RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Bastion - Works & rew>>works (2006)

 

ImageDvoumeći se da li da ovaj prikaz smestim u rubriku Recenzije ili u rubriku Retro, ipak mislim da je ovo pravo mesto za ovo izdanje (kao i za još neka druga o kojima ću uskoro). Ni mnogim starijim poznavaocima muzike sa ex-YU prostora, pomen makedonskog elektro trija Bastion neće preterano puno značiti. Danas je vreme za ispravljanje nepravde.

 

Priča o njima kreće 1983.godine. Bend Bastion činili su Kiril Džajkovski (klavijature), Ana Kostoska (vokal) i Ljubomir Stojsavljević (bas), dok je četvrti, pridruženi član, bio Milčo Mančevski, koji je pisao tekstove. Nadam se da nema potrebe da spominjem ko su Kiril i Milčo danas. O Ljubomiru nemam informacije, dok Ana i dalje radi svoj oficijelni posao (glumi) ako se (vi/mi malo stariji) sećate makedonske dečije serije "Bušava Azbuka" - ona devojka uz Vlatka Stefanovskog - e, to je upravo ona.

 

Njihovo jedino izdanje "Hot Day in Mexico" izlazi za PGP 1985. godine bez neke preterano velike pompe. Sećam se spota za naslovnu numeru koji se nekoliko puta zavrteo na državnoj TV i to je to. Tiraž verovatno (pre)skroman, distribucija još i gora. Decenijama posle toga nisam upoznao nikoga ko je taj album ikada posedovao ili preslušao, da ne govorim da nisam došao do svog primerka.

 

Dve decenije kasnije, vreme je da se jedna velika nepravda ispravi. Kiril je rešio da reizda album Bastiona, ali istovremeno i da posle dve decenije stavi na vremensku proveru kvalitet onoga što je rađeno nekih davnih godina. Dakle, ovo su praktično dva LP-a koji se nalaze na jednom CD-u. Prvi deo je copy/paste albuma "Hot Day in Mexico", dok je drugi deo praktično taj isti album, ponovo snimljen, ali od strane raznih, trenutno aktivnih makedonskih muzičara. Neke od numera čak imaju i dve nove verzije, tako da je samo saznanje o tome bilo uživancija u najavi.

 

Šta reći o muzici benda Bastion? Klasičan elektro-pop tog doba, ali nikako besmislen sa ša-la-la pesmicama. Kirilov melodijski talenat (kasnije dobrano dokazan i realizovan), bas linija koja pravi jaku armaturu, sjajan glas Ane Kostovske i tekstovi koji bi mogli da mnoge danas aktuelne svirce navedu na razmišljanje. Dakle, sem naslovne, sve numere su na srpskom! Ko zna - zna! I danas, posle više od dve decenije, ovaj album zvuči vrlo pitko i budi neke romatične asocijacije na prošlost. Šteta što svojih zasluženih pet minuta slave nije dobio po objavljivanju, no, prave vrednosti pre ili kasnije isplivaju na površinu.

 

ImageDrugi deo ili više od 20 godina posle. Trenutno aktuelna ekipa sa makedonske rock scene ponovo svira numere Bastiona i time samo daje potvrdu kvaliteta albuma "Hot Day in Mexico". Uz malu promenu tekstova. Ono što je originalno bilo na srpskom sada je na makedonskom. Savršena potvrda da se na svakom jeziku može iskazati emocija, odnosno da ako emocija postoji, ona će biti pevljiva na svim jezicima. Muzikanti - mislite o tome! Većina imena izvođača neće nikome ovde ništa značiti, ali tek da napomenem: Foltin (Hot Day in Mexico) u jednom za njih neuobičajenom prašteći gitarskom obličju, Robotek (Mister Komplex) kao verovatno danas najzanimljiviji predstavnik makedonske elektro scene, Special People Club (Lica vo Ogledalo) sa savršenom bas linijom dostojnom doba kada je Bastion radio, ili Still Temple (Deca na Sonceto) koji su od jednog elektropop hitića napravili goth-metal (ili kako se već zove taj hard'n'heavy pravac) epopeju. Definitivna potvrda da je suština uvek bitnija od forme. Bastion je imao sjajne pesme koje su i danas relevantne, a produkcija i stil su samo stvar ličnog izbora.

 

Ako budete dovoljno mudri i potrudite se da nabavite ovaj album (koji se u Makedoniji pojavio u obliku dodatka nekom časopisu - izvinjavam se što ne znam detalje), predlažem dva načina slušanja. Jedan je klasičan, od numere 1 do 19, a drugi je, mislim, mnogo zanimljiviji. Preraspodelite numere tako da posle originala dolaze obrade. Tako će biti mnogo jasnije i koliko su dobri originali i koliko su dobre obrade. Forma je, kao što rekoh, stvar ukusa, a kvalitetne suštine (pesme) nikad dosta. Uživajte uz Bastion u svim njegovim pojavnim oblicima!

 

Autor: Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement