RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Mono - You Are There (Temporary Residence, 2006)

 

"Ajde đaci, ponavljajte zamnom: Ta-ta-ta-ta-ta-ta..."

 

ImageI ondak dečurlija pri'vati svoje (kao) Staedtler olovčice sa onim zaprljanim gumicama na vrhu i otpočne lupkanje po zelenim izmarkerisanim klupama. Naravno, poželjno je bilo da tih gumica na vrhu uopšte nema, kako bi zvuk bolje ta-ta-putovao. To je bila neka vrsta nojz diktata koji je Katarina sveopšte praktikovala. Ne radi hira, profesionalnost na prvom mestu. Bila je tu i tamo muzička dama, raznobojnih marama oko vrata (da 'l radi podbratka?), nekim šarenišem u kosi i onim parfemom koje su ženturače koristile na dočeku, njima im slavnih Bitlsa na aerodromu Heathrow, sredinom 60-ih.

 

Usne su joj veoma tiho i smireno isporučivale pričice o taktovima, četvrtinama, kompozitorima i flautama. Ustaljenim prigušenim vokalom zalagala se za rad, rad i rad. Pošto se slabo kretala, anti-uznemirena intonacija koračala je đačkom prostorijom. Atmosferični diktat je mogao da se oživi na dva načina i varijacijama. Metalnim (neretko), drvenim (retko) i plastičnim (najčešće) flautama ili korišćenjem vokala uz pratnju ta-ta-tapkanja koje proizvodi negumičarska varijanta onih drvenih olovaka. Mišljenje je kako je flauta (duvousnica) feministički instrument, stoga se muškadija opredeljivala za ono drveno pisalo, šestar ili ugao lenjira (ređe & nepravilno). Možda su i frulice i dečiji sintovi na baterije dolazili u obzir, no, to već po dogovoru. Nakon što su predviđeni zahtevi bili ispunjeni, svakome je bilo odobreno započinjanje personalnog ta-ta-mlaćenja. Na Katarininu radost ili ne, ona je bila tu da "vaga". Zapita se, koliko li je OŠ diktata preslušala u formi dopadanja ili obratno...

 

Nedugo zatim, sledilo je prehranjivanje pr.naukom - matematikom. U ulozi 2+2=5 gospe, bila je žena lepog stasa, visokog glasa i vidno ogromnih prednjih dinja. Te prednje stavke bile su razlog dugogodišnjeg đačkog plana, u kome su učesnici oba pola (!) izvodili vratolomije, tj.primoravali gospa-matu na iste. Postavljanje raznoraznih predmeta na određeno mesto koje bi ''dinjama'' pružalo zavidan ugao preglednosti, naočigled mnogobrojnih mladih/željnih očiju. Ishrana naukom ili... povrćem? Da li je nešto izučeno? Jeste ono da ima veće od petica, svakako.

 

Naredni stepenik edukativnog razvoja ponovno je sjedinio čelo/violinu i jednačinu. Ovog puta, ne toliko interesantnih ljudskih osoba(ina) i postupaka. Diktat je prerastao u prepričavanja privatnih doživljaja (ni na pamet pominjanja Lista, Berlioza ili Mendelsona) uz opšti atak na raspodelu časova. Teško padaju kasno popodnevni dolasci, nakon dužednevnog hrk(zzz)anja. Zasigurno joj nije bilo žao kad propušta zalazak.Sa suprotne strane, napredna 2+2=6 gđica je bila previše vidljivi gnjav,davež,udav (muž se prijavio na biro za udavače), u toj meri, da se zvanično preskakanje odeljka INTEGRALI, nije primetilo. Da li je više utisaka prikupljeno u mlađem staležu radi praznije glave i slađenja ljudima (nekanibalizam), ostane nedorečeno.

 

Odrastačke fabule se, pre ili kasnije, oglase u post-sinus-kosinus-melanho-simfoniji. Ovogodišnje, ovomesečne. Utoliko pretužnjikavi zvuci u družbi sa pejzažnim letnjim odmorom. Mada, Mali to nije video. A bilo je shvatljivo koliko je mogao sve to da oseti. Nije morao da bude stidljivi folirant, niti ljubitelj dalmatinaca, a kamoli obožavalac Kirbija i banana. Možda je samo i stavljao ruke preko lica kako bi posmatrača ispunio onim ''Just to try and watch you, said I love the way that you smile''.

 

Čak i Luscious Jackson pevuši o istoimenoj slobodi Malog, pa... valjda on jeste tamo. Prevodi reči Mono lepo se nadovezuju na ''idu_dani'' pobegulju. Sa različitih kontinentalnih strana pristižu značenja - majmun (evolucija?), persona, stvorenje, svrha, sam, jedini, samcat. Saberi, oduzmi, pomeni kompozitora, delo itd. Do novih ravnih 60 minuta koji pravdaju prethodni i naredni sat. Reče filmić nedavno: ''Kad se jednom rodiš, ne možeš više nigde da se sakriješ''. Kristina R. (avg. 2004. - avg. 2006)

 

Autor: Miloš Stefanović

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement