Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (22)

 

Ravnoteža tela i duha

 

ImageGodinu dana sam zamenjivao koleginicu, profesora filozofije, u jednoj srednjoj stručnoj školi. Predavao sam maturantima svoju, na brzu ruku kompilovanu "dajžest" verziju istorije filozofije. Kakav sam ja bio profesor, takvi su oni bili učenici. Tražio sam od učenika da nauče samo toliko - da raspoznaju najelementarnije istorijske činjenice. Recimo, ko je znao odgovore na pitanja: "Koji je filozof išao bos po snegu i u bitku?", "Koji filozof je, prvi na svetu, osnovao zoološki vrt?" i "Koji filozof je dobio ime po širokim plećima?", dobijao je trojku veliku kao kuća. I sve je to štimalo dok nismo došli do renesanse. Pričam đacima o renesansnom univerzalnom čoveku, a oni u mene gledaju belo. "Zar niko od vas nije čuo za Leonarda?", upitao sam ih, a oni svi kao jedan, da ne poveruješ svojim očima, odrično klimaju glavama. Tek će neko iz poslednje klupe: "Leonardo? Da to nije jedan od Nindža kornjača?" Tad svatih da sam kao filozof-početnik već zreo za penziju.

 

Opet, nedavno, jezdeći sa dragom ispod ruke po blatnjavom palanačkom trotoaru, negde na pola puta do tazbine, prolazeći pored nas, svom snagom me po ramenu udari neki žutokljunac. Stanem, kao junak, okrenem se i izvršim prozivku njegove bliže i dalje rodbine, svetaca, bogova i određenih životinjskih vrsta. Mladac se nije dao, stisnuo je pesnice i bio spreman da mi rascopa glavu zbog toga što sam mu zamerio što kroz život ide gazeći po drugima. Sutradan ga ponovo sretoh, u društvu još mlađih junoša nego što je on, i opet je bio spreman za raspravu i konačni obračun. "Iako sam duplo stariji od njih, oni su duplo jači od mene", pomislih. "Šta ako izvadi brisu i proburazi te?", uplašeno će moja draga. Zaista, lakše je potegnuti nož nego reći: "Izvini, nije bilo namerno."

 

Ova dva primera navodim tek kao ilustraciju svojih, ali podjednako večnih i opštih "strahova i drhtanja": "Za koga pišem(o) i kome ostavljam(o) knjige u nasledstvo?"

 

Mnogi stručnjaci tvrde da bebe još u majčinom stomaku reaguju na ritam, muziku ili dinamiku prizora čak i nekoliko meseci pre rođenja. Čini se da moderno elektronsko doba, više nego ikada ranije u istoriji, utiče na formiranje nove ličnosti. Po rođenju, bebe već imaju određena saznanja o svetu koji ih okružuje, a koji su osluškivali iz majčine utrobe. Prema ovome ispada da bi trudnice morale da vode računa, ne samo o tome šta piju i šta jedu, već i šta slušaju i šta gledaju kako bi rodile zdravu decu sposobnu da se suoče sa problemima iz spoljašnjeg sveta. Zbog toga, ne treba nikoga da čudi što su naši omladinci danas zbunjeni i isfrustrirani. Ako su im majke tokom trudnoće gledale fabrikovane ratne, političke i mafijaške mučne prizore na televiziji i slušale simplifikovanu i jadnu verziju narodne muzike na radiju, onda su ta deca ispala još i dobra. Ne treba generalizovati stvari, ali kakvim su sve medijskim smećem "dojena" nije ni čudno što im primetno nedostaje volje i interesovanja za bavljenje aktivnostima koje oplemenjuju duh. Živimo u dobu obožavanja tela bez trunke zdravog duha u njemu. (Platon je, na primer, bio istovremeno atletičar, pobednik Olimpijada i cenjeni filozof; grčka reč atletika označava telesno vežbanje udruženo sa obrazovanjem i kulturom, što omogućava savršenu ravnotežu tela i duha.) Masovna publika nije naklonjena umetnosti i filozofiji, već lakoj zabavi, medijskim propagandnim porukama, i prežvakanim i jeftinim nazoviumetničkim sadržajima. Masovna publika se zbunjuje pri odbacivanju lažnih vrednosti, jer u talk-show emisijama, sapunicama, muzičkim paradama i igrama na sreću učestvuju ravnopravno i oni koji nemaju ni veliki odmor od školske spreme, ali i doktori nauka. I gde je tu sad ravnoteža tela i duha? I šta sad da se radi kad su "đaci đavoli, a profesori još gori"?

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement