RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Third I - When Tomorrow Hits (Net realised, 2007)

 

ImageNekoliko mojih prijatelja je krenulo sa "skidanjem" ovog albuma sa neta, ali im nije bio nimalo slušljiv. Uz dužno poštovanje, rekoše, taj industrial nije za njihove uši. Dobro, velim, ajde vi to skinite pa ću ja da se "žrtvujem". Onda je došlo do trenutka kada je hard disk mog "mučenika" zarotirao gore pomenuti album. I, gle! To ne da nije loše, nego naprotiv.

 

Dakle, odmah u najavi da naglasim da sam više nego prijatno iznenađen ovim izdanjem. Kako po sadržaju, tako i po kvalitetu. Ako je već nužno da se nadevaju neke stilske etikete, ovo jeste industrial, ali ne bilo kakav. Ima tu primesa i ambienta i duba, ali (ma kako to vama neverovatno zvučalo) i emocija i melodije! Upravo je to možda i najveća vrednost ovog izdanja. Pop muzika i melodije/emocije - to već ide, ali industrial i emocije i melodija - svaka čast!

 

Preslušavanje ovog albuma (čijih 27 minuta možda deluju kratko, ali suštinski su prava porcija iskaza) pobudilo mi je asocijacije na neka davna vremena. Mnogi će reći da je prvi industrial na ovim prostorima viđen sa pojavom benda Laibach sredinom osamdesetih, ali pravi pioniri su drugi. Još se početkom osamdesetih pojavljuju prvi snimci benda/projekta Autopsia, koji su nekoliko godina docnije sabrani na kasetnom izdanju Oscularum Infame (Slovenija Kopar - K009). Nikad čuli? Ok. Elem, druga paralela koja mi se nužno javlja je činjenica da je Autopsia došla iz malog mesta koje se zove Ruma, a Third I iz slično malog mesta poznatog kao Ćuprija. Nisu to neki preterano bitni podaci, ali u kontekstu geografije ovih prostora i koliko ta geografija određuje nečije stavove, daleko do toga da nisu od značaja.

 

When Tomorow Hits se pojavio kao net izdanje, što znači da vas samo malo dobre volje deli od dolaženja do njega. Redovni posetioci net fanzina Helly Cherry su to sigurno već učinili. Siguran sam da preslušavanje ovog materijala neće prijati baš svim ušima, ali je preporuka da se obavezno nabavi i presluša - siguran sam da će se naći neki novi ljubitelj zvukova koji baš i nisu preterano uobičajeni. Uostalom, ovo je muzika postapokaliptičnog doba, a ako je apokalipsa jednako otkrovenje, zaključak se nameće sam.

 

Realnost ne samo da ume da bude nego suštinski jeste surova, a ova muzika može da pomogne da se naviknete na nju. Ako želite svoj primerak ovog albuma proskitajte po linkovima: www.hc.co.sr i www.myspace.com/krikunutrasnjosti

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement