Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (14)

 

Pop Ćira i pop Spira: Saveti za bogougodan život

 

ImageUvaženi oci,
ja sam pravoslavni hrišćanin po ubeđenju, rođenju, a pomalo i iz inata velikim svetskim silama sa Vatikanom i onim njihovim Antihristom na čelu. Budući takav kakav jesam, kakvog me Bog dao, ja poštujem sve crkvene kanone i pravila, a posebno držim do držanja postova. Postim postove svih veličina, od velikih do malih, a u pogledu uzdržavanja od mrsne hrane poštujem i sredu i petak. Uprkos tome što pazim na post kao na najveću pravoslavnu svetinju, strefila me velika nesreća (mada ja mislim da je pre reč o đavoljoj obmani ili prelesti). Naime, za vreme božićnog posta dobio sam infekciju levog oka. Oftalmolog je imao neko svoje medicinsko objašnjenje za moju boljku, ali ja vrlo dobro znam da je svaka bolest posledica greha, no to njemu ne vredi objašnjavati. On ti meni, poštovani moji oci, prepiše neku mast za oči koja se odaziva na ime hloramfenikol, i ja je na svoju duhovnu propast i upotrebih. I to usred posta! Kao da mi više ništa nije sveto! Infekcija mi je, doduše, minula, ali je ostala rana na duši i pitanje koje remeti moj mir u Hristu: da li se za vreme posta sme koristiti mast za oči? Ako ne sme, kako da okajem svoj greh? Unapred zahvalan, ljubim vam svete desnice.

 

Pravoslav Krstić
Posnih čvaraka bb
Krstaševo

 

Pop Ćira: Za vreme posta ne sme se jesti masna hrana. Sledstveno tome, ni mast za oči se ne sme unositi u organizam oralnim putem. Dozvoljeno je eventualno, usled posledica gladi izazvane dugotrajnim postom, narečenu mast proždirati očima. Dakle, način na koji ste vi, dragi brate u Hristu, upotrebili mast nije grešan. Ali, šta vam je trebalo da se za pomoć obraćate bezbožnim medicinarima pored svoje matere Crkve i njenih vernih slugu kao što smo otac Spira i ja? U tome je vaš greh. Ne brinite, lako ćete ga okajati - deset očenaša u kombinaciji sa akatistom po vašem izboru i dobrovoljnim prilogom na naš žiro-račun, dovešće do vašeg duhovnog očišćenja. Blagodat vam i mir od Gospoda našeg Isusa Hrista.

 

Pop Spira: Pa dobro, dragi brate Pravoslave, čitate li vi ikada Jevanđelje? Zar se ne sećate da je Hristos rekao: "Ako te tvoje desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe; jer ti je bolje da propadne jedan od tvojih udova i ne bude celo tvoje telo bačeno u pakao". Šta čekate? Limun?

 

***

 

Dragi Ćiro i Spiro, interesuje me zašto episkop Filaret u svom vladičanskom dvoru u Mileševi ima kadu sa đakuzijem?

 

Blatko Štrokić
Tuš Kabine bb
Zavidnica

 

Pop Ćira: Đakuzi nije samo običan, ovozemaljski predmet, to je medijum putem kojeg episkop Filaret komunicira sa mileševskim belim anđelom. Jeste da zvuči neverovatno, ali to je sušta istina, samo je vama, malovernima, teško da u to poverujete, jer ste ogrezli u očiglednost.

 

Pop Spira: Ko umije njemu dvije, a o đakuziju da i ne govorimo.

 

***

 

Poštovani oci, bio sam čvrsto odlučio da postim na vodi, ali se ispostavilo da moj splav prokišnjava, te sam jedva živu glavu izvukao. Sam Bog me je spasao od sigurne smrti u mutnim virovima Dunava bacivši mi slamku u obliku pojasa za spasavanje. Ja sam i dalje uporan u nameri da postim na vodi, ali se bojim davljenja ko đavo od krsta. Šta da radim?

 

Udav Splavinski
Utopljenih duša bb
Disovo

 

Pop Ćira: Pokušajte da postite u nekom plićaku.

 

Pop Spira: Od smrti je gori samo strah od nje, reče neki mudar čovek čijeg imena trenutno ne mogu da se setim pošto mi, za razliku od stidne dlake, nije na vrh jezika. Uglavnom, dragi Udave, savladajte strah od smrti i svi vaši problemi će nestati kao bujicom odneti.

 

***

 

Poštovani oci, muči me jedno ozbiljno teološko pitanje: kako je moguće da besmrtni Bog umre na krstu?

 

Vene T. Bogoslavov
Božjih ljudi bb
Donji Upitnik

 

Pop Ćira: Brate u Hristu, Vene, vidim da vas je napao nečisti duh zapadnjačkog racionalizma i skepticizma. Umesto što lupate glavu zaludnim teološkim pitanjima, bolje bi vam bilo da se malo opustite uz Isusovu molitvu i živite neupitno, kao sav normalan svet.

 

Pop Spira: Nemam pojma. Pitaj Boga. Đavo će ga znati...

 

***

 

Uvaženi oci, potičem iz stare srpske pravoslavne porodice, a i sam sam takav. U mojoj se kući slavilo još u ono vreme kada se i za mnogo manje prekršaje išlo u komunističke kazamate na dugogodišnju robiju. Sa takvim zaleđem nije mi bilo teško da budem odan Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj veri pravoslavnoj. Sve ovo vam pričam da ne biste, ne daj Bože, pomislili da sam neki pravoslavni skorojević i tikva bez korena. Ali od nekog doba, ima tome već godinu dana, osećam kako se u meni neki đavo prelomio. Ne mili mi se više odlazak u hram na službu Božju, za post i pričešće ne marim, a od mirisa tamjana mi se prevrće utroba. Bojim se sebi da priznam, ali mi ovo zamešateljstvo ozbiljno miriše na simptome akutnog ateizma. Molim vas da me, kao nosioci svetog Predanja, prosvetite u pogledu mog duševnog stanja. Da li sam postao ateista i antihrist? Ima li mojoj boljci kakvog leka? Pomagajte, ako Boga znate!

 

Neverni Toma Palčić
Bulevar anateme bb
Otpadija

 

Pop Ćira: Nije to ništa, brate Tomo. I ja se često osećam kao vi, ali šta ću, savladam gađenje, pa odem u hram, od nečeg ipak mora da se živi. To što ste postali ateista vam ne smeta da i dalje budete član crkve, budući da je sloboda vere zagarantovana Ustavom. Crkva je ionako prepuna pravoslavnih ateista, pa ne vidim zašto biste nas napuštali samo zato što ste izgubili veru.

 

Pop Spira: Nije se u vama, kako kažete, "neki đavo prelomio", u vas je bukvalno ušla nečista sila. I to u neokrnjenom stanju, u celini i celosti, da se poslužim formulacijom jurodivog Žike Obretkovića. Na vašu sreću, postoji jednostavan način da se vaš problem reši. Skupite 5000 evra i pozovite nas da nad vama izvršimo egzorcistički ritual. Kada iz vas budemo isterali demone, vratićete se uobičajenom načinu života bez ikakvih problema.

 

***

 

Poštovani oci, u poslednje vreme ophrvan sam sumnjama. Sumnjam u sve, pa čak i u vlastito postojanje. Da sam sklon mišljenju, čini mi se lakše bi mi bilo. Rekao bih sebi "Mislim, dakle postojim" i stvar bi bila rešena. Ali, kako to lepo reče narodni mudrac, od mišljenja nema selameta - niti nosi jaja, niti se maže na lebac, ne može se nataći na ražanj, a bogami ni pomusti, pa se ja takvim zaludnim rabotama ne bavim. Poštovani oci, pomagajte ako Boga znate! Kako da postojim, živim i radim ako me nema? Kako da povratim izgubljenu veru u svoje postojanje?

 

Utvar Avetović
Nevidljivog čoveka bb
Nepostojbina

 

Pop Ćira: Dragi Utvare, ne rekoste u svom pismu koje ste vere. Ako ste bilo koje druge nego pravoslavne, u pravu ste - vi ne postojite, bar u Božjim očima, no to se lako rešava - krštenjem. Ako ste pak vere pravoslavne, setite se činjenice da verujete u Boga. Kad čovek poveruje u postojanje najvišeg bića, onda mu je lako da poveruje i u sve ostalo, ma koliko mu to glupo izgledalo.

 

Pop Spira: Vaša inventivna nadgradnja narodne poslovice je za svaku pohvalu. Bravo, majstore! Međutim, da ste ostali dosledni do kraja pojmili biste da ni od znanja, kao proizvoda mišljenja - nema selameta, pa se ne biste toliko trsili da spoznate sopstveno postojanje kao nepobitnu činjenicu. U veri je spas, dragi moj Utvare, u veri. Poverujte, uz Božju pomoć, u Boga i u sebe (srpstvo se podrazumeva) i više vas neće proganjati kojekakve utvare znanja i mišljenja.

 

***

 

Poštovani oci, ove godine sam za svoju krsnu slavu Đurđevdan potrošio duplo više para nego moj komšija. Nalazim se u velikoj nedoumici: da li sam pravilno postupio ili sam, pak, podlegao demonu sujete?

 

Pravoslav Sujetlija
Rasipnička bb
Donje Koljivo

 

Pop Ćira: Dragi Pravoslave, kakvi su vas to demoni spopali? Naravno da ste pravilno postupili. Nek se vidi ko je vera, a ko je nevera!

 

Pop Spira: Brate u Hristu Pravoslave, dajte caru carevo, a Bogu Božije, odnosno njegovim predstavnicima, tj. nama, a sve što vam ostane slobodno trošite kako vas je volja.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement