RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

iLiKETRAiNS - Progress Reform (Fierce Panda/Talitres, 2006)

 

"Miško, ovo se poredi sa tvojom potragom za bendom iLiKEPLANES! Nemoj ih/me sputavati."
- Ma kakvi. Sjajnosti su ovde, možda i slede.

 

ImageU periodu vanvremenskog svekolikog postojanja interneta kao dostupnog štiva, bejaše drugar koji je na najživopisniji način mimikovao pri pomenu imena bendova za koje je njegovo uho prvi put načulo. Moguća je bila duhovitost, sirioznost ili jednostavna ljuštura samog naziva, nakon koje bi usledilo pljuckanje, kez ili uručen šiš ćevap za buduću srećnu nabavku tek otkrivenog naslova. U to ime, jednom prilikom biće otelotvorena lista prikladno-neprikladnih_bitno-nebitnih imena muzikanata. Videćemo već za atribute po kategorijama. Banalnosti ili neozbiljnosti na pretek, tek da vidim koliko će da se "udara po svojima". Haha, 70 odsto prisvojnih "dragih nam" imena nije za definisanje lepote/kuražnosti, ako smo iole svesni istih.

 

Kad smo kod imena, pretpostavljam da ljudi shvataju kakvoj svrsi opčinjava sve bogatiji LAST.FM. Bilo kakva pomisao ka tvorenici na račun (ne)postojećeg artista u svetskoj globalnosti + www + i šire, može se iznjedriti na istom. Stoga, sam stih koji stoji u zaglavlju - "društvena muzička revolucija" je šanana legitimno opravdan. Daklen, vaše tagovane empetrojke koje slušate u Winampu (i samo njemu) prezentuju (titluju) se vama i drugima. Širokogrudnosti radi, neko negde tamo zasigurno sluša nešto što je vama od poželjnosti ili nepoznanice. I eto imena. Doduše, onog postojećeg. Niko Vas ne sprečava da omiljenom pandi muzikantu promenite (m)ud, pardon... sud... tj. naziv.

 

Ako dobro shvatih, tuđom stazicom istraživanja i dopadnosti putem last.fm-a naletelo se na ime ovog benda. Iako bi interkontinentalni-preko-peščani-sektaški-postrock-skretničar poželeo da ovo bidne Kafka njegovog života i smrti, to nažalost nije slučaj. Objekti u vidu vozova, postojali su mnogo pre 90s, da ne pominjem novijum milenijum, a kao nekadašnji prizor može se dostaviti Slađina i Mirkova pretplata na magazin TRAINS (ili RAILWAYS) koji je decenijski stare 1996. pristizao i do bijeloga grada. Hek, tadašnji 10+godišnji avio civil lične izvedbe, nasuprot prošlih i sadašnjih, muzika-nas-otelotvori-i-prenese-vidike, šinomasturbanata.

 

Nego, da se vratimo k bendu. Neću dubiti o ovom mini albumu momaka iz Lidsa koji su u međuvremenu potpisali za odgovarajući Beggars Banquet, najavili izdanje za mart i ujedno ga imenovali u (ne)čast? jedinom britanskom premijeru na koga je izvršen atentat, gosp. Spencer Perceval (1762-1812). U Beggarsu se, izm. ostalih similarnosti, pridružuju Film School, The Early Years i The National, dok se vokalista Dave Martin pripojio, prepoznatljivim ("mama ti je sinoć opet rekla da, tvoja nova haljina je prekratka, nije dobro da se vide koljena") metni-mi-ga-mužjacima - Staplesu, Laneganu i Standishu. Ako se ko zadesi na Ostrvu tokom februara, neka svrne na njihovo četvrto izdanje Signal Failure (myspace.com/signalfailure), večeri koja okuplja muzičke istomišljenike i kompanjerose, ovog puta organizovane uz podršku značajnije profilisane ("Dođite da se proslavljamo") zvučne skupine Sonic Cathedral (soniccathedral.co.uk).

 

Do tada, i one liste... i rampi i afterejtova...

 

Autor: Miloš Stefanović, januar 2007.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement