Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (30)

 

"Srpski istoričar uhapšen i osuđen za izrečene laži"

 

ImageNedavno je sa Sajma knjiga u Varšavi izbačen kao persona non grata kontroverzni britanski istoričar Dejvid Irving, osuđen u Austriji za poricanje holakusta, a poznat i kao neskriveni simpatizer Trećeg rajha. Direktor Muzeja bivšeg koncentracionog logora Aušvic intervenisao je i tražio da poljski izdavači ne dopuste da se istoričar sretne sa poljskim čitaocima i, eventualno, ponovi sramotni i kažnjivi čin negiranja holokausta. Novi Zeland je, pre tri godine, odbio da ga pusti na svoju teritoriju, a nepoželjan je u Nemačkoj, Italiji, Kanadi i Australiji. Austrija je 1989. godine za njim raspisala poternicu, a kada je 2005. godine doputovao u tu zemlju, uhapšen je i osuđen za izrečene laži o Aušvicu. Iz zatvora je izašao prošle godine. Paradoksalno je da se u većini evropskih zemalja njegove knjige ipak normalno prodaju u knjižarama i u on lajn prodavnicama poput Amazona.

 

Negiranje genocida je kažnjivo delo u gotovo svim uređenim demokratijama. Jedino je na Balkanu moguće čuti kako se, pre svih političari na najvažnijim položajima, sprdaju sa strašnim zločinima počinjenim prema pripadnicima drugog naroda. Štaviše, bivši i nikada ostvareni ministar zdravlja iz redova DSS-a je, u jednoj televizijskoj emisiji, pričao o tome kako su novinari izmislili priču o hladnjačama kod Kladova i masovnim grobnicama u Batajnici, a jedna bivša i nikada ostvarena novinarka i pesnikanja, na tribini posvećenoj zločinima u Srebrenici, predlagala je izmeštanje posmrtnih ostataka sa plodne srpske zemlje nesrećnika ubijenih u zločinačkoj akciji koju je predvodio general koji se sada zbog toga junački krije u nekakvom lagumu. Takve se budalaštine mogu čuti i u susedstvu, ali to nas nikako ne opravdava.

 

Imamo li i mi "pisce" i "izdavače" koji publikuju knjige poput "istoričara" Dejvida Irvinga? (Ovo je retoričko pitanje.) Nedavno je u gradu u kome živim, u organizaciji - pazi sad - Doma omladine, promovisana knjiga "Srbi rimokatolici, takozvani Hrvati" izvesnog dr Nikole Žutića, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju (izdavač knjige je Srpska radikalna stranka), a u Novom Sadu ta je bezveznjarija, onomad, predstavljena, ni manje ni više, nego baš u Matici srpskoj. Autor knjige tvrdi da su do početka 20. veka Istru i Kvarner naseljavali Srbi koji su s namerom i planski asimilovani i "rasrbljavani". Niko iz republičke vlasti do sada nije osudio ove šovinističke i huškačke stavove kao ni promociju u najstarijoj kuturno-naučnoj instituciji u Vojvodini (izuzev pojedinaca, nisam siguran da su i pokrajinske vlasti adekvatno reagovale). Iza objavljivanja knjige stoji tzv. Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu, sada stacionirana u novosadskom komunalnom preduzeću "Lisje". Evo šta jedan njihov ministar kaže: "Istorijska nauka u Jugoslaviji je ove činjenice uklanjala iz školskih knjiga i šire literature, pa su Istra i Kvarner predstavljani za hrvatske etničke teritorije. (...) Dr Žutić, na osnovu dokumenata Vatikana, Italije i Austrije, potvrđuje da je u srpskim zemljama sprovođena klasična kolonizacija, s posebnim ciljem da se srpsko stanovništvo asimiluje - u ovom slučaju, u Hrvate. (...) Vlada se nada da će ranija kolonijalna delatnost protiv Srba i ova prilikom razbijanja SFR Jugoslavije obavezivati OUN, kako bi se pristupilo dekolonizaciji srpskih etničkih i istorijskih zemalja, danas ustupljenih nesrpskim državama..." Srbija do Tokija!

 

Može li ko, zbog ovakvih fašisoidnih ideja i pozivanja na obnovu neprijateljstava između dva naroda, snositi bilo kakvu vrstu odgovornosti? Ne može, jer se takav govor čuje i iz usta republičkih poslanika pa je shodno tome nelogično da nekakvi "naučnici" ili "pisci" budu optuženi da krše zakon time što objavljuju knjige u kojima se iznose kretenske ali kranje opasne ideje. Naslov "Srpski istoričar uhapšen i osuđen za izrečene laži" ovde nikada neće osvanuti.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement