RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

You Judas - Happiness (Fight Me, 2007)

 

ImageBritanski underground je dublji od Marijanske potoline i oblici života koji se mogu pronaći na dubinama za koje su 20 hiljada milja malo dete čudnovati su čak i za predane entuzijaste. Upoznajte You Judas, četvoročlani entitet iz Derbija koji se, nezasluženo, još uvek koprca po mulju i pokušava da dospe do predela u kojima se barem nazire svetlost. Predvođeni od strane Jaya Deana koji je, pored toga što je odsvirao gitaru i odigrao jednu multidimenzionalnu vokalnu predstavu, bio toliko velikodušan da stavi potpis svoje izdavačke kuće na izdanje, Englezi su nas u drugom javljanju proveli kroz svoj mračni kutak koji se očigledno ne nalazi blizu nekih ispitanih teritorija.

 

U trenucima kada destruktivnim masivnim rifovima u Cult of Luna ili Old Men Gloom maniru drobe kao prvaci post-metal pokreta, You Judas pokazuju muzičku svest koja je na višem nivou od mnogih sunarodničkih pokušaja slične vrste (Bossk, 2 By Bukowski, raniji Moly, ali ne i Taint ili Up C Down C Left C Right C ABC + Start), međutim, to je samo sitan segment njihovog delovanja. Derbijski kvartet može da veoma uspešno Cave Inovski space rockuje, pretoči Radiohead u Mogwai ili zbuni Fugazi Toolovskom matematikom. Ali ni to nije sve, jer su kao uvertira i epilog uvršteni bučni feedbackovi, čisto da se stavi do znanja kako može da se eksperimentiše i sa droneom.

 

"Happiness" se tako po drugi put u Britanici indie zvuka pokazao kao uspešna kontradikcija za naslovljavanje, jer smo pored neodoljive slowcore priče brajtonske Alaskae dobili i jednu eklektičnu riznicu distorzije prezentovanu od strane njihovih severnih zemljaka. Ako je Discover Mutiny bio početnički naivan, naslednik je do te mere ozbiljna progresija da se već može govoriti o svetlosti, koja u ovoj konotaciji označava budućnost benda.

 

www.myspace.com/youjudas

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement