Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Izumiru (afrički) jezici

 

africaUjedinjene nacije procenjuju da će polovina od 6.000 svetskih jezika izumreti za manje od jednog veka. Trećinu će činiti jezici koji se govore u Africi, a 200 jezika na tom kontinentu već ima manje od 500 govornika. Stručnjaci procenjuju da trenutno polovina svetskog stanovništva koristi jedan od sledećih osam jezika: kineski, engleski, hindu, španski, ruski, arapski, portugalski i francuski.

 

Iako se u Mozambiku, na primer, koriste 23 izvorna jezika, jedini zvanični jezik je portugalski, jezik nasleđen iz kolonijalnih vremena, koji ujedinuje jezički raznovrsnu državu ali narušava afričku tradiciju koja upravo državu čini jedinstvenom.

 

Mozambijski lingvista Rafael Šambela (Rafael Shambela) kaže da se pritiscima globalizacije teško može odupreti. Za njega je jezik kultura jer sadrži istoriju naroda i znanje koje je prenošeno s generacije na generaciju.

 

U malom univerzitetskom gradu severno od mesta Maputo, ovaj lingvista se pridružio naporima vlade da napiše udžbenike i planove rada koji će omogućiti učenicima državnih škola da nauče 16 od 23 izvorna jezika. Međutim, sam program je ograničen budući da je Mozambik siromašna zemlja.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement