RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Sava Savić & Igor Todorović: Novosadska PUNK verzija 1978-2005 (SKC NS)

 

ImagePokušavam da se setim kada sam poslednji put sa toliko uživanja proveo nekoliko sati uz knjigu koju sam pročitao u dahu ali ne uspevam. Držim u rukama knjigu koja je očigledno zamišljena kao jedan skromni osvrt na detinjstvo, kao ostavština za generacije koje dolaze, zamišljena nimalo pretenciozno i nimalo nadobudno, ali urađena sa ljubavlju koja izbija iz svakog pročitanog reda i uživam. I upravo iz te iskrene strasti kojom je knjiga rađena proizilazi i rezultat koji je takav kakav jeste. A rezultat je da se u prodaji našlo jedno od retko kapitalnih dela koje među korice smešta načelno muzički sadržaj.

 

Već kada otvorite knjigu suočavate se sa nepretencioznim stavom autora. Iako su i Savić i Todorović integralni deo NS Punk/HC scene, iako su mogli da sebi daju za pravo da načine delo koje će u svom naslovu imati neku bombastičnu reč tipa "istorija" ili "enciklopedija", oni to nisu učinili. U podnaslovu knjige stoji "prilog istoriji novosadske punk-hardcore scene" i to je suštinski to.

 

Zanimljiva je koncepcija knjige. Svako od autora je ispričao svoju sopstvenu priču, priču iz ličnog ugla, ali su se te dve priče tako savršeno uklopile jedna u drugu da ukoliko vam nije pozant podatak o separatnom pisanju imate utisak da je cela knjiga pisana u četiri ruke. Kompatiblnosti doprinosi i, sada ne toliko ali u neka davna vremena nimalo nezanemarljiva, bitna generacijska razlika između autora. Prvi deo knjige "Drugačiji" (Savić) govori o samim počecima punka u NS, ali ne suvoparno, faktografski, već daje kompletnu sliku u kojoj saznajemo i za bendove i za svirke ali i za to kako su nabavljane ploče, kako je nabavljana garderoba, kako se uopšte, i uz koje napore moglo biti "drugačiji". Todorovićev deo knjige "Još uvek nosim kratku kosu" hronološki je nastavak prvog dela priče i vodi nas do današnjih dana.

 

Na ovih dvestotine strana svoje mesto nalaze i stavovi autora ali i izjave brojnih svedoka dešavanja na NS sceni. O broju fotografija, plakata, fanzina da ne trošim reči. Čak da nikada niste bili u NS, čak da nikada niste čuli niti za jedan od bendova koji se spominju u knjizi, ovo delo će vas odvesti na jedno sentimentalno putovanje gde će vam odmah biti jasni svi toponimi, poznati svi ljudi, i osećaćete kao da sami ponovo proživljavate sve to što se dešavalo tih godina.

 

Bilo bi nepravedno ne spomenuti dizajn knjige. Potpisuje ga "Repro-print", mada bi mi bilo draže da mogu da poimence spomenem autore koji su ostvarili takođe jedno savršeno delo. Nisam mogao da se otmem utisku da sve vreme u rukama ne držim knjigu nego fanzin. Sjajno odrađen posao!

 

Prvo izdanje knjige u (pre)skromnih 500 primeraka planulo je neverovatnom brzinom. To izdanje je uz sebe nosilo i dvostruki CD sa arhivskim materijalom koji je nastajao malo po skromno opremljenim studijima, a mnogo više po koncertima i garažama. Nadam se da su srećni svi koji poseduju ovo prvo izdanje, koji kolekcionarski raritet poseduju. Za nas koji živimo malo dalje od NS-a ubrzo je usledilo drugo izdanje. Dopunjeno komentarima na prvo izdanje, ali takođe sa CD-om i to potpuno drugačijim od prethodnog. Dakle, u zemlji gde kvalitetni pisci (a to važi i za bendove) mogu da se podiče tiražima od nekoliko stotina primeraka, tiraž ove knjiga trenutno dostiže 1.500, a u dva tiraža ukupno tri CD-a uz njih. Definitivno, interesovanje postoji, pitanje je samo koliko današnje klince interesuje sve to, koliko su spremni da kroz život koračaju malo težim putem koji će im podariti identitet ili je isprazna, instant jednostavnost preuzela kompletan primat. Skeptičan sam po pitanju brojnosti ali sam siguran da će uvek biti onih koji žele da budu drugačiji, da budu svoji, oni koji će ovu knjigu koja govori o našim životima gledati kao svoju lektiru odrastanja. Ovom knjigom Savić i Todorović uradili su jedan sjajan roditeljsko-edukativan posao. Knjiga nije za jedno čitanje. Možete (i to je nužno!) joj se vraćati stalno i uvek će vas odvesti na toplo i zanimljivo putovanje, uvek poznato, a uvek različito od prethodnog.

 

Kao savremenik, kao čitalac, kao nadam se budući roditelj, jedino što mogu reći autorima je jedno veliko - hvala!

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement