Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Misteriozni obožavalac obeležava Poov rođendan

 

obozavalacVeć 56 godina misteriozni čovek ulazi kradimice na zaključano groblje u Baltimoru da bi položio tri ruže i polupraznu flašu konjaka na grob Edgara Alana Poa i tako obeležio njegov rođendan.

Džef Džerom (Jeff Jerome, na fotografiji), kustos kuće i muzeja E. A. Poa, koji viđa ovog misterioznog posetioca svakog 19. januara još od 1976. godine, ove godine posmatrao je ovaj ritual u društvu 20 ljudi.

Niko ne zna identitet ovog neznanca zvanog Poe Toaster (u prevodu: onaj koji nazdravlja Pou). Neobična poseta prvi put je uočena 1949. godine, 100 godina nakon Poove smrti.

Po Džeromovim rečima, ove godine je posetilac stigao u 1.10h. Imao je na sebi debeli kaput i sakrivao je lice. Nije nosio tradicionalni beli šal i crni šešir. Stavio je ruže i konjak pred Poov grob i rukom dodirnuo nadgrobnu ploču, pognuvši glavu. Otišao je nakon pet minuta.

Pretpostavlja se da su ruže u čast Poa, njegove žene i njene majke, jer su svi sahranjeni na istom groblju. Ne zna se od kakvog je značaja konjak.

Decenijama je Poov grob posećivao slabašan čovek koji je 1993. godine ostavio misterioznu poruku: "Baklja će biti predata." Čini se da je ovaj čovek, koji je izgleda umro 1998. godine, preneo tradiciju na svog sina.

Inače, Edgar Alan Po, američki pisac, autor mnogih pesama i horor priča, umro je 7. oktobra 1849. godine u Baltimoru u četrdesetoj godini, nakon što mu je pozlilo u jednoj krčmi.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement