RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Flaming Lips - In A War With Mystics (Warner, 2006); Calexico - Garden Ruin (Quarterstick/Touch and Go, 2006)

 

ImageNikako ne nameravam da pravim naviku uparivanju albuma radi recenzija, ali mart mi je rekao "good bye, music wise" sa dve nominacije za vrh ovogodišnje liste. The Flaming Lips su predstavili naslednika mnogo hvaljenog Yoshimi Battles The Pink Robots, u kojem, iskreno, nisam našao previše zadovoljstva, a Calexico su iznova pronašli sebe sa Garden Ruin ne bi li njime učvrstili svoju snagu.

 

Sa prekomfornim i lakim Feats Of Wire, objavljenim 2003. godine, Calexico su konačno asfaltirali svoju stazu - sve do ćorsokaka. No, umesto da se okrenu i vrate do mesta sa kojeg su pobegli, preskočili su žbun i zajedno sa Iron & Wine iskrsnuli divni u The Reins albumu. Objavljen gotovo slučajno, abum je okupirao mnogo ušiju. Garden Rain neće biti legenda kao Hot Rail - Calexico žele da ih ponovo otkrijete. Njihove nove pesme su tamne, misaone, ponekad i besne. Sadašnju tenziju su ostvarili i krunisali verovatno najneočekivanijom pesmom All System Red. Čuo sam je tako puta i još uvek se ježim.

 

ImageOpet, način na koji The Flaming Lips deluju je krajnje čudan za mene i ne mogu baš uvek da razumem šta i zašto to rade. Iskreno, bio je to hype oko Yoshimi Battles The Pink Robots, koji ne mogu da prepričam. Da sam poverovao mnogim recenzijama i misljenjima, bio bi to moj album, ali, začudo, nisam ga baš toliko voleo. At War With Mystics ima sličan naslov ali je, očito, mnogo spektakularniji. Idealna fioka za njih bila bi delom napunjena LSD-jem, space rockom, ljupkim punkom ili prljavim funkom. Da, ovaj album definitvno ne želi da ga se uzme za preozbiljno :-) U svakom slučaju, kreativna rasviranost je ishodila u neuobičajenoj zabavi i mislim da nisam čuo toliko spontanosti od Good News For People Who Love Bad News. Prava indie muzika na major etiketi.

 

Zahvaljujem Martu!

 

Autor: Christian Mund, april 2006.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement