Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Profil za vodeni žig: Umetnička sloboda

 

ImageLepa je ova zemlja kad je pogledam i vidim avionsku pistu u izmaglici i novobeogradske slolitere kao polomljene lego kocke na deponiji pa se onako umusavile i isprljale od blata. Duboko uzdahnem i opet pomislim: lepa je ova zemlja, a onda stavim slušalice i uzmem priručnik za španski...

 

Memljivi stan na Dorćolu sa policama za knjige preko celog čeonog zida na kojem dominiraju sabrana dela Dobrice Ćosića i Nolitovo zeleno izdanje srpskih romana, drama i memoara. Vidljivo mesto zauzima i zelena flaša Svetogorskog vina te plastična gondola sa pozlaćenim detaljima. Ispred stari pisaći sto sa sređenim papirima i lampom koja se pali na povlačenje. U prostranoj sobi-salonu mnogo ljudi, ali je pušenje zabranjeno i često se čuju srdite mace u sudaru sa razjarenim gostima. Noć svetosavska, bez gozbe, sa malo vode i razblaženog vina.

 

Mačkar: Jednostavno, moje mesto nije bitno ali je potpuno nezamislivo da je moguće sastaviti vladu bez mog mesta? Jednostavno, mi pobeđujemo jer je naš jednostavan zbir, jednostavno, pobednički i Kosovo je jednostavno... Ako jednostavno zbrojimo glasove vlade plus, jednostavno, glasovi Obrena silnog i, jednostavno, sve, mi smo veliki pobednici.

 

Nekad stručnjak za Sokratač - Vladanko: Nije uputno da oni imaju više od nas. To svakako nije uputno!

 

Olijander od Jagodine: Što se vi brinete, pa pobićemo ih!

 

Švelja: Da uradimo još jedan koncert, neće mi ovaj put uteći? Ko, jebeš mi mater, sa kurca mi je pobegla zbog onih narkomana, jebo sam im mater.

 

Telefon. Mačkar diže slušalicu: Ooooo, jednostavno, zdravo popularni Marši, kako je u Švajcarskoj? Sneg, otkud vam sneg? Nije valjda, jednostavno, da je tamo zatajila služba?

 

Podupirač šanka u Strahinjića Bana - Radojica: Ovde služba nikad ne zataji?

 

Mačkar zaklapa slušalicu: Služba čišćenja, jednostavno, smiri se Radojice. Popularni Marši, jednostavno, uplašen za mesto u ambasadi pa se javlja svakih sat vremena. Ma OK, samo podmaži podočnjake.

 

Olijander od Jagodine: Popularni Marši je fantastičan predsednički kandidat. To je adut kojim možemo da ih karamo.

 

Švelja: Moram u Utisak tjedna, ima da im se mamice natutkam? Moja je situvacija zabetonirana, kapitalne investicije, železnica, struja, voda, Šumadija, Vojvodina, sve u pičku materinu...

 

Šerlok od Bećkovića: Neću ti reći đe, hoću ti reći kada, karaćeš jednog gada! Ćeraćemo se još, oko plota maca te mota, mačkar ti si premijer, najpametniji Evropljanin, najpravoslavniji Rus...

 

Nemanja od Mećavnika: Dobro je, bolan! Odoh ja na Mećavnik, imam, bolan, snimanje, a i riknuli ste sa rakijom.

 

Olijander od Jagodine: Kad ćeš doći kod mene, Emire, pardon, Nemanja ovaj, ti, jebo ga ti. Imam pun kurac kamera na onoj mojoj televiziji, pa snimaj, radi šta 'oćeš. Ima da ti ispričam moj život, možeš snimiti deset filmova.

 

Nemanja odlazi: Adio!

 

Mačkar: Jednostavno, posle Ustava i svih naših uspeha, moje mesto je, jednostavno, neizbežno!

 

Obijač trafika: Šta da radimo s Budalom, pardon, Blubalon, podelio čovek kafu a pobedili ga narkomani. Kad sluša Čvarka, koji ga tovari da su najači samo da mu kafana radi.

 

Olijander od Jagodine: Koji narkomani, onaj, supa, ovaj, čorba, mamicu mu lozovačku, neće više svirati. Svinja! Jebo vas i onaj vaš tetovirani peder, on je isto zajebo stvar. Koji kurac on drka sa nama. Peder!

 

Obijač trafika: Ma, to su narkomani iz Kikinde što su nas pobedili na lokalu, a mi dali silnu kafu? Blubalon se potrošio, sad bi opet u Kinu da valja perjane jakne.

 

Mačkar: Jednostavno, nije vlada moguća bez mog mesta a moje mesto uslovljava da je naša jednostavna diplomatija, jednostavno, privreda, elektronika, pravda, jednostavno, ja se nemećem mada se ja nikako ne mogu jednostavno pomeriti sa Kosova, Ustava, jednostavno, premijera.

 

Švelja: Idem kod one kurvetine, ti, Šerlok, izvini pošto si mi oprostio, sad mogu, sve ću da ih nataknerm na kurac, meni neko da betonira po Srbiji pored mene živog. Kurac će moj oni sastaviti vladu bez mene, nas! To su sve pederu i pudlice, jebaću im je mater. Idem kod one kurvetine, ti ne popuštaj. Izlazi iz gajbe.

 

Oblik života Šamu: Mislim, stvarno, mislim...

 

Olijander od Jagodine: I, šta kažu, neće mene. Pazi, mene!

 

Podupirač šanka iz Strahinjića Bana - Radojica: A da im opet turimo u Kurir pet kila koke, tri kile TNTa i šest litara drnča.

 

Mačkar: Jednostavno, što taj drnč?

 

Podupirač šanka iz Srahinjiža Bana - Radojica: Pa, drnč je neka vojna špecija?

 

Švelja još drži kvaku u ruci: Da, ali za čišćenje cevi, izeš mi kurčinu, kako si tako glup i budala, jebem te smotana.

 

Kosovska Sandra, KSandra: Da ja kažem...

 

Upada Filaret od Mileševa sa dva redenika na poprsju: I mene računaj u pregovore, ili nek nam daju Sinod ili nek idu s božijom pomoći u kurac.

 

Svi: Tako jeeeeeeeee!

 

Lepa je ova zemlja, gledam kroz oblake neke planine. Alpi, Pirineji, more...

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement