Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (11)

 

Noć državoždera

 

ImageU sv. Sava centru održan je prvi tradicionalni festival alternativnih umetničkih formi i reformi pod nazivom "Noć državoždera". Svoje radove publici su predstavili predstavnici političke elite, džambo džet seta i neurokrem društva.

 

Premijer Koštunica izveo je performans "Kako da od devete rupe na svirali napravite prvu a da ne zadenete sviralu za pojas", rad zasnovan na estetici mađioničarskog trika. Tokom izvedbe premijerove natuštene obrve legalistički su se izvijale u ritmu antiratnog klasika "Marš na Drinu", čime je ovaj prekaljeni borac za fotelju još jednom demonstrirao ubedljivu pobedu duha nad telom.

 

Ministar pravde Stojković predstavio se kulinarskim video-spotom "Knjiga na žaru", koji je rađen po motivima istinitog događaja. Glavna uloga u spotu poverena je vatri, a Stojković se pojavljuje u epizodnoj roli potpaljivača lomače koji, poput derviša u transu, po užarenim listovima bosonog pleše kazačok pevajući ariju iz opere "Farenhajt 451" Josifa Sisarionoviča Staljina.

 

Projekcija dokumentarnog filma "Istorija obijanja - od kioska do bubrega" ministra policije Dragana Jočića naišla je na odličan prijem u publici. Film prati razvojni put ministra koji je vijugao sa obe strane zakona. Od mladog delinkventa, preteče trafikinga, do čoveka sa portfeljom koji jedva sastavlja kraj s krajem, naročito kada je smislena rečenica u pitanju.

 

Predsednik Tadić izveo je monodramu "Kohabitacija uživo", političko-erotski dijalog sa samim sobom u dva glasa. Monodrama sadrži eksplicitne erotske i političke sadržaje i zato je zabranjena za mlađe od 18 godina, osim za članove partijskog podmlatka koji su obavezni da slušaju i memorišu ovaj razgovor kao školski primer politički korektnog dijaloga dva ili više ovna na brvnu.

 

Ministar finansija i otimačine Mlađan Dinkić učestvovao je sa reklamnim spotom "Od afere do večnosti", koji sadrži brojna praktična uputstva za karijeriste i ljude koji bi prodali i rođenu majku samo da dođu na položaj: Kako dođi na vlast preko afera a potom ih zabašuriti; Kako maznuti proviziju a da te ne uhvate; Kako predati Nacionalnu štedionicu tajkunima u ruke i praviti se lud; Kako pronaći pokradene pare na Kipru - ostrvu s blagom, a zatim ih ostaviti u lopovskim rukama...

 

Toma Nikolić predstavio se kao scenarista i reditelj dokumentarnog filma strave i užasa "Pusta zemlja", koji promoviše čistu destrukciju i pustošenje kao osnovne političke principe. Film prati istorijat nesvakidašnjeg političkog eksperimenta: radikali preuzimaju vlast u dobrostojećoj zemlji Stradiji da bi sproveli reforme služeći se pustinjom Saharom kao idealnim društveno-političkim modelom.

 

Ansambl amaterskog pozorišta "Tajkuni serbski" izveo je tragičnu farsu "Mala pljačka stoleća". Fabula komada je jednostavna: razbojnička družina krade i otima sve što joj padne pod ruku, a naročito državnu imovinu koja ionako ne pripada nikome. Na kraju razbojnici pomoću plastične hirurgije doživljavaju čudesan preobražaj i postaju ugledni građani i stubovi demokratskog društva.

 

Predsednik žirija Dobrica Bećković Štula dodelio je prvu nagradu svim učesnicima festivala. Oni su ravnopravno podelili nagradu "Zlatni skakavac", koja se dodeljuje za najuspešnije pustošenje Srbije.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement