RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

ImageTOP-LISTE & VESTI: U ovom broju OnLine magazina Plastelin donosimo tri liste koje su predložili: Aleksandar Zograf (Pančevo), naš najpoznatiji strip umetnik, Christian Mund (Hamburg) i Luka Petković (Beograd). Aleksandar Zograf alias Saša Rakezić, osim što je naš najpoznatiji strip umetnik, on je bio (i ostao) stalni saradnik časopisa "Severni bunker", a sada i Plastelina. Christian Mund je redovni saradnik Plastelina, naš čovek na Baltiku, promoter dobrog zvuka, ali i promoter naših bendova u Nemačkoj (Obojeni program, Virvel, Luna, Autopark). "Domaćica za prijatelje" - jedna od retkih emisija posvećena isključivo muzici ex-YU prostora, emituje se (nažalost samo za Beograd i okolinu) nedeljom, u terminu od osam do deset uveče, na zajedničkim talasima Radio Akcije (99.3 FM) i Inbaco radija (95.9FM). Njen autor i voditelj, i veliki prijatelj i promoter Plastelina - Luka Petković, u ovom broju vam poklanja svoju after-hour listu. Posle radnog dana, pre popodnevne dremke, na rotaciji se najčešće nalaze...

 

Aleksandar Zograf (Pančevo)

 

1. La Strada - Dr Draga (Nikada se nije pojavila na nekom zvaničnom izdanju, to sam usnimio na radiju osamdesetih i još uvek je smatram jednim od omiljenih pesma u životu; setno i lepo.)
2. Jonathan Richman - Mustapha (Ovo nije najomiljenija pesma iz repertoara JR-a, već je u mojoj glavi poslednja kojom sam opsednut. Mnoge njegove pesme sam iznova i iznova slušao "u glavi", a ova je samo poslednja u nizu, iako je čak i nemam u svojoj kolekciji. Čuo sam je nekoliko puta na radiju pre nekih godinu dana, i od tada je samo zamišljam, ha, ha. Iz razgovora sa Jonathanom sam otkrio da ni on ne poseduje kompilaciju izdatu u Francuskoj, gde je to objavljeno. Međutim, on tvrdi da i inače ne čuva vlastita izdanja.)
3. Bonzo Dog Band - My Brother Makes a Noises for the Talkies (Ovu grupu uvek mogu da slušam ponovo i ponovo, i uvek deluju sveže i savremenije od savremenog, iako je to bend iz šezdesetih koji često obrađuje pesme iz dvadesetih i tridesetih godina, kao što je ova.)
4. Horkeškart - Pesmom za pesmu (Horkeškart su zaista jedna od najboljih muzičkih grupa koje mogu da se čuju kod nas u ovom momentu. Možda nema ko to i da shvati i da o tome trubi po medijima, ali paradoksalno ili ne to im samo diže cenu. Tokom poslednjih nekoliko nedelja sam prosto opsednut "Pesmom za pesmu". Sve je nekako dobro u vezi sa tim - odličan tekst (mislim da se Vasko Popa ne bi postideo da je to potpisao, a kao što je poznato više nema tako sjajne poezije). Zatim, odlično komponovano, zvuči nekako nežno, a šta ima danas da još zvuči nežno, a da ne sklizne u patetično?! Pa još da kažem da horskim izvođenjem sve to dobija nekakav poseban smisao, dubinu. Razmišljao sam da je utešno da se makar jedna takva pesma čuje usred stanja opšte dezorijentisanosti i nezadovoljstva, koje se oseća u ovoj zemlji.)
5. Esseential Logic - On the Internet (Ovo je jedan od novijih snimaka ove stare grupe, prosto je neverovatno da oni danas zvuče isto tako dobro kao, recimo, početkom osamdesetih.)

 

Christian Mund (Hamburg)

 

1. The Year Of - Slow Days (B. Fleischmann & C. Kurzmann)
2. Adem - Love & Other Planets (stari Fridge ortak Kieran Hebdena aka FOUR TET, koji je takođe ovo i producirao)
3. Spinto Band - Nice & Nicely Done
4. Eleventh Dream Day - Zeroes And Ones
5. Tom Verlaine - Around (Instrumental) + Songs & Other Things

 

Luka Petković (Beograd)

 

Steve Wynn - Amphetamine
Steve Wynn - Sustain
Coldplay - Talk
Qrve - Ja To Znam
Autopark - 8 Godina
The Killers - All These Things That I'Ve Done
New Order - Krafty
Australian Blonde feat. Steve Wynn - Suddenly
Van Morrison - Philosophers Stone
Luna - Okean
Interpol - C'mere
Neil Young - Over & Over
Joe Strummer & the Mescaleros - Coma Girl
All - She's My Ex
Mogwai - Hunted By A Freak
Yeah Yeah Yeahs - Maps
Rilo Kiley - Portions For Foxes
Tokyo Ska Paradise Orchestra - Vampire.mp3
The Only Ones - Another Girl, Another Planet
Andre Williams feat. The Jon Spencer Blues Explosion - The Black Godfather

 

THE SIRENS: Zvuči neverovatno, ali za 16 dana (u periodu između 26. maja i 10. juna) američki glam sastav iz Detroita - The Sirens održao je koncerte u 15 različitih gradova diljem Srbije. Kako je sve to izgledalo i kako izgleda baviti se rokenrolom u Srbiji, možete pročitati iz pera organizatora njihovog gostovanja Aleksandra Delibašića na sajtu: www.badmusicforbadpeople.com

 

FAD GADGET: Mute je za početak septembra planirao sjajan izdavački, može se, u pravom smislu reči, reći - poduhvat. Na dva kompakt diska i dva DVD-a pojaviće se Fad Gadget By Frank Tovey, koji će prikazati Gadgetovu karijeru od samih Mute početaka, pa do smrti 2002. godine. Ono što je najdragocenije za ovakvu vrstu izdanja je da je Toveyeva rodbina učestvovala u finalizaciji ovoga izdanja, stavivši Mute porodičnu arhivu na korisćenje. Muzički deo će, pored najboljih numera, ponuditi i materijal sa side-projekata, žive verzije, kao i raritete, dok će na DVD izdanju mesto naći i dokumentarac u kojem se pojavljuju i Depeche Mode, Anton Corbijn, čuveni fotograf i režiser, i Daniel Miller, gazda i osnivač čuvenog Mute labela.

 

DIAMANDA GALAS: Ova neverovatna pevačica će u Njujorku u avgustu održati četiri nastupa, a javnost se već uskovitlala s obzirom na tematski podeljene večeri, kao i izbor lokacije za koncerte. Naime, mesto ovog zbivanja biće Spiegeltent, u kojem je još 1930. nastupala Marlene Dietrich, a dvorana puna ogledala je nastala 1920. godine, u blizini čuvenog bruklinskog mosta. Čitav niz zvezda je do sada prodefilovao kroz ovaj "tent". Diamanda Galas je pripremila četiri različita programa i teći će otprilike ovako: prvi u nizu biće Long Black Veil, na kojem će izvoditi tragične i homicidalne ljubavne pesme koje je sama napisala, kao i zaostavštinu OV Wrighta, Screamin' Jay Hawkinsa, Ornette Colemana i drugih. Zatim sledi O Death sa pesmama o usamljenosti i smrti Johna Lee Hookera, Phila Ochsa, Ralpha Stanleya, Hanka Williamsa i Shel Silversteina. Heaven Have Mercy je treći deo i ima podnaslov The Singers, s obzirom na to da se radi o pesmama koje su proslavili izvođači kao što su Marlene Dietricha, Peggy Lee, Judy Garland, Frank Sinatra, Edith Piaf i Timi Yuro. Konačno, u četvrtom, finalnom delu pod nazivom Burn Me: Songs From Greek Underworld Diamanda se vraća svojoj nezaobilznoj temi - holokaustu u Maloj Aziji.

 

STUART A STAPLES: Frontmen trenutno neaktivnih Tindersticksa ponovo se vraća na scenu sa drugim solo albumom nakon debija iz 2005. godine (Lucky Dog Recordings 03-04), što možda govori o trenutnim planovima matičnog benda. Album izlazi za Beggars Banquet početkom juna, zvaće se Leaving Songs i donosi 10 novih pesama, od kojih su dve po dobrom Tindersticks običaju urađene u žensko-muškim duetima. Pored već oprobane saradnice Lhase Del Selo, pojaviće se nekad davno obećavajuća Maria McKee (Lone Justice). Album je sniman u Nashvilleu uz povremenu pomoć Lambchop i Tindersticks članova. Staples je već održao nekoliko nastupa, kao svojevrsnu podršku izdanju, a u Americi će se u te svrhe kao bonus disk pojaviti prvi album, koji je iz nepoznatih razloga do sada bio nenabavljiv kao regularno izdanje.

 

BESTIVAL FESTIVAL: Na čuvenom Isle Of Wight početkom septembra biće održan Bestival (?) festival uz pomoć Amnesty International i Make Some Noise fondacija, a glavni cilj ovog festivala je promocija i popularisanje ljudskih prava uz pomoć muzike, akcije i pokreta. Centralna figura festivala će svakako biti Brian Eno, poznat po svom anti-ratnom aktivizmu (posebno protiv angažovanja u Iraku), koji će nastupiti uz pratnju Rachid Taha Banda. Retro je ono što je ključna reč ovoga koncerta, sa mnogo više smisla nego neki drugi izvikani festivali, te će se pojaviti i reafirmisani Scritti Pollitti, Pet Shop Boys, Kid Creole & The Coconuts, The Fall uz aktuelne Devendru Banhart, Hot Chipp, Brakes, The Go! Team, i druge.

 

WARP: Čuvena Šefildska etiketa je pripremila nekoliko zanimljivih izdanja za kraj ove i početak sledeće godine. ! ! ! (Chik Chik Chik) su već snimili materijal za svoj novi album, a za to vreme podršku Red Hot Chilli Peppersima leče sopstvenim nastupima po Velikoj Britaniji. Broadcast opet sviraju na letnjim festivalima, a sve u podršku Future Crayons kompilaciji rariteta i EP's, koju će WARP izdati krajem avgusta. Zanimljivo je da će se ploča pojaviti u limitiranom vinilnom izdanju kao dupli album. Naravno, Broadcast za početak sledeće godine najavljuju regularni album.

 

BOB MOULD: Čovek koji je muzikom za koještarije i svakakve elektronske ekperimente i soundtrackom za rvačko-kečerske hepeninge uspeo da okrnji svoju slavu, još jednom se vraća na scenu, ovoga puta projektom Blowoff i istoimenim albumom koji će se pojaviti početkom septembra. Ovoga puta kompanjon mu je relativno poznato ime house scene Richard Morel. Full Frequency Music, koja će izdati album, najavljuje ga kao kompletno ravnopravnu saradnju i sam bog zna šta će od svega ispasti od 11 pesama, koliko je najavljeno. Naravno, posle izdanja uslediće i promotivni nastupi, ali, zlu ne trebalo, Mould već svira po Velikoj Britaniji. Za to vreme najavljeni session (još odavno) Granta Harta u Montrealu, u čuvenom Hotel2Tango studiju, uz Godspeed i Constellation ekipu nigde se ne spominje. Ehh.

 

AKRON FAMILY: Sjajna ekipa sa Girine Young God etikete najavljuje novi album Meek Warrior za septembar. Kako sami kažu, za razliku od studijskog konformizma u kojem su nastajali raniji albumi, ovaj je nastao u kombiju na kanadskim putevima okovanim snegom i ledom gde je bend koncentrirao. Sniman u Čikagu, album uvodi nekolicinu gostiju, a produciran je od strane benda i Michaela Girea, a da sve bude još zagonetnije, Akron Family su najavili još jedan album do kraja godine. Snimaće ga u oktobru, a u radnjama će ga biti već u novembru. Pre i posle toga bend će koncentrirati po SAD i Kanadi.

 

TACKACACKA DOWNLOAD: U prethodnim izdanjima Plastelina imali ste priliku da pročitate recenziju kompilacije Studio Izvodljivost - 18 hitova iz Čačka. Ukoliko vas je zainteresovalo (a red bi bio da jeste), ceo materijal možete downloadovati sa adrese www.tackacacka.org (preciznije: http://www.tackacacka.org/ser/vesti/novembar/studiofinal.htm)

 

GYÖRGY LIGETI: Jedan on najpoznatijih kompozitora dvadesetog veka preminuo je nedavno u Beču i za sobom ostavio legat koji se raširio i na popularnu muziku. Ovaj austrijsko-mađarski kompozitor je svojom strukturom kompozicija oduševljavao mnoge širom sveta, a jedna od najčudnijih posveta, maltene sinhronizovana sa njegovim odlaskom sa ovog sveta, došla je od benda Bloc Party, koji ga je naveo kao jedan od najvećih uticaja na njih za vreme kreiranja novih pesama. Lider benda Kele Okerek je izjavio "da je bio duboko fasciniran Ligetijevom upotrebom disonance, prostora i teksture u kompozicijama". Zaista sjajan hommage, no u daljem tekstu se veličaju Amerie i neki produkcijski zahvati na poslednjem U2 albumu, Pink i Christina Aguilera. Šaroliko drustvo, da budemo kranje blagi.

 

TOUCH & GO: Svakako jedna od najznačajnijih nezavisnih etiketa proslaviće u Čikagu početkom septembra 25-godisnjicu rada uz podršku 25 sastava. Lista učesnika je ništa manje nego impresivna i videti na jednom mestu Shellac, Black Heart Procession, Calexico, Scratch Acif i Coco Rosie skoro je blagoslov.

 

JOHNNY DEPP: Na snimanju filma "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest" slavni glumac je došao na ideju koju je podelio sa režiserom filma Goreom Verbinskim. Naime, zamisao je bila da se uradi album sa obradama gusarskih, mornarskih i morskih pesama i pomoć su našli u čuvenom Halu Wilneru, koji ima već podebelo iskustvo u organizovanju ovakvih kompilacijskih izdanja. Krajnji rezultat je tribute album Rogue's Gallery, koji će etiketa ANTI u poslednjoj trećini avgusta izdati kao dupli CD sa 43 pesme. Ekipa koja je učestvovala na albumu je podosta šarolika uz učešće sjajnih Nicka Cavea, Gavina Fridaya, Jarvisa Cockera, Bryana Ferryja, Billa Frissela, Akron Family, Lou Reeda, pa do mamipara kakve su Andrea Korr, Sting i neizbežni Bono Vox, koji se u javnosti pojavljuje i gde treba i gde ne treba (hmm, čujem glasove da nigde i nikome ne treba).

 

USKORO LETNJI PANK UNIVERZITET!: Od 15. do 21. jula FOKUS Fondacija u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić 2006. organizuje letnji semestar Pank univerziteta. Pank univerzitet je institucija fenomenoloških studija sadašnjice. Predmet rada ovog univerziteta su isključivo najsavremeniji društveni fenomeni, oni koji još nisu ni primećeni ni analizirani od strane domaće akademske javnosti. Ovogodišnja tema je "Social Networking" (istraživanje savremenog povezivanja individua kroz društveni vakuum).

 

Program:
1. dan - Logika fleksibilnih moći; Gost: Šefik Tatlić (Sarajevo)
2. dan - Fire the Boss - Film "The Take" (2004) Naomi Klajn i Avi Luis - Film kao sredstvo globalne komunikacije; gosti sa "Mladi autori Evrope"; komentar filma
3. dan - Circolo Sociale - Occupy, Resist, Work - model italijanskih socijalnih klubova; gost: Marzia Klutcher, dugogodisnji aktivista ARCI
4. dan - Partizanski PR - modeli jeftinog PR-a; gost: Darko Kovačević
5. dan - Forumi; gost: Hella sa Foruma B92

 

THE CHURCH/ROB DICKINSON: Čuveni autralijski psihodelični sastav The Church objavio je planove za američku turneju kao promociju novog albuma Univited Like Clouds, za kraj jula i početak avgusta. The Church su, da podsetimo, osnovani u Sidneju davne 1980. godine, a njihovog gitaristu Martyja Willson-Pipera mogli smo da vidimo kao gitaristu The Saintsa na koncertu u Domu omladine jedne već davne zime. Kao podrška nastupiće sinovac čuvenog Brucea Dickinsona, pevača Iron Maidena - Rob Dickinson, koji je svirao gitaru i pevao u čuvenom sastavu Catherine Wheel, koji je imao nekoliko zaista sjajnih albuma i singlova. Dickinsonov solo album Fresh Wine For The Horses pojavio se u izdanju Sanctuary etikete, a neizbežni Marty Willson-Piper je svirao gitaru i na ovom albumu.

 

SCOTT WALKER: U prodaji se nakon mnogo priprema pojavila još jedna u nizu knjiga o Scottu Walkeru, koji ironično i pored briljantne karijere, tek sada dostiže svoje zvezdane trenutke remek delom The Drift, u izdanju 4AD. Knjiga se zove "The Rhymes Of Goodbye", autor je Lewis Williams i uzevši ocene fanova raznog doba (što jeste svakako plus za samog Walkera), pravi je pogodak. Za one radoznale, na web sajtu sa lokacijom www.therhymesofgoodbye.com može se pronaći više informacija uz pojedine pasuse iz knjige, kao i info o nabavci knjige. Dotle, potražite u domaćim prodavnicama, tipa IPS, naslove kao što su "A Deeper Shade Of Blue" u ponekom rafu. Ja sam za svoj primerak dao, pre jedno godinu-dve, zaista neku siću.

 

Priredio: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement