Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (27)

 

Koliko poklonjenih knjiga zaista bude pročitano

 

ImageSvojevremno sam bio član žirija pesničke nagrade "Đura Jakšić". Za te dve godine, nepovratno sam dobio nekoliko stotina pesničkih knjiga. Naravno, odvojio sam za svoju biblioteku one koje bi zaista valjalo da pročita svako ko iole drži do sebe, a sav onaj "pesnički teret" završio je na policama novootvorene školske biblioteke u Novim Kozarcima. I pre toga sam kikindskoj i mokrinskoj biblioteci poklanjao knjige koje nikada više neću čitati ili koje nikada nisam ni nameravao da pročitam. Bilo je među tim poklonjenim knjigama svega i svačega: od školske lektire, petparačkih erotskih, vestern i krimi romana, knjiga koje obrađuju teme iz NOB-a, pa sve do studentskih skripti koje su mi poklanjali akademski članovi uže i šire familije... Da budem iskren, između biblioteke i mene razvio se uzajamni odnos poverenja pa sam i ja dobijao poklone, naročito dok je u mokrinskoj biblioteci radio kao knjižničar moj prijatelj, tragično nastradali romanopisac Đura Đukanov. On mi je davao da biram nezavedene knjige koje je ko zna ko poklonio biblioteci. Tako se knjižni fond moje sobne biblioteke uvećao za "Na putu" Džeka Keruaka, "Zamak" Franca Kafke i "Izabrane pesme" T. S. Eliota. Dok su drugi iz JNA donosili opasače i ostalu vojnu opremu, ja sam iz biblioteke bihaćkog Intendantskog bataljona doneo "Fascinacije" Pavla Ugrinova. Đura mi je pričao istinite zgode o tome kako su njegovi novosadski prijatelji, kada su se vraćali vozom sa književnih večeri, kroz prozor bacali knjige lokalnih aforističara i drugojakih zamlata koji su im poklonili kilograme svojih kvaziliterarnih baljezgarija. On je "performans iz voza" svojih prijatelja nazvao "đubrenjem književnosti".

 

Mom drugaru, koji je jedanput odbio da primi "Čitalačku značku" - nagradu za najviše pročitanih knjiga, svojevremeno je dozlogrdilo čitanje filozofskog štiva pa je rešio da sav višak pokloni pančevačkoj biblioteci. Njegov filozofsko-aleksandrijski pokušaj omela je jedna novozaposlena bibliotekarka koja je, kad ga je ugledala onako pankerski neurednog, s vrata počela da urla na njega kako je zakasnio da uplati članarinu! Samo je platio, okrenuo se i vratio kući sve filozofske knjige.

 

Jedanput su mi sestre od tetke za rođendan poklonile "Knjigu žalbi" Mome Kapora. Što da lažem: Kapor nije moj omiljeni pisac, pa knjigu nisam ni čitao. Nekoliko godina kasnije, prilikom neke od mojih čestih beogradskih selidbi, pronađem u toj knjizi novčanicu, koja je u vreme kada mi je knjiga bila poklonjena, imala najveću nominalnu vrednost. Dogodilo mi se i to da sam od svojih prijatelja muzičara dobio na poklon samo prvi tom knjige "Poslednji kineski car". Drugog toma nikada nisam ni nameravao da se domognem.

 

Među najčešće poklanjanim knjigama u svetu nalazi se bestseler "Kratka istorija vremena" Stivena Hokinga koji je prodat u desetak miliona primeraka. Za njim sledi legendarna "Ginisova knjiga rekorda", koja jeste često poklanjana knjiga, ali isto toliko često ostane nepročitana. I kod nas se neke knjige gotovo uvek nalaze na listi obaveznih poklona. U jednom periodu naše "kratke istorije vremena" nije bilo kuće u Srbiji bez "Blaga cara Radovana" Jovana Dučića ili "Knjige o Milutinu" Danka Popovića. Čitajući rubrike u kojima poznate ličnosti odgovaraju na pitanja o svojim intimnim sklonostima, primetio sam da je omiljena knjiga svakog fudbalera Koeljov "Alhemičar". Za poklon se često bira neki naslov koji puno toga govori o intelektualnim pretenzijama i darodavca i primaoca. Poklanjaju se i one knjige koje odlično "izgledaju" kad se stave na policu. Na top-listi najnečitanijih knjiga svakako sam vrh zauzimaju ilustrovane i druge knjige za decu. Knjige ne čitaju ni roditelji pa zašto bi ih čitala deca? Čini se da su ta literarna vremena nepovratno prošla: knjige se retko kupuju, a još manje poklanjaju.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement