PanoramaRezoner
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Rezoner: Video podzemlje

 

Doktor Protić i Jaganjčeva lestvica košmara

 

ImageVeć skoro godinu dana, po marginalnim putovima kojima teče razmena podataka sa "uređaja masovne memorije", provlače se video-snimci pod nazivom "Dr Protić" i "Jaganjac". Snimani u lošoj rezoluciji, digitalnim fotoaparatom ili, možda, mobilnim telefonom, ovi filmići ne traju duže od minut-dva, ali za to vreme efektno podižu standard humora i duha u poplavi masovno gledanih video-klipova sa interneta.

 

"Doktor Protić" je serijal od pet "sezona", dok svaka sezona sadrži pet epizoda i nekoliko bonusa. Jedini učesnik ovih "seansi" je izvesni dr Protić, psiholog, koji u polukrupnom planu, sa naočarima, bradom, i u različitoj koreografiji, daje niz saveta i maksima kojima ćete, ukoliko ih budete ponavljali do besvesti, uspešno rešiti svoje probleme.

 

Jedini problem je što Protić, vrstan psiholog, valjano pretpostavlja da vi, kao pacijent, "niste sposobni da rešite nijedan problem", i nudi vam tome prilagođene fraze:
"Sve je kurac. Ja sam govno. Jebeš mene."
"Ja to mogu, al' ne mogu."
"Mnogi od vas su osnovali porodicu i, sada, plaćaju cenu. Zato ćemo danas pomoći vama. Ponavljajte za mnom: 'Pun mi vas je kurac'."
Zabavno? Hm, iz mog iskustva, većina gledalaca posle početnog oduševljenja i grohota, počinje da sasvim ozbiljno shvata Protića, primorana da se nosi sa masom otrova, nezadovoljstva i šopenhauersko-ničeovskog beznađa kojima je zasipa lik sa ekrana. Pitanje koje sam najčešće čuo nakon projekcije bilo je: "Je l' on bio na ratištu?". Ne, drugovi.
Pa ko je, onda, doktor Protić?

 

Iako nije izvesno da su u pitanju iste osobe, uz pomoć istraživanja i dedukcije na internetu sam pronašao sledeću informacija iz poverljivih izvora: "Vladimir Protić. Rođen u Beogradu 25. marta 1975. Dugogodišnji je student filozofije. Napisao knjigu "Mikroorganizmi", koju ne ume da objavi. Napisao priču u stihu za strip "Pola svinja pola dinja", koji već sedam godina nikako da se nacrta do kraja. Delimično izašlo u tri nastavka u časopisu "Kulturtreger". Po narudžbi napisao takođe u stihu, priču za decu "Jarac Samac, Stari Vo i Dečak", ali ni to se ne crta. Akademik je Banana republike. Krajnje je nezadovoljan. Piše o sebi u trećem licu jer je to podnošljiva distanca (ili je prosto pun sebe)".
http://www.omnibus.ba/proza/stokavski/autori/protic.htm

 

Nakon učešća na izložbi ""Dislokacije: Utopijski prostor(i)" u beogradskoj galeriji O3one, Protić je bio na nekoliko festivala, uključujući i zagrebački "RAF", o kome smo već pisali u "Plastelinu". Stekavši kultni status kod onih koji prate umetničke "marginalije", Protić je rešio da se pozabavi programom za decu. Pet epizoda "Jaganjca" plod su tog opredeljenja.

 

"Jaganjac" je video-serijal koji nudi nasilje i vulgarni jezik uvijen u formu programa za decu, idući u korak sa svetskim "projektima" istog tipa, kao što je, na primer, "Happy Tree Friends" (www.happytreefriends.com). Ispod kukolja od psovki, klanja, prodaje očaja i besmisla, "Jaganjac", kao i "Doktor Protić", nudi pronicljiv, ironičan i duhovit komentar političke situacije, i izliv socijalnog besa prve vrste. Kao što je dobro primetila Mara Prohaska, Protić "ciničnim pristupom (gestom) i ruganjem "realno" parodira i pervertira do krajnjih granica. Do kraja prvog ciklusa on ukazuje na "besmislenost bavljenja realnošću", koju percipira kao učestvovanje u predstavi zasnovanoj na taštini i jeziku."

 

Kao i "Protić", "Jaganjac" poštuje formu medijske vrste u kojoj se nalazi: od uvodne pesmice, preko obraćanja deci, do završnog "naravoučenija" i odjavne pesme, "Jaganjac" okreće naglavce šemu dečijeg programa.

 

Kao kruna duha koji donose ova dva serijala, Vladimir Protić i Nemanja Balkanski objavili su, nedavno, knjigu "Teleks". U originalnom pristupu, kroz formu dnevnih vesti, Protić i Balkanski objavili su malo remek-delo koje lagano stiče status prvoklasne zabave unutar andergaund publike.

 

Zainteresovani za doktora Protića mogu skinuti jednu epizodu serijala sa: http://www.pulafilmfestival.hr/Default.aspx?sec=65

 

Autor: Ivan Velisavljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement