RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jarboli - Buđanje proleća (Odličan Hrčak, 2006)

 

ImageProšlo je više od pet godina od poslednjeg albuma grupe Jarboli. Tokom te pauze tišinu su remetili objavljivanjem uspešnih EP izdanja, što je format koji kod nas nije nikada zaživeo, od kojih je prvi, Uslovna sloboda, prikazao bend u susretu sa elektronikom i kućnom produkcijom, dok je drugi, Jedan čovek, jedna rezolucija, prikazao koncertni aspekt muzike benda i predstavio istoimenu novu pesmu kao neku vrstu najave za novi album.

 

Da je pomenuti album kasnio prilično, svedoči i naziv koji je prvobitno trebalo da glasi Buđenje proleća, u međuvremenu bend je tražio odgovarajućeg izdavača, snimanje je rađeno u manje-više kućnim uslovima (neka bude zabeleženo da je ovo prvi album neke poznatije domaće grupe koji je rađen u DIY maniru). Na kraju, album je izdat od strane Odličnog Hrčka, koji je takođe izdao prethodna EP izdanja grupe, i koji sa ovim izdanjem preti da postane regularan izdavač domaće muzike a ne samo koncertna agencija.

 

Što se tiče muzike, red je da se konačno pređe i na to. Album sadrži 13 pesama u trajanju od 46 minuta, što odmah govori da nećemo imati novu Suvišnu slobodu, koja bi u LP izdanju verovatno bila dupli album. Ipak, posle 5 godina od prethodnog albuma možda je tu moglo da se nađe i više pesama.

 

Album otvara pesma Glavu gore, koja predstavlja viđenje kako bi trebalo da izgleda moderna pop pesma angažovanog teksta koji se tiče izbora predsednika i opšte činjenice da se kod nas bira "uvek između zlog i lošeg", odnosno situacije u kojoj svi znamo za šta nismo, ali ne znamo za šta jesmo. To je ujedno i prvi "singl" kojim će Jarboli predstaviti novi album. Mogu samo još dodati da pesma sadrži malo duži instrumentalni deo na kraju pesme, što možda nije pogodno za singl, osim ako se ne napravi edit pesme gde bi se ista skratila. Naravno, možda Jarbole ne interesuje prilagođavanje medijima.

 

Druga pesma, takođe u izvedbi Borisa Mladenovića, predstavlja još jedan potencijalan hit. Možda će pasti, sa tekstom u kojoj će se prepoznati svaka devojka u svojim kasnim dvadesetim godinama, suviše nezrela i nespremna za susret sa realnošću, oličenoj u zarađivanju za život i udaji, ali opet, suviše zrela za produženu adolescenciju na koju je svako mlad kod nas primoran. Jedna od najboljih pesama na albumu koja sigurno zaslužuje da bude singl. Kratka, jasna, bržeg tempa i veoma pop, tako nešto ćemo retko čuti na domaćoj sceni.

 

Na trećoj pesmi se konačno oglašava i Danijel. Heroina modernog doba predstavlja predah posle dve jače numere, na granici spoken word pristupa vokalu, čudnih akorada i nekako slobodnije forme, završava se nekako neočekivano i sa otvorenim krajem.

 

Sledeća pesma, Metak, veoma je precizna, predstavlja sve ono gore rečeno samo još konsekventnije izvedeno. Takođe Danijelov traktat, sugestivnih asocijacija, u džez atmosferi, gde se naročito muzički ističe kalvir Sonje Lončar.

 

Nova mala paranoja dodaje još malo društvenih opservacija od strane Borisa, spajajući pomalo atonalnu hard rok strofu i pop refren sa žestokom pank razradom na kraju.

 

Rezolucija UN, pesma koju smo mogli već da čujemo na prethodnom EP-u, nudi izlet u šarloovske poluimprovizacije, prekidajući isti žestokim refrenom, tekstualno se boreći protiv opštih mesta i zalažući se za princip - jedan čovek, jedna rezolucija.

 

Naši jarboli, sedma pesma u nizu a da Jarboli ni za trenutak nisu skrenuli iz voda društveno angažovanog, što je pohvalno i što predstavlja presedan za neki popularniji bend na domaćoj sceni. Tranzicija i njeno vreme bi ostali neopevani da nije Jarbola. Ovo je prava pank hard core stvar koja nam neočekivano dolazi od benda koji je poznat po više tradicionalnom zvuku, ali izgleda da se frustracija može najbolje izraziti na jeziku žestokih jednoipominutnih pank tirada. "Zar je to sve, to i nije nešto, nisu neke promene / Zar smo to mi, to su naši jarboli al’ nisu naše zastave".

 

Malo introspektivnija i mirnija je pesma Cinik, dopadljivih elektronskih zahvata opet, naravno, oličenih u muziciranju Sonje Lončar. Sportista godine, Danijelov komad, naracija o brzom putu ka slavi i padu, je jedna od muzički numera. Pesma Beskorisno je muzički na tragu Neočekivane Sile, i može se uopšteno reći da Borisov rad u drugim bendovima ostavlja trag i na zvuk Jarbola. Funky gitara koja se provlači kroz mračan i mutan zvučni pejzaž i zamišljen vokal koji ponavlja temu o beskorisnosti, stanju letargije, dosade kroz skoro sedam minuta muzičke vožnje. Takođe, neka bude pomenuto da u pesmi ponovo gostuje neobičan beogradski hor Horkeškart, čije uključivanje u trećoj strofi pravi himnu besperspektivne generacije.

 

Sledeće dve pesme su donekle slične i obe su Danijelove. Reč je o Tri greha i Pomozi čoveku, takoreći propovedničkim pesmama. Prva je klasična jarbolska pesma umerenog tempa koja je mogla da se nađe i na albumu Dobrodošli.

 

Album zatvara Opasna po smrt, balada od preko šest minuta, koja se polako pojačava gradeći se na osnovi jedne melodije da bi skrenula u jedan retro refren koji na kraju prelazi u završni krešendo.

 

Za kraj treba reći da je ovo jedan album koji je obeležen, kako sadržajem tako i načinom svoje pridukcije i nastanka, vremenom u kome je nastao. Takođe, dobili smo bend koji govori o društvu sa svešću i zrelošću, koji pokušava da komunicira i osvesti, probudi, pokrene. Ostaje da se nadamo da će ovaj album pokazati da DIY produkcija može uspešno emancipovati i veće bendove od domaćih diskografskih kuća.

 

Autor: Miloš Trifunović

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement