RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Roni Sarig - Tajna povjest rocka (Šareni dućan, 2005)
Roni Sarig - The Secret History of Rock (Billboard Books, 1998)

 

ImagePre svega, mora se istaći podnaslov ovog dela koji mnogo toga objašnjava - "Enckilopedija najutjecajnijih izvođača za koje jedva da ste čuli". Ma koliko to pretenciozno u prvi mah zvučalo, tokom teksta videće se da baš sve tako stoji.

 

Za dobru knjigu godina proizvodnje nimalo nije bitna. Godina prevoda još manje. Vreme kada je čitate još manje. Ali bitno je da legne. A kada legne tako da uspe da zatvori neke davno otvorene krugove - šta reći!!

 

Hronološki gledano, ako je slušati logiku (što nije uvek mudro), u prethodnom broju je trebalo da čitate prikaz koncerta koji su Bambi Molesters održali u Beogradu. Kao što vam je poznato - niste. Zašto? Ne, nije me mrzelo da pišem, ali sam poželeo da odem na taj koncert da se provedem i to sam uradio u punoj meri (ako nekoga zanima kako je izgledao taj koncert, neka overi tekst u arhivi, i onda te utiske podigne na neki proizvoljni, pozitini naravno, eksponent i to je bilo to). Elem, te večeri su se uz ono što se zove "mrčendajz" benda pojavile i knjige u čiji je prevod prste umešala Lada Furlan-Zaborac (u ovom slučaju uz Darka Glavana, Miloša Đurđevića i Denisa Leskovara). Ova je prva od njih. Da se vratim knjizi.

 

Na pozornici je moguće svašta. Ima tamo svakojakih likova. I frikova i luzera i onih kojima je tamo jedino mesto gde mogu da slobodno iskažu svoju kreativnost. Neki postanu zvezde, a neki tek samo lokalna znatiželja. No, svi su potekli iz istog okvira. Oni medijski vaspostavljeni teško da će pričati o ranim stage danima, a oni drugi ili propadaju ili kao korov opstaju. I dalje postoji publika, a oni i dalje nemaju pozornost.

 

Suština je uvek negde iza. Svi ti bajno/vajni izvajani likovi su potekli iz neke mračne scene, ali njihovi uzori su ostali tamo. Ko su ti ljudi? Niko nije sa znanjem rođen... Odgovor se možda nalazi iza ovih stranica...

 

Zanimljiva je koncepcija koju je Saring primenio. Dakle, bitan je uticaj i bitna je važnost, a popularnost samo smeta! Shodno tome, ako na prvu loptu kažete deset najvećih izvođača koji su imali uticaj u rock muzici, ovde verovatno nećete naći niti jednog. Zato nalazite sve one koji su uticali na njih. Nema Beatlesa, Stonesa, Led Zeppelina, Pink Floyda, Joy Divison, Sex Pistolsa, ali ni Velvet Underound. O nekim većim imenima da i ne zborimo. Daleko da ova imena nisu bitna, no autoru je bitnije ono iza, oni naizgled mali ljudi koji rade veliki posao. Upravo, u tome i jeste veličina ovog dela.

 

Suštinsko iskustvo se ne skuplja u knjigama, već na ulici. Tek prvi šamar objašnjava šta je to bol. A da bi se u r'n'r miljeu to sve pravilno percipiralo, Saring kreće od istorije muzike XX veka. Prva jednica, Eric Satie (nesvesno, ali pozitivno brojanje za Plastelin, vidi arhivu). Priznajem, prvo sam pregledao sadržaj i ostao bez daha. Posle Satiea slede brojni više ili manje znani. Raymond Scott (ovo ime vam definitivni ništa ne znači, ali ko je jednom gledao Duška Dugouška ili bilo šta iz Looney Tunes produkcije zna za njegovu muziku), John Cage, Philip Glass, Scott Walker, Serge Gainsbourg, Big Star, MC5, Stooges, Syd Barett, Residents, Pere Ubu, Nick Drake, Cramps, Gun Club, Can, Faust, Suicide, Big Black, Minuteman, Slint... Ovo je samo slučajan izbor od 80 bendova koji se javljaju u ovoj knjizi.

 

Savršenstvo za doživljaj jedne posve lične percepcije koja obuhvata sve bitno u r'n'r-u a da to nije zaglibilo u mainstream.

 

Sve u svemu, ovo jeste jedna istorijska knjiga, ali ne knjiga istorije mainstreama, već knjiga kreativnih pomaka muzike. Napisana jednostavno, prostim jezikom, bez ikakvih (kvazi)filozofskih floskula. Upravo da kaže šta je šta i da je to - to!

 

Kao što reće Brian Eno o bendu Velvet Underground: "Oni nisu prodali puno ploča, ali svako tko je kupio njihovu ploču osnovao je bend".

 

Ovo je priča o onima koji nisu ušli u velike istorije ali su učestvovali u stvaranju svake male istorije. Nije vam dovoljno? Onda mnogo hoćete!

 

Ako kažem da se ovo mora imati, sledi nužno pitanje: kako nabaviti sve ovo? To je već teško za odgovor. Nemam ga, ali ako odete na neki od narednih Bambi Molesters koncerata, pokušajte da startujete izdavača, možda padne dogovor za neki post order...

 

Dakle - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli

 

autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement