RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Nova srpska scena - Jutro će promeniti sve (PGP RTS, 2007)

 

ImageI sad da neko kaže kako ovo nije zemlja paradoksa. Niti goreg stanja u muzičkoj "industriji", niti velikog broja mesta za sviranje, a nikada više koncerata i nikada više izdanja. Pred sobom imam još jedno od brojnih domaćih izdanja kojem se mora pokloniti bitna pažnja. Iako će sam termin "Nova srpska scena" u prvi mah zazvučati malo pretenciozno, urednici ovog izdanja (Ivan Lončarević i Svetlana Đolović) mudro vele kako je to samo jedno "lično" viđenje naše trenutne muzičke scene. Tako i treba posmatrati ovu kompilaciju. Za nekoga sve - za svakog ponešto.

 

Kompilacija nam predstavlja 16 bendova, od kojih za neke nikada niste čuli. Mnogi su svoje prve snimke uradili upravo zarad potreba ove kompilacije i upravo ta inicijacija koju ova kompilacija pruža nekim bendovima predstavlja njenju najveću vrednost. Uostalom, u ovo doba zatvorenosti, kada nam je i susedni blok zgrada jako daleko, kako čuti neke dobre zvuke koji dolaze iz, recimo, Požege ili Vranja (da li ste ikada čuli za neki bend iz ovih mesta, a da nemate veze sa istim?). Iako se može na ovaj podatak gledati kao na statistiku, ipak mislim da je bitno napomenuti da većina bendova nije iz Beograda i da većina peva na srpskom. Tek malo radi promene.

 

U ovoj šarenolikosti izvođača, teško (preciznije: nemoguće) ih je svesti na jedno opšte mesto i napraviti komentar. Ipak, domaći zadatak je preslušavanje, a onda ćete već naći svoje lične favorite. Jedan će se sigurno naći. Lično, bendovi The Mothership Orchestra, Ika, Nežni Dalibor (savršeno jednostavni, eterični i melodični pop), Neverhood (crossover u najpunijem značenju te reči) ili Štuka (mračna, prljava, garažna r'n'r razbijačina) meni predstavljaju otkriće. Pored njih, na kompilaciji su Mint, Endorfin, Ilija Ludvig, Horkeškart, Shiroko, Goribor, Petar Rudić feat. Zoe Kidah, Graf, Superstudio i dva benda koja ću posebno izdvojiti.

 

Od benda Pionir 10 (Subotica) započeo je posao na ovoj kompilaciji. Njihova ultra hitična numera "Da Da Da" (originalno objavljena na kompilaciji subotičkih bendova Severseverozapad #2 - vidi arhivu Plastelina) bila je inicijalna kapisla za stvaranje ovog diska. Definitivno jedna od bitnijih numera ovih prostora poslednjih nekoliko godina.

 

I za kraj - Repetitor. Da je, hipotetički gledano, cela ova kompilacija zamišljena samo da bi oni napravili i objavili svoj (mislim) prvi studijski snimak, bilo bi opravdano. Stav i energija koju kroz, bukvalno rečeno, krik realnosti isporučuju Ana-Marija, Milena i Boris zaslužuje sve moguće poštovanje i stiskanje palčeva za vreme koje sledi. Uostalom, upravo zbog te i takve energije nama koji činimo muzičku redakciju Plastelina, muzika zauzima toliko bitno mesto u životu.

 

Za detalje o kompilaciji pogledati http://www.popboks.com/jutro

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement