Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Izašao trinaesti broj "Severnog bunkera"

 

Novo izdanje sa starim konceptom

 

ImagePrvi broj kultnog kikindskog književnog časopisa "Seveni bunker" izašao je, u okviru opozicionih "Kikindskih", februara 1999. godine u tiražu od 2.200 primeraka. Osnovna urednička politika tog "časopisa za odbranu i poslednje dane književnosti i kulture" bila je da prati i podržava aktuelnu književnu produkciju u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. U časopisu su bili objavljivani radovi samo onih autora koji, prema sudu urednika Jovana Gvera i Srđana V. Tešina, nisu kompromitovani ni po kojem osnovu: političkom, moralnom ili estetskom. U dvanaest brojeva priloge je objavilo više od 100 autora iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kanade, Rusije, SAD, Gruzije, Poljske i Italije. Pisci su se u "Severnom bunkeru" osećali kao kod svoje kuće. A onda su radikali pobedili u Kikindi... Mada, iako je nova gradska politizovana i poltronizovana umetnička elita pomislila da se jednom zauvek rešila subverzivnosti "Severnog bunkera" i njegovih urednika, trinaesta sveska ovog časopisa izašla je nedavno u izdanju novosadskog Studentskog kulturnog centra. Razlika između ovog broja i svih prethodnih je u tome što je on u potpunosti posvećen stripu, ali je urednički koncept ostao isti. U uvodnom tekstu, povodom reaktiviranja časopisa, Gvero i Tešin zaključili su da "Severni bunker" "deli sudbinu tranzicione Srbije te više preživljava nego što živi normalno!"

 

U trinaestom broju "Severnog bunkera" predstavljena su dva strip autora: Vladislav Gajski iz Kikinde i Dušan Durman iz Novog Sada. Oni se, prema rečima urednika, "predstavljaju prvi put ozbiljnije javnosti svojim strip-tablama koje na nepostojećoj strip-sceni već imaju zapaženo mesto. Naime, strip se odavno sa kioska preselio u najviše police naših biblioteka i na omiljene strane elektronskih časopisa. Fanzini, diskovi a sve češće i kompletni albumi čekaju na policama izdavača bez skorog izgleda da budu štampani kako to materijal zaslužuje. Nije retkost da fotokopije stripova kruže od izdavača do izdavača, od konkursa do konkursa i da nikad ne stignu do štamparije. Ovo je retka prilika da se domaći strip autori predstavljaju u štampanoj formi a da to prethodno nije videla neka publika u Francuskoj, Americi ili Kanadi."

 

Strip crtač, veb dizajner i slikar iz Kikinde Vladislav Gajski rođen je 1974. godine, do sada je slike izlagao, zajedno sa još nekoliko autora, na izložbi u Kikindi 1995. godine, a strip "Džim i Džimi" mu je objavljen u subotičkom strip-časopisu "Bumerang" 2000. godine. Urednik je i autor rubrike Strip u OnLine magazinu Plastelin (www.plastelin.com).

 

Dušan Durman je rođen u Novom Sadu 1985. godine. U Košicama (Slovačka) je završio osnovnu školu i osnovnu školu za likovne talente, a potom je završio i Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu. Izlagao je na grupnim strip izložbama, a sa Branislavom Brkljačem ilustrovao knjigu "Hajke na bajke" i uradio više naslovnih strana i ilustracija za časopis LINK.

 

Naslovnu stranu ovog broja "Severnog bunkera" dizajnirao je Miroslav Dragin. Izlazak trinaestog broja časopisa podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement