RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Amon Düül II, Atomic - Minhen, 7. april 2007.

 

Phallus dei čudna spravo zašto uvijek stojiš - krivo (Teil eins)

 

ImageAmon Duul II su odsvirali - u čast preminulog bubnjara Petera Leopolda - koncert. Oživjeli smo uspomene na vremena kojih se niko ne sjeća, pa ni oni koji su ih jeli ili oblikovali, tj., nosioci (u)spomenica 1968, 1969, 1977, 1984.

 

A.D. II zvuče raštimano, upravo onako kako treba. I zvuče bolje nego većina naštimanih bendova. To je bio kompliment.
- Chris Karrer - ćelav.
- Renate Knaup - duga crna kosa. Prilično izborana, ali ne kao recimo Merjen Fejtful. Za razliku od Merjen, mjestimično ispeglana. Ispeglana tamo gdje je Merjen obilata.
- Lothar Meid - ćelav, sjedi na barskoj stolici, umoran od godina.
- John Weinzierl - ćelav, ali najbolje se drži.
- Lothar Mattheus - majmun na elektronskom bongo tam-tamu. Rado bih ga izbacio, izgleda kao osoba koja je naslijedila puno para.

 

U jedom trenutku na bini se pojavljuje ludak sa dvije flaše piva u rukama. Uzvikuje: fak ju (mrzim Jugoslaviju?). Osjećam nelagodu. Poznato lice.

 

Sklonili su ga sa scene. Privremeno, a onda i za stalno. Jedan tip u The Beatles majici ga je držao onako objeručke, tako da su se samo slova "T" i "es" vidjela...

 

Uglavnom Renate je za njega rekla da je to Falk U. Rogner, autor dobrog dijela slova u tekstovima, a i većine omota njihovih albuma: "U posljednje vrijeme nešto mu ne ide dobro."

 

Svađe, za promjenu.

 

Svirali su, Yeti, svirali su Improvizaciju 1,2,3... Umoran sam, sutra nastavljam, ako-ako. U, sviće novi dan...

 

Phallus dei čudna spravo... (Teil zwei)

 

Sad da ne ulazim u detalje. Bilo je prelijepo. Svirali su prepoznatljive i neprepoznatljive stvari.

 

Poslije koncerta DJana je pustila nekoliko stvari s prvih albuma: Santane, Yesa, Deep Purplea, na to smo svi drmali, kosom - ko ima kosu, glavom - ko nema kosu... - ko nema glavu, taj se posipao po torzu pivom, da mu izraste nova glava. Dvije su pronašli okačene na vodokotlić, iznad WC šolje.

 

Onda je vrla Čehinja (Čehinja, da li sam spomenuo da je DJana bila Čehinja?) pustila prvi album Pink Floyda, i zapalila cigaretu, dugu otprilike, brat-bratu, 50 cm. Ja sam ispraznio klipaču (pivo - 0.5 litar 3 Evra 80) za minutu. Prostoproširena rečenica. Rekao sam ortaku da idemo. Sjeli u Mekdonalds, onako znojavi. Neke pijane maloljetnice su nas provocirale. Pravio sam se da ne razumijem španski. Nekakva ekskurzija iz Old Meksika, a i stvarno ne znam ni jednu riječ španskog.

 

Da, bilo je i s Yetija, i s Phallus Dei pjesmica. Bilo je stvarno dobro, kad vidiš kako su se poželjeli ljudi bine, scene i nastupa. Da se ne ponavljam.

 

Ta žena na vokalima radi u nekom butiku u Svabingu. Dvije face sarađuju sa Embryo, i srećem ih povremeno na ulici, po koncertima, naročitu onu budalu umjetnika (vidi teil eins). Mislim da sam mu u više navrata dao evro, ili dojchmark, ili nekad evro, nekad dojchmark, više se ne sjećam. Ex-hoda ex-ulicom i ex-viče ex-fak ex-ju.

 

To je koncert. Tri tačke. Dođe ti da zaplačeš. Tri tačke. Isto kao kad čujem recimo Reja Čarlsa i "Georgia On My Mind". Tri tačke. Can't Get You Out Of My Mind. Valjda tako ide.

 

Ajd uzdravlje. Tri tačke. Večeras nema. Grljenja. Tri tačke. Tačka. Volim te.

 

Autor: LostInMusic

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement