RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Vuneny - V2 (MoonLee Records, 2006)

 

Vreme dešavanja - 29. decembar 2006.

 

ImageTe večeri poznanik me je upitao da li sam sastavljao svoju listu (misleći na ex-Yu prostor) najboljih albuma za godinu na izmaku. Lično nisam ljubitelj takvih klasifikacija, ali, iskreno, u tom trenutku bi mi bilo teško da se opredelim za neki album koji bi bio (my) Top of the (exYU) Pops za 2006. Da je bilo dobrih albuma - jeste (uostalom, treba pregledati arhivu Plastelina), ali da me je samo jedan kupio više od drugih, to ipak ne. Nisam bio svestan da u tom trenutku posedujem odgovor na njegovo pitanje. Doduše, taj odgovor se nalazio u mom rancu i još mi nije dopreo do ušiju.

 

Nešto kasnije, dobrano iza ponoći, u kućnoj atmosferi, raspakujem paketić koji mi je te večeri predao frend mog prijatelja zagrebačkog. Svašta je bilo tamo, ali sve se to već znalo u najavi, osim... S obzirom na to da nisam ranije imao priliku da slušam bend Vuneny, a opet znajući svog prijatelja, verujem da taj disk nije slučajno završio u pošiljci. Sve je to bilo dovoljno da me zaintrigira toliko da od prispelih noviteta to bude prvi disk koji će se informativno zarotirati te noći. Tako sam barem mislio. Već sam posle uvodne bass deonice (Ideal Panic Density) naslutio u šta će se to izroditi. Realnost je glasila da me je album koji sam vrteo na repeat te noći odveo u san i doveo u sledeće jutro...

 

Nisam sklon velikim rečima, niti tome da vas ubeđujem kako sam ja mudrac i sveznadar, ali je, po meni, definitivno najbolji album objavljen 2006. godine na ex-YU prostorima album V2, mostarskog benda Vuneny. Potpis. Tačka.

 

Muzički, bend Vuneny može da se podvede pod neku neuhvatljivu nit koja kad god pomislite da ste je uhvatili, uvek izmakne iz ruku. Najlakše je reći da je to crossover. To i jeste, ali kakav?

 

Za sebe često kažu da su "elektroakustični trio" (kad već navodim da su trio - dakle to su, Andrijan Zovko, Nedim Ćišić i Asmir Šabić), a u tom njihovom crossoveru možete da osetite i dub i drum'n'bass i ambient i raznorazne eksperimente, da neke numere definišete onim rogobatnim terminom "post rock", da ponekad proveje i neki etno uticaj, da... Nabrajanju nikad kraja.

 

Na ovom albumu, Vuneny više nego uspešno, i to u maksimalnom kreativnom zanosu, uspeva da izbegne neke šablone u koje često zapadaju izvođači koji kao svoju ideju vodilju imaju eksperiment. Gitare i elektronika ovde nalaze savršeni balans, a eksperiment ovde nije cilj sam po sebi. Cilj je eksperimentom doći do rezultata koji je kvalitativno i kvantitativno vredan, a to se za svih 14 pesama, koje popunjavaju sat vremena ovog albuma, u potpunosti može reći.

 

Jeste da se često primećuje repetitivnost, ali ta repetitivnost nikada nije samodovoljna i nikada nije bez melodije. Takođe, često se zalazi u hipnotičnost, ali ta hipnotičnost nikako nije lišena duha. Eksperiment, ali eksperiment sa melodijom. I više nego uspešno izbegavanje da se upadne u zamku kvaziintelektualne samodovoljnosti, što je čest slučaj kod mnogih novih bendova koji vole da mudruju. Za mudrovanje je ipak potrebno i znanje i veština, a ovi momci to definitivno imaju.

 

Ovo su samo neke natuknice moje percepcije ovog albuma. Verujem da će svako od vas imati neke svoje slike u glavi ako se bude pozabavio muzikom ovog benda. Samo, oprez - protok kroz uši mora biti slobodan u svakom smislu. Ono što se na osnovu slušanja ovog albuma može neosporno tvrditi je da ovim momcima ne nedostaju kreativnost, znanje, svest, da su na neki način uspeli da osvoje slobodu (jer sloboda se ne dobija već osvaja), te da im upravo ta osvojena sloboda pruža beskonačnu mogućnost igre čiji rezultat nikada nije isti.

 

Dovoljno da vas zaintrigira? Ne? Ok, proverite: www.vuneny.org ili www.myspace.com/vuneny

 

Ni to nije dovoljno? Hm... Brinem se za vas...

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement