Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ispiljavanje smrti  

 

Vujica Rešin, "Gnezda paranoje", Kairos, Sremski Karlovci, 2006.

 

ImageOh, kako je nemoguće, da ne napišem ružno, predložiti, opisati, prepričati, uopšte, probati nagovoriti "nepoznatog čoveka" da pročita neku knjigu. I to ne knjigu nad knjigama, o knjigama, po knjigama, za knjige... već knjigu posle koje ni knjige, pa ni život sam, bilo šta, ne ostaju više od mrtvog slova na papiru. Papiru? Slova? Smrt? Život? Sve su to iluzije koje će se lako raspršiti tokom "Gnezda paranoje".

 

Vujica Rešin Tucić je svim svojim prethodnim pesničkim, i ne samo pesničkim knjigama, dosledno rušio i razgonio koprene koje je jezik načinio ne samo oko nas, već sa nama samima. "Jaje u čeličnoj ljusci" (1970) raskidalo je i najsuptilniju vezicu jezika i logike, "San i kritika" (1977) pocepali su podvezice jezika i gramatike, "Prostak u noći" (1979) ogolio lopovstvo jezika i sećanja, a "Reform grotesk" (1983) zarila kolac u postojanje tela i jezika.

 

Posle više od dve decenije, sabranih i odabranih dela "Sneg veje, ljubav je večna", "Struganje mašte", "Igrač u svim pravcima", pravog petparačkog romana bizarnosti u stihu "Strahote podzemlja", pronicljivih kritika "Slovo je puklo" i "Vreme fantoma" i potpuno oduševljavajućih eseja "Hladno čelo", nova zbirka je duboko zabrinjavajuća.

 

Od korica, čuvenog duboreza iz XVI veka "Čovek se probija kroz zvezdano nebo u novu vasionu", ali ne lezi vraže, čovek samo "gleda u ono čime gleda", pa do odjavne mračne recenzije Gorana Babića, pred nama su zidovi, strahovi i smrt. I ne samo oni. Tu je celokupni čovek, koji "postoji samo zato što umire".

 

Pa kakva je to zbirka, "Gnezdo paranoje"? Svakako su prisutne pesme koje bi mogle antologijski da zablistaju u svim od prethodno objavljenih zbirki autora. Odmeren i jasan, bolno precizan, čak i u razuzdanosti erosa i ugušenuću krika bola, Vujica Rešin Tucić vodi nas kroz kontra molitve. Nema nikakvih nada, nema vizija, svakim sledećim stihom se ukida onaj prethodni. Ove molitve odricanja, ritmične poput poezije bitnika, cinične kao Sioran i uplašene kako samo Vujica to može biti "budi čisti strah koji hoda", ova nazdravljanja bolesti, daleko odskaču od mogućeg viđenja zbirke kao depresivne. Humor trese reči prenagomilanošću problema, njihovom uzaludnom neprozirnošću i žarom smrtnosti. Crne cvrkutave basme, stalnim obrtima i deziluzijama potresaju veru i u ono trenutno najočiglednije - samo čitanje napisanog.

 

Zato je čitanje "Gnezda paranoje" izazov. Izazov dužeg zastajanja u jedinom što postoji - upravo ničemu. Izazov prolaska kroz rituale raspadanja, cepanja, odustajanja... od istorije, porodice, zdravlja, države, sećanja, ideja, ideala, tela, pameti, znanja, rečenice, smisla... svega što čini naš život - a upravo ništa od toga ne postoji.

 

"Da li postoji život?" Vujicino pitanje pokojnoj Juditi Šalgo odredilo je naslov njene čarobne knjige i ne samo njen ne-život.

 

Vujica Rešin Tucić, izvornik Venedikta Zvereva, junaka epohalnog romana Vojislava Despotova "Jesen svakog drveta", nije kao lik koji je inspirisao upucao sebe pred obožavaocima, ali jeste "došao do slepog zida moderne rečenice". Do slepila i iluzornosti samodestruktivnog antropokosmosa. Do suvislosti smisla i nemoći jezika. Do poezije.

 

Dragoslav Andrić nas je, uspešno prevodeći s jezika na jezik, učio da se jedino ono što jeste poetsko, nikako prevesti ne može. "Svet se ne može opisati iako je vidljiv", piše Tucić. Ni ova kniga se ne može predstaviti, preporučiti, kritikovati, a možda čak ni pročitati. Ko je spreman da proba? Da umre i pre groba. A "moramo umreti, i bukvalno i metaforički, i na taj način se osloboditi straha od smrti", piše Marina Abramović. A poslednje reči Venedikta Zvereva, pre nego što je upucao sebe votkom i metkom, bile su: "Ne bojmo se. Smrt je na našoj strani!" A mi?

 

Autor: Ivan Pravdić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement