Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Profil: Jasmina Vrbavac, urednica i voditeljka emisije "Vavilon" na RTS-u

 

Kako preneti atmosferu knjige

 

ImageEmisija "Vavilon" emituje se na Radio-televiziji Srbije jednom mesečno, utorkom uveče. Autorka ovog programa je Jasmina Vrbavac čiju emisiju pre svega treba pohvaliti zbog čvrstog uređivačkog koncepta koji uvek promoviše mlađu generaciju srpskih pisaca, povlačeći tako i jasnu granicu između popularne i "prave" književnosti. Propraćen pažljivo odabranim dokumentarnim sekvencama, "Vavilon" uspeva da na gledaoca prenese atmosferu knjige, bez isključivog kritičkog stava o delu. Jasmina Vrbavac je diplomirala književnost i magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti Beogradu.

 

Plastelin: Kako biste ukratko predstavili televizijsku emisiju "Vavilon"?
Jasmina Vrbavac: - Vavilon je, pre svega, emisija koja se radi sa velikim entuzijazmom i ljubavlju kao osnovnim preduslovom za bavljenje književnošću, i želja je da se ta vrsta ushićenja i uživanja u vrhunskoj literaturi prenese i na gledaoca. To je visoko stilizovana emisija koja se kloni podilaženja sumnjivom i nekritičkom ukusu, već je usmerena ka tome da se svaki potencijalan čitalac na atraktivan način, adekvatnim vizuelnim sadržajem koji prati relevantne komentare, intervjue i događaje, obavesti o onome što savremena literatura nudi.

 

ImageČini mi se da "Vavilon" ne nameće svoj kritički sud o knjigama koje prikazuje...
- U emisiji uvek postoji kritički stav, ali čak i kada je negativan on nikada nije zlonameran, potcenjivački. Nekada je dobro reći da je sjajan pisac napisao slabiju knjigu i to nikako ne dezavuiše tog pisca, ali zato gledaocu nudi izazov da i sam poredi, možda intimno polemiše sa iznesenim stavovima. Ipak, verujem da je važnije gledaocu približiti valjanu knjigu i podstaći ga da je pročita, nego kritikovati neke rđave pisce i beznačajne knjige kojima se onda daje prostor, vreme i besplatna reklama koju ne zaslužuju.

 

Na koji način uspevate da premostite taj jaz između literature i televizije?
- Književnost je apsolutno nekompatibilna sa slikom koja je po prirodi "data na tacni", nepromenljiva i ne zahteva dodatnu imaginaciju bez koje, pak, čar literature ne bi ni postojala. Trudimo se, u tome je i reditelj od neprocenjivog značaja, da na ekran prenesemo atmosferu, duh, samu srž knjige, uz pomoć najrazličitijih vizuelnih sadržaja, od inserata iz filmova, preko dokumentarnih emisija, internet prezentacija, video radova, pa čak i spotova, animacij... Sama knjiga određuje kako će prilog o njoj biti osmišljen i to je dugotrajan proces u kome je neophodno kako saživljavanje sa knjigom, tako i široko poznavanje drugih umetnosti, ali i manje ili više skrovitih ambijenata Beograda gde se emisija snima.

 

ImageSmatrate li da su i televizijski kanali delimično krivi što mlađa srpska proza još uvek nije primećena iako u toj grupi ima sjajnih pisaca?
- Napredak i razvoj novih medija koji prati, i sve više preovlađuje, teror skoro isključivo vizuelnih sadržaja, a potom, ili naporedo s tim, i furiozno ubrzanje života koje i ne ostavlja više vreme za lagano čitanje, razmišljanje, odabir, potom potrošačko društvo u kome knjiga kao i sve drugo počinje da se tretira isključivo kao roba koje ima mnogo u ponudi, ali se zato pravi i konzumira poput instant supe - brzo i uvek je istog ukusa, dakle takav civilizacijski momenat u celini ne pogoduje literaturi. Ljudi - izdavači, kritičari, novinari, čitaoci - "idu na sigurno" i ne žele više da "gube vreme" na, po prirodi stvari, rizičnu, mlađu populaciju pisaca. U takvom instant pristupu književnosti učestvuju svi, ne samo mediji, ali se pri tome na žalost zaboravlja da je današnja mlada srpska proza ona literarna sila koja će u budućnosti biti glavni tok, a mi ga možda nećemo ni imati! Što se tiče "Vavilona", u njemu je uvek jedan prilog rezervisan za predstavljanje mlađih ili nedovoljno poznatih pisaca koji zavređuju da se zbog njih rizikuje.

 

Autor: Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement