RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Klopka za pionira - Planetarni čovek (web izdanje, 2006)

 

Da li si ikada gledala kartu sveta i na njoj tražila svoj grad?
Tvoj grad ne postoji - svi gradovi su tvoji!
Da li si ikada gledala kartu sveta, uzalud podeljenu na države?
Da li si ikada gledala kartu sveta, uzalud iscrtane granice
Karta sveta samo je planeta...
Kuća je tamo gde si ti - planetarni čovek iz tebe govori
Ne, ti nisi stranac - četkica za zube, ranac...
Planetarni čovek!

 

ImageNa samom početku moram da priznam da simpatije koje sam pokazao spram ovog benda u prikazu njihovog prethodnog albuma, posle ovog albuma polako prelaze u ljubav. Iako njihov punk-noise-industrial nije my cup of tea, moram se priznati da ovim albumom KZP polako gubi status eksperimenta i ulazi u red bendova koji tačno znaju šta žele i kako da to ostvare.

 

Iako stilski nema velike razlike u odnosu na njihova prethodna izdanja, na ovom albumu KZP zvuči isprofilisanije sa mnogo manje improvizacije, i sa prilično jasnom i čvrstom konstrukcijom. Činjenica da je ovo prvi album KZP koji je snimljen u studijskim uslovima (kod kolega koji čine etiketu Radioaktivno - www.radioaktivno.com) maksimalno je iskorišćena. Definitivno, ovo je, kako u poetskom tako i u muzičkom smislu, najbolje ostvarenje KZP do sada i oni polako postaju bend koji se mora posmatrati sa mnogo ozbiljnosti. U muzičkom smislu, improvizacija koja je bila glavna karakteristika KZP nestaje pred prilično čvrstom noise/industrial konstrukcijom, dok poetski iskaz boljom produkcijom dolazi do jasnijeg izražaja. Da razgraničimo. KZP ne koristi vokal zarad pevanja, već zarad izgovaranja stihova u bukvalnom smislu značenju te reči, dakle skandiranju (u starom Rimu se tako zvalo izgovaranje stihova).

 

U ovih deset pesama KZP i dalje ne odustaje od svojih propovedi kojima iskazuju bes spram sadašnjice, sveopšte globalizacije, opšte depersonalizacije i dehumanizma civilizacije, slaveći slobodu iako su svesni da pravde nema i da je neće verovatno ni biti.

 

Svet te steže / Oko tebe grade paukove mreže / Gledaš ljude u mreži kako se provode / Boje se slobode!/ Moćnici im kidaju noge, ruke, glave / Oni ih slave / Identitet gube / Slike im ljube...

 

Karta sveta, Red i mir, Svet te steže, Nije neka pravda, Pobuna robota... predstavlja ličnu kartu onoga što želi KZP da nam saopšti i svakako bi trebalo čuti kakvu nam poruku nose.

 

Preslušavajući ovaj album nisam mogao da se otmem nekim asocijacijama koje su konstano bile prisutne. Gregor Samsa i Jozef K. prvenstveno. Kao što danas živimo u kafkijanskom dobu, tako mi se muzika KZP dojmi kao mainstream muzika apokaliptičnog postindrustrijskog perioda koji neminovno dolazi. Da li neko može sa sigurnošću da tvrdi da za, recimo, sto godina neće možda doći do "pobune robota" i do svega onog o čemu KZP govori u istoimenoj pesmi?

 

Slušanje ovog albuma vam sigurno neće izmamiti osmeh na lice ali to nije razlog da ne uradite download sa adrese www.klopkazapionira.net ili www.planetarnicovek.klopkazapionira.net

 

Znam da će mnogi reći da moraš biti težak mazohista kako bi ovu muziku ili pravio ili slušao, ali... Istina ume da bude bolna, zar ne?

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement