RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Foltin - Zagreb, Purgeraj, 10. novembar 2006.

 

ImageNije to bila slučajna poseta, pa kad sam se već zatekao tamo... Namerno sam krenuo na put tek da bih zaokružio priču o ovom bendu koga evo u ovom broju pominjem dva puta (vidi intervju!) što kad se sabere predstavlja ukupno peto njihovo pojavljivanje za nepunih godinu dana. U prethodnih tekstovima o live nastupima Foltina pominjao sam kako bi to bilo lepo videti ih u klupskoj atmosferi jer to bi nekako bio pravi teren za njih, sad kad već nije bilo bliže, ranac o rame pa na put...

 

Klub Purgeraj bio je dobrano popunjen (nekoliko stotina ljudi) te večeri od strane nekog vrlo lepog mladog sveta, sveta koji je već ulazio sa osmehom i tako mi je u najavi sve to nagoveštavalo dobar provod. Priznajem da sam očekivao da Foltin vidim u malo drugačijem i prisnijem svetlu. Za razliku od open-air nastupa u Novom Sadu i Skoplju, očekivao sam da će ionako dobri nastupi večeras biti još bolji, ali... Ipak, nisam bio dovoljno maštovit. Sve ono što je Pece izgovorio u intervjuu (tipa fitnes kabare, kako je njihov zadatak da sve bude znojavo...) ne samo da se potvrdilo, već je poslovično hladnu zagrebačku publiku nateralo na ludovanje. Puna dva sata fenomenalne svirke koja je bend iscrpela do poslednje kapi znoja. Ovoga puta svu šestoricu, jer su bili pojačani Marijanom Stanićem na udaraljkama. Jednostavno, ako želite da vidite kako se posao radi sa ljubavlju, iz sve snage, i da povrh svega to zvuči fenomenalno dobro, rešenje je gledati Foltin u nekom zadimljenom klubu. Upravo je to to. Nema sada ovde mesta za brojne reči. Sve ono što sam slutio ne samo da je potvrđeno, već duboko i debelo zacementirano. Svirka posle koje se samo možete nakloniti izvođačima i gde reči postaju suvišne.

 

ImageMožda zvučim subjektivno, ali te večeri Foltin je dobio još jednog fana. Moj zagrebači prijatelj je prihvatio ponudu da ode zajedno sa mnom na koncert benda o kome nije znao ništa. Tokom ostatka noći, koji smo proveli u jednom drugom klubu, svim svojim priajteljima je pričao šta su propustili, i očekujem da će onaj poklonjeni dvd već narezati u nekoliko primeraka.

 

Ovaj koncert predstavljao je prvi na kratkoj hrvatskoj turneji Foltina. Sutradan su imali nastup na jednoj grupnoj svirci, a potom i u Varaždinu. Nameravao sam da ih odgledam i sledeće večeri, međutim prihvatio sam poziv da Martinje provedem u Zagorju. Tamo skoro isto fenomenalan provod, samo da se nisam malo preigrao, pa sam imao prilike da se pobliže upoznam i sa situacijom u medicinskim ustanovama susedne nam države. Nije baš da je sve za priču, ali neki do juče nepoznati ljudi su se pokazali, najblaže rečeno, kao pravi. Obećah im jedan tulum iskupljenja kad gora zazeleni i ne sumnjam da će opet provod biti pravi, još samo kada bi i Foltin svirao na njemu - tek bi to bilo savršeno.

 

Autor: Branislav Nikolić, novembar 2006.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement