Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Da li muzički kompakt diskovi odlaze u istoriju?

 

ImageJedan od najpouzdanijih finansijskih sajtova, Forbes.com, objavio je progonozu da će prodaja muzičkih kompakt diskova iduće godine opasti za 20 odsto. Ako se to nadoveže na činjenicu da je ove godine do sada zabeležen pad prodaje od 18 odsto, uočava se da sve manje Amerikanaca kupuje kompakt diskove. Istovremeno, kompanija Epl (Apple) je objavila da je njen sajt Ajtjunz (iTunes), preko kojeg zainteresovani mogu da kupuju albume ili pojedinačne muzičke numere, postao treća po veličini prodavnica muzike u SAD. Prve dve, Volmart (Wal-Mart) i Best baj (Best Buy), imaju ogroman broj robnih kuća po celoj zemlji, dok Ajtjunz nema ni jednu jedinu. Procena prodaje te kompanije nije zasnovana na kupovini pojedinačnih numera već na svakih 12 kompozicija, koliko ih prosečno ima na jednom kompakt disku.
Sve ove činjenice govore da su u toku duboke promene u navikama ljubitelja, odnosno kupaca muzike u Americi. Muzika se sve manje sluša kod kuće, a sve više u pokretu - u automobilu, metrou, vozu, autobusu, na poslu, u školi, u teretani... Dostupnost džepnih nosilaca zvuka, MP3 plejera, sa kvalitetom reprodukcije jednakom kompakt disku, snažno pomera težište od fizičkih nosilaca zvuka ka formatima koji mogu da se skinu sa interneta.
Tome doprinosi i drugi trend - sve je više muzičara koji svoja ostvarenja reklamiraju i prodaju direktno, bez posredstva diskografskih kuća. Ako se ovako nastavi, kroz nekoliko godina i kompakt diskovi će otići u istoriju.

 

(Izvor: VOA News)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement