RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Električni orgazam - Breskve u teškom sirupu vol. 1. (Automatic, 2006)

 

ImageKada čujem da neki svetski relevantan (barem po globalnoj mainstream popularnosti) bend objavljuje i potom na sva usta hvali svoj novi album prepun neobjavljenih, demo i svakakvih drugih snimaka - moj želudac nekako spontano reaguje. Još jedna "take the money and run" priča, ili zafalilo kinte za zatezanje bora i zamenu krvi. No, to je svet, a ovo je (i dalje) Srbija.

 

Priznajem da mi poslednjih deceniju i kusur sam spomen benda Električni orgazam u najavi draži ganglije. "Igra r'n'r cela Jugoslavija" kao personifikacija mentalne insuficijencije većinskih individua humanoidne naličnosti ovih geografskih koordinata i tome slično. No, istorija ne počinje danas (doduše, ne počinje ni ovde) i njeno poznavanje je neumitno nužno ako želite da shvatite događanja na meridijanima i paralelama ili na već bilo kojoj tački koordinatnog sistema u kome funkcionišete.

 

I, kao što je svet jedno, a Srbija nešto drugo (treće, četvrto...), ovaj album bi se na dodeli nekih imaginarnih godišnjih nagrada mogao podvesti pod kategoriju "izdavački poduhvat godine", ma koliko to paradoksalno zvučalo.

 

Iskreno i prljavo. Dokument jednog vremena na koje neki gledaju sa sentimentom, a opet, za one koji nisu bili in vivo protagonisti svih dešavanja tog doba, neopisivo vredan arhivski dokument.

 

Lično, ne mogu da se opredelim šta me više raduje u vezi s ovim albumom. Da li to što se pojavio ili što nosi u naslovu vol. 1. Da li to znači da se očekuje vol. 2? Vol. 3? Lepo bi bilo. Dakle, album se može podeliti u dva segmenta. Na prvom (šest numera) nalazi se zapis sa koncerta koji je održan na Tašmajdanu 1980, a drugi deo (deset numera) predstavlja tonski zapis sa jedne od proba u podrumu SKC-a iste godine (da podsetimo, Paket aranžman objavljen je 1981. godine). Snimci sa običnog kasetofona, blagodareći modernoj tehnologiji, malo su pročišćeni, ali bez ikakvih naknadnih intervencija u smislu šminkanja. Savršeno dokumentarno i arhivski vredno. Električni orgazam je u to doba bio mnogo jak bend, a to što ih u poslednjoj deceniji baš i ne ljubite nije opravdanje da ne priznate i ne potvrdite vrednost ovog materijala. Doduše, u to doba Srbija je bila ili deo ili bar na lako prevaljiv pljucomet od tog "sveta". To što danas karte izgledaju malo drugačije podeljene, tema je za drugu priču.

 

Obavezno nabaviti. Slušati često, u većim dozama. Kontraindikacije (za plašljive): pojačan rad preostalih ćelija mozga koje percipijenta mogu navesti na razmišljanje.

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement