Vrlo rado bi se pozabavio preslušavanjem ovog benda, da l' uživo ili putem snimaka ali da sve zvuči kako treba. Ako izuzmemo ove tehničke prepreke koje su malo umanjile vrednost nastupa bilo je to više nego pristojnih pola sata.

 

ImageIza njih na sceni se pojavljuje Tena Novak. Kako je koncert odmicao zvučali su sve bolje, mada se Tenina violina ponekad nije čula onoliko glasno koliko je to, barem po mom ukusu, trebalo. TN je jedan od onih postrock bandova koji svi više-manje liče na Goodspeed, ali to im se ne bi trebalo uzeti kao zamerka. Možda je to pre generalni problem postrock produkcije ali ni u kom slučaju ne umanjuje uživanje u slušanju finalnog proizvoda. Doduše, priznajem da bi mi TN mnogo više prijala u nekim drugim, nekoncertnim uslovima, jer ipak ova muzika podrazumeva određenu dozu intimizma koje je malo teže ostvariti u stojećem stavu. Ipak, i ovih malo više od sat vremena predstavljalo je prijatno uživanje. U svakom slučaju, ukoliko imate prilike, overite zvuk ovog benda. Vredi. Opširnije o njima na: www.tenanovak.com

 

ImagePosle nekih pola sata pauze, na sceni su se vraća Tena Novak, ali ovoga puta predvođena Damo Suzukijem (www.damosuzuki.de). Damo peva na nekom svom jeziku. Izmišljneom ili ne, nije toliko ni bitno. Improvizacija kojom on pokušava da uhvati trenutak i da na taj način usisa u sebe, obradi i kroz glas izbaci i vrati energiju koja tu negde egzistira u okruženju, uvek kreira specifični doživljaj. Damove mantre su hipnotičke, a mesto gde će vas odvesti zavisi samo od vas samih. Odgledao sam jedno sat vremena ovog nastupa i onda se desilo nešto što mi ranije nije bio običaj. Petak veče, posle naporne radne nedelje, i samo doba u tom trenutku (02.30) bilo je odlučujuće da napustim prostor i krenem ka krevetu. Kažu da je Damo nastavio još sat vremena posle toga. Ipak, i ovo je bilo dovoljno.

 

Autor: Branislav Nikolić, maj 2006.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement