RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Misha & Ivana - Safe In Sleep (Samizdat, 2005)

 

ImageNekada su samizdat izdanja bila ekskluzivitet punk i hardcore scene, ali kako olujno vreme protiče, ovo postaje najlegitimniji način izdavanja radova svih onih koji imaju šta da kažu. Često pred sobom imate izbor: da li ćete postati inventar nekog šanka na kome ćete znanim i neznanim kukati kako bi sve bilo drugačije samo da je... bla, bla, bla... ili skupiti testise i krenuti da gurate svoju priču? Ostvariti svoje želje i ideje ima svoju cenu, i ta energija se mora poštovati.

 

Safe In Sleep spada u jedan od sve brojnijih samizdat CD publikacija na prostoru onoga što se zove ovdašnja scena. Kad već nema dovoljno adekvatnih izdavača, ko želi, taj i može, a ko može, taj i sme, a ko sme, taj i ume...

 

Realtivno skromna kućna produkcija nikada se ne može meriti sa onim što se može ostvariti u studiju, ali uvek može biti dovoljno dobra da predstavi ono što je ideja i da je na sasvim prihvatljiv način prezentuje.

 

Suštinski, ovaj album donosi jedan malo uspavanosanjajući pop zvuk koji na momente vraća sećanje u neke davne godine "šupljih" (analognih) sintisajzera... DAF, Suicide, ali ne bi bilo uputno ova imena držati kao referncu za ovaj album. Ne zato što asocijativno materijal na ovom albumu ponekad ne navede misli na tu stranu, već zato što bi svako usko definisanje ovog projekta bilo krajnje nekorektno. Dakle, malo retro elektronike, malo pop gitara, simpatični vokali, prizvuk Istoka... Sve su to samo smernice za lepo putovanje kroz ovaj intimistiko-ekspresivni album.

 

Misha, kao spiritus movens ovog projekta, jedan je od retkih ljudi na ovim prostorima koje možemo svrstati u kategoriju koju kolokvijano nazivamo singersongwriteri. Mogući problem percepcije su tekstovi na engleskom (što se i primetilo na njegovim nastupima, jer neke njegove davne pesme, kojih nema na albumu, sa tekstovima na srpskom, imale su mnogo bolji prijem kod publike) ali i to se da prevazići. Kada bih rekao da je vidno da je u ovaj album uloženo dosta truda i ljubavi koji se moraju poštovati, zvučalo bi kao da pravdam sadržaj koji se na njemu nalazi, ali sadržaj je sasvim kvalitetan. Ipak, mora se reći da album odaje utisak prvog izdanja. Dakle, sasvim je OK, ali je vidljivo da tu ima još dosta prostora za razvoj i napredak, stoga da ne bude uobrazilje. Samo bolje je dovoljno dobro. Numere kao što su In My Glory ili You’ve Been Told So nose u sebi veliki potencijal za hitove i nadam se da će to jednog dana neko i negde primetiti.

 

U budućnosti, kako sami autori najavljuju, ovaj projekat će nosti ime Kyoto. Navodim, tek da bi se obratila pažnja i da ne bude zabune.

 

Takođe, sa strane posmatrača, zanimljivo mi je što se ovaj album može svrstati u deo nove beogradske scene koja definitivno postoji, a kojoj je zajdnička neka veza sa Horkeškartom. Neko relevantniji bi morao da se zamisli nad time i da se definitivno pozabavi kreativnim redizajnom "etabliranih vrednosti" ove tzv. scene.

 

Slušanje Ivane & Mishe je više nego prijatno iskustvo. Nadam se da sam uspeo da vas zaintrigiram dovoljno da taj osećaj podelite sa mnom.

 

Kontakt sa autorom ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli ) biće dovoljan da moje reči potvrdite ili ih opovrgnete.

 

Autor: Branislav Nikolić, maj 2006.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement