Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Pidžama u krupnom planu

 

David Albahari: "Senke", Stubovi kulture, Beograd, 2006.

 

ImageU jednom eseju Jan Kot kaže da mi nikada ne možemo da imamo vizuelni doživljaj erotskog čina zato što tokom njega imamo samo krupni plan. Nema totala. Taj citat iz Jana Kota najpoznatiji savremeni srpski pripovedač David Albahari navodi kao jedan od razloga koji su ga "inspirisali" da se u novoj zbirci pripovedaka "Senke" pozabavi erotskom pripovetkom. "Opisivanje erotike iz totala", kaže Albahari u jednom intervjuu, "jeste neka vrsta voajerstva". "Mene je u pričama zanimao taj posmatrački ugao. Kad vidite krupni plan, vi ne morate biti sigurni šta je to. To sve svedoči o tome da bi erotika mogla biti neka vrsta nesigurnosti, neka vrsta čuđenja i zapitanosti."

 

Zaista, sve erotske pripovetke u "Senkama" - a ima ih tek nekoliko - nakon epiloga ostavljaju iza sebe dozu zbunjenosti, tišine, zapitanosti. David Albahari ih piše zanatski besprekorno, jasno, stilski do perfekcionizma čisto - što već jeste stalni atribut njegove poetike. Ali, osim što u kompoziciju novog proznog voza srpske književnosti vraća pomalo zaboravljeni žanr, David Albahari, svojim uvek osobenim pristupom, daje doprinos i na jednom drugom, širem, interrejl koloseku. Njegove erotske priče uvek su u svojoj pozadini duboko emotivne i uvek iza sebe imaju prikriveni socijalni kontekst, koji, ipak, ne utiče negativno na njihovu potentnost. Iako u priči "Neko treći" imamo tvrdu erotsku priču o "svingerskom" iskustvu dva para zaljubljenih, suština takve priče svakako prevazilazi okvire žanra. Sa druge strane, neke njegove ljubavne priče - poput sjajne priče "Pidžama" - dobijaju pomalo iskošen erotski naboj koji je u službi teme "ostavljenosti" - teme koju ovaj naslov otvara.

 

"Pidžama" na jednom mestu otkriva sve dobre osobine Albaharijeve proze. Ispeglan jezik, dobro isprofilisane karaktere, odličnu motivaciju, onu pažljivo doziranu dozu duhovitosti, stišanosti i dramaturške izoštrenosti koja priče čini komapaktnim i jezgrovitim, ostavljajući svim juncima mogućnost da uđu i izađu iz svog sveta.

 

Pored nekoliko erotskih priča, "Senke" čini još nekoliko ciklusa pripovedaka u kojima srećemo prepoznatljive Albaharijeve teme i junake. Tu su "priče o mojoj ženi" koje u "Senkama" pojačavaju ulogu junakinje koju smo imali prilike i ranije da sretnemo. Pripovetke sa "mojom ženom", koje se postmodernističkim oruđima bave redovnim postmodernističkim temama o (nemogućnosti i mogućnosti) pisanja, naročito su efektne, zanimljive i smešne.

 

Ni ovog puta David Albahari nije zaobišao "emigrantske" teme. "Šljive u Saskačevanu" - priča o Branku Grujiću koji kaže da se sve iseljeničke priče mogu svesti na dve reči: otišao, došao, ispisana u jednom pasusu - "Naprosto volim kad su stranice potpuno crne od slova" - napisana je u odličnom ritmu, baš kao i priča o Sveti i Saveti, koja ne samo da je u jednom pasusu, nego je i u jednoj jedinoj rečenici, na čitavih petnaest strana.

 

Između erotskih, iseljeničkih i priča o mojoj ženi - pravih proznih bisera u kojima jedan od najčuvenijih poznavalaca tehnike kratke priče dostiže sam vrhunac u ovoj disciplini - David Albahari ređa još nekoliko storija, koje, na neki način, "Senke" čine suviše tematski šarolikim. Čak ni metaforičnost senki, koja se doista može pronaći u svakoj priči, ne uspeva sasvim da organizuje čvrstu strukturu čitave knjige, te se uskače iz jednog proznog sveta u drugi prozni svet, iz prvog u treće lice, iako se pripovetke (koje nisu podeljene po tematskim celinama) često prepliću i mešaju.

 

Ova sitna zamerka, s obzirom na opasku Jana Kota sa početka, mogla bi biti simptomatična. Zašto bi uopšte zbirka pripovedaka - od kojih je svaka stvarnost za sebe - morala biti tako jednobrazna kad je o strukturi knjige reč? Da li možda zato što u unutrašnjosti svake kratke priče vidimo krupni plan, a nakon poslednje stranice čeznemo za totalom? Ko zna...

 

Autor: Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement