Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Intervju: Nemanja Rotar, književnik

 

Magijsko putovanje u istoriju

 

ImageIzdavačka kuća "Stubovi kulture" predstavila je roman "Netrpeljivost" Nemanje Rotara, pisca rođenog 1972. godine u Pančevu. Za rukopis ovog romana nagrađen je prestižnom književnom stipendijom Fonda "Borislav Pekić". Završio je Filološki fakultet u Beogradu na grupi Srpki jezik sa južnoslovenskim jezicima. Pre "Netrpeljivosti" objavio je knjigu poezije "Početak sna" (1992) i knjigu priča "Katalog čitalaca" (1996), zatim romane "Buđenje zmaja" (1998), "Čuvari Balkana" (2002), "Poslednja noć na Levantu" (2004), kao i knjigu eseja "U vrtlogu samoće" (2003). Živi i radi u Pančevu kao direktor Gradske biblioteke Pančevo.

 

Plastelin: Vaš prethodni roman "Poslednja noć na Levantu" govorio je o padu Carigrada pod Turke 1453. godine. O čemu se radi u "Netrpeljivosti"?
Rotar: - Roman "Netrpeljivost" je uzbudljiva i potresna priča o dvoje mladih ljudi, Srbinu i Nemici, koji usred vrtloga Drugog svetskog rata pokušavaju da sačuvaju ljubav i veru jedno u drugo. Oni se kreću nasuprot struje i sveopšteg potčinjavanja volji svetskih diktatora. Ovo je priča o individualizmu koji se opire i istrajava u vremenu kada je to najmanje poželjno i kada se svaki otklon od unapred zadate matrice ponašanja plaća glavom. Roman je baziran na istinitoj priči. Glavna mesta dešavanja u romanu su Pančevo i Banat, ali se radnja panoramski širi na prostore Evrope, Rusije i Amerike. Prati se nekoliko paralelnih životnih priča koje jasno i nedvosmisleno svedoče o usponima i porazima ljudskog duha u najkritičnijim trenucima po ljudsku egzistenciju.

 

Čini mi se da ovog puta posebnu pažnju obraćate na male ljude i njihove sudbine...
- Za razliku od romana "Poslednja noć na Levantu" gde sam se prevashodno bavio sudbinama kreatora istorije kao što su Konstantin XI Dragaš i Mehmed Osvajač, u "Netrpeljivosti" sam pokušao da zaronim u svest običnog sveta koji je daleko od politike. Pokušao sam da prikažem gibanja te svesti usred sveopšte histerije rata, odnosno najcrnjeg pira malograđanske strasti. Trudio sam se da razotkrijem porive koji su nagnali naizgled mirne i normalne ljude da uzmu učešća u jednom od najvećih zločina čovečanstva u njegovoj istoriji, kao što je bio Drugi svetski rat.

 

ImageGlavni junak je pisac. I zove se Nemanja! S obzirom na to da strasno ulazite u istoriju, pitao bih vas da li Vi to zapravo putujete kroz povest pomoću literarnog vremeplova?
- Svakako. To putovanje ima svoju magijsku dimenziju. Mislim da se zbivanja u sadašnjosti ne mogu sagledati u potpunosti ako se ne poznaje i ne istražuje istorija. Geneza nekih događaja može da vuče svoje korene daleko u prošlost. Ne slažem se s toga da je jedini vid angažovanosti u književnosti pisanje o aktuelnim političkim zbivanjima. Rekonstrukcijom nekih davnih događaja, mi jasnije sagledavamo okolnosti koje su do njih dovele, a samim tim jasnije razumevamo čoveka koji je jedini krivac za njihovo uzrokovanje. Ljudska duša sa svim svojim dobrim i lošim stranama malo je evoluirala u odnosu na svoje prapočetke. To je ono što mi najviše smeta. Ta bojazan da se sagledaju ljudske slabosti i spreči ponovno činjenje istih grešaka.

 

Da li u toj magičnoj istoriji pisac bira junake ili pak junaci biraju pisca?
- Mislim da je nemoguće odgovoriti na to pitanje. Jedino što znam jeste da postoje zagonetne veze između pisca ilikova u delu. Deo nas je uvek prisutan u onome što stvaramo, ali i ono što stvorimo utiče na nas. Književnost je zasigurno vid dvostruke egzistencije. Ovostranost i onostranost dotiču se u jednoj tački, u umetničkom delu. Ukoliko je ono uspešnije utoliko je ta tačka vidljivija i moćnija. Ukoliko uspete da barem jednom ostetite dodir onog neizrecivog vi zauvek ostajete začarani u tom među prostoru između sna i jave. Tu negde, rekao bih, nastaje sva mudrost pisanja.

 

Autor: Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement