Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Profil: Ivana Konstantinović, novinarka B92

 

Work hard, play hard

 

ImageIvana Konstantinović, nekada novinarka Radio Indeksa i BK televizije, danas urednica i voditeljka "Vesti u 23" na televiziji B92, govori za Plastelin o svom voditeljskom poslu, blogu koji piše na sajtu www.b92.net, o snovima i jednom filmu...

 

U Vašoj zvaničnoj biografiji na sajtu B92 stoji da volite da živite punim plućima. Šta takav život podrazumeva?
- Život punim plućima podrazumeva "Work hard, play hard". Volim da odlazim na koncerte, da izlazim, da se šetam. Imam samo jedan život, treba uživati u njemu.

 

Uređujete i vodite vesti na TV B92. Kakav je to posao?
- Velik posao. Dva posla. Međutim, moj prvi i osnovni posao jeste da sam novinarka i reporterka, i nekako imam osećaj da to moram stalno da apostrofiram, pošto je u Srbiji uvreženo da su ljudi koji čitaju vesti samo spikeri. To nije slučaj na B 92. Sa jedne strane, jeste teže raditi dva posla, ali sa druge, moj posao olakšava to što napamet znam šta imam u vestima. I zato mrzim kad čujem komentare, "što si ti onako "nadrkana" u vestima?". Pa pre svega zato što jako dobro razumem ono što vam prenosim. Ne mogu da budem ravnodušna prema tome. A i mislim da je prošlo vreme prezentera vesti koji ravnodušno i hladno prenose/čitaju vesti.

 

ImageKako izgleda Vaš radni dan?
- Moj radni dan počinje zvanično u 16 sati i završava u ponoć. Međutim, već od 10 ujutru pravim plan za Vesti u 23. E-mail, telefoniranje i svi ostali vidovi komunikacije, po ceo dan. U principu, najveći izazov je, što ja tek na kraju radnog vremena radim ono što svi vide, dakle, vodim vesti. Posao mi je olakšan od nove sezone, budući da mi se u uređivanju Vesti u 23 pridružio Miloš Milić, koga gledaoci RTV B92 znaju kao dopisnika iz Haga.

 

Da li nekada sanjate da vodite vesti i kako bi glasila najava vesti iz Vaših snova?
- Ne sanjam da vodim vesti. Ali najava vesti iz snova je "Srbija ulazi u EU". Nadam se da nije samo san.

 

Vaš film "Batinom protiv različitosti" nagrađen je pre četiri godine na Festivalu u Košicama. Šta je tema tog filma i zašto taj film?
- Tema filma je pokušaj organizovanja gej-parade u Beogradu, povodom Dana ponosa i incidenti koji su tom prilikom nastali. Skoro sam ponovo gledala taj film, ima i da se skine u sekciji "Specijali" na sajtu B92 i baš sam razmišljala da li je uopšte i sada moguće organizovati gej-paradu u Srbiji.

 

ImagePišete blog na sajtu B92. Imam utisak da se tu napravila jedna sasvim posebna blog atmosfera?
- Jeste, zaista. To je kao virtuelna tribina, razmena mišljenja, deljenja ili sukobljavanja stavova. I super je ekipa koja se oko toga okupila. Ne bih da navodim svih 50-tak imena, a ni da izdvajam nekoga, pogotovo što poseban šmek atmosferi daju mnogi komentatori.

 

O čemu pišete? Nedavno ste pozvali čitaoce da četuju sa iranskim predsednikom Ahmadinedžadom?
- Ne, nisam pozvala da četuju. Htedoh da čitaocima obratim pažnju, jer mi je bio interesantan taj fenomen. Pre sam se nadala da će se neki "moderniji" lider obratiti svojim gradjanima i celom svetu putem bloga. Bilo je i dobrih komentara na tu temu, tipa, kako bi izgledalo da naši političari pišu blog. I stvarno, zamislite da možete putem bloga da polemišete sa predsednikom ili premijerom, ne samo Srbije, nego svih zemalja. A o čemu ja pišem? Pa, posetite Blog B92...

 

Autor: Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement