Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Rizle na gotovs

 

ImageOpet smo uterali u tesno! Mobilizacija, dobrovoljci, jeftine cigarete i alkohol, gužve u kafanama... Produžen TV dnevnik, dnevnikov dodatak, sporadična pucnjava? SAO Sever... Priče iz davnina; noć u Banatu kasnih devedesetih prošloga veka. Ana Haš svirala u Dejtonu te se sav muzički krem grada okupio na pijaču. Rade iskusni Drljić je baš tih dana navratio iz Tivta ali je zbog zimsko-primorskog mrcvarenja bio u dešperatu, te nespreman za bluz kojim je Ana darivala pivopije. Klasičan bluz repertoar bio je dovoljan da se nadimljeni Dejton pretvori u prozirnu slinu koja obično nezvana navire kade se sekret koncentriše u pogled koji parališe ostale organe na širokom prostoru. Čak i posle svirke, kad je Ana dojkom trljala ivicu šanka, Drlja je ostao nezainteresovan i uporan da ga odbacim do burazera Rade kako bi smoren od stond vutre napaćeno telo opustio na kauču. Odlagao sam polazak smatrajuću da baš nisam bez šansi kod Ane, ali je Drlja bio uporan i dosadan, tako da mi je razbijao koncentraciju a bend uveseljavao već tradicionalno poznatim ritmom i intonacijom govora.

 

Drlja: A da ti mene odbaciš i vrati se, pa muvaj, oni će svi da te čekaju?

 

Dirty: Što si derpe, popij si piće, vidiš da je zezanje tek počelo.

 

Drlja: Koje zezanje, prošla trojka, jedna riba a nas pedeset i svi gledamo u nju ko da je Monika Beluči.

 

Dirty: Mojne Moniku da pominješ u ove art sate kad je svako žensko biće anđeo...

 

Drlja: Ma umoran sam i pun mi je kurac svega, ovde je sve tako smor da mi nije jasno koji kurac sam i dolazio. A i dole je strašno; sve one budaletine se navukle na žuto, a svi se alkoholišu, tako da se očekuje da se svakog dana poubijaju i iskrvare.

 

Dirty: Šta radi Ljubo Šlapa?

 

Drlja: A jebo te Ljubo Šlapa, ajde me vozi pa ću da ti pričam.

 

Dirty: Čekaj, Drljo, da si popijemo piće, sad će svi da krenu. Što si tako naporan? Aj' živeli!

 

Nastaje spontano kucanje, koje čak i Ana prihvata smejuljeći se, ne baš konkretno.

 

Drlja: A dobro, onda idem peške a ti se jebi tu sa ovom oštrom konkurencijom.

 

Dirty: E, mojne da me vataš na sentiment, znaš da te po ovom minusu neću pustiti na Igmanski marš, nego malo (is)cooliraj da si popijemo piće i malo proljudikamo.

 

Drlja: A ova Ana i nije loša pička, nego sam sav sjeban, inače bih ja to večeras odvojio. Vi se svi tu ložite kao mladi majmuni a nemate muda da joj neko kaže neku konkretnu priču. Nego samo gledate i nalivate se piva, to se tako ne radi. Ajde me odbaci do burazera pa se jebite dalje.

 

Dirty: Vidi, Drljo, tvoj ljubavnički kapacitet poznat je ovdašnjoj javnosti a i šire, te lokalne ninfomanke sve trljaju stidne vlasi kad ti dođeš u naše krajeve. Poznato je da si dobra duša i teško odbijaš snošaj pa makar ga nudila i babasera. Doduše, zalomilo ti se i nekoliko čudnih udaraca; kao, recimo, raspuštenica Maja, koju ti Gruber nikad neće oprostiti.

 

Drlja: Šta fali mojim pičkama? Sad ćeš se setiti i one budale iz Baošića...

 

Dirty: One što si pričao s njom engleski?

 

Drlja: Idem.

 

Dirty: Dobro, idemo. Ljudi, ćao, Ana, ćao, osoblje - ćao!

 

Ulazimo u smrznutu Zastavu 850l, '84. godište, koju posle nekoliko pokušaja nikako ne uspevamo staviti u pogon. Kroz izlog cafea Dejtona bend zajedno sa Anom navija za svako naše verglanje da bi se posle mnogo pokušaja i vidnog izdavanja snage akumulatora dobar deo benda ponudio da grkom podrzi špeditersku akciju "Drlju k burazeru". Prvo u rikverc a zatim i dobrih dvestotinak metara i nekoliko pokušaja; druga, ler, pa dignut kuplong, ništa... Ćofi je odbio poslušnost a ja se zahvalio bendu. Poslednji adut bio je produvavanje dizne na karburatoru koje sam tako često primenjivao jer je benzin-gazolin iz kanistera nosio sa sobom i mulj koji je trebalo temeljno i valjano čistiti. Mrak i mraz su mi govorili da je dosta duvanja a Drlja je i dalje sedeo na zadnjem sedištu sa istom nadom da ću nešto izvesti i pokrenuti makinu, te ga uspešno prevesti do kreveta. Tek kad sam krenuo da vratim diznu na mesto, skontao sam da je mrak i da to neće biti jednostavno.

 

Kresnuo sam upaljač koji se gasio na golomrazici ali sam video rupicu s navojima i krenuo k istoj. Međutim, nisam bio precizan i dizna se izmigoljila iz promrzlih prstiju. Mahinalno sam opet kresnuo upaljač da vidim gde se gubi dizna, a motor je planuo u plavičasti plamen. Kako je poklopac motora zaklonio zadnje staklo, Rade je ostao na zadnjem sedištu sa cigaretom u ustima a ja sam pokušavao da ga dozovem i rukama ugasim vatru. Bilo je pored puta i malo snega i blata pa sam sve bacao u nadi da ugasim plamen - ali ne. Otvorio sam suvozačeva vrata i izvukao Radeta, koji je hladno rekao: "A ništa, ovo će izgoreti." U tom momentu svevišnji se pojavljuje u obliku dva policajca koji biciklima s posla idu kući i koji zaležu nasred puta i bacaju sneg i zemlju na upaljeni auto a potom dozivaju nekog čoveka koji sa kantom vode izleće iz kuće i konačno gasi vatru. Drlja i ja se zgledamo, zahvalimo prisutnim i raziđemo, a vozilo ostavimo takvo kakvo je za sutrašnju analizu.

 

Banat, dve hiljade sedme, mali Mića i ja čekamo Drlju sa ćerkicom da dođe na kafu u pab. Drljina majka, bolesna već duže vreme, smeštena je u stacionaru i oporavlja se, a on koristi svaku priliku da je poseti, tako da se vidimo leti na moru a zimi na kopnu ali bez izgleda da se skoro više i ozbiljnije družimo. Upravo se pojavljuju i prilaze našem stolu ali naš pozdrav prekidaju neki momci u čudnim uniformama. "Da li ste raspoloženi za Srpsku gardu? Tražimo dobrovoljce i idemo na Kosovo?" Da im konačno jebemo mater!

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement