RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Kissaway Trail - The Kissaway Trail (Bella Union, 2007)

 

ImageDebi album danske petorke bilo je jedno od očekivanijih izdanja ovogodišnje indie rock ponude sa prostora Skandinavije, što bi onima koji su upoznati sa jedinstvenim senzibilitetom, pre svega danskog i švedskog indie zvuka, moglo biti već dovoljna preporuka. Ako se uz to doda da su momci iz Odenzea protekli period proveli svirajući kao predgrupa na oproštajnoj turneji škotskih art-rock kolosa Aereogramme, biva jasno da se ne radi o samo još jednom bendu koji svira u prvoj polovini Roskilde festivala kada se nameštaju šatori i isprobavaju nacionalne kuhinje.

 

Razlog zbog kojeg su gaffa.dk i ostali tamošnji relevantni muzički mediji uputili lepe reči na adresu ovog simpatičnog sastava bio je premijerni EP Into The Ocean And Rise Again, koji je pokazao želju da se skandinavski šmek isproba kroz jednu novu prizmu. Normalno, teško je dolaziti sa tog podneblja, a ne biti pod uticajem strašno bitnih sastava Mew i Kashmir, ali The Kissaway Trail tu "must-have" karakteristiku koriste samo kao polaznu referencu, dok su, u suštini, daleko okrenutiji američkom kontinentu. Pomenuti afinitet je u potpunosti razvijen na ovde prezentovanom prvencu, jer na njemu pljušte The Flaming Lips, Modest Mouse, The Arcade Fire i Mercury Rev reminiscencije, tako dovitljivo odevene u poznati danski "melanholični-smo-i-kad-smo-veseli" stav.

 

The Kissaway Trail su neka vrsta anomalije u okvirima danske indie muzičke scene; iako se u njihovim notama nesumnjivo osećaju sva potrebna teritorijalna obeležja, oni nemaju gotovo ničega zajedničkog sa starešinama pokreta, u koje bi se, sa dovoljnom sigurnošću, moglo reći da spadaju Saybia, Spleen United, The Figurines, Moi-Caprice, Veto ili Epo-555. Svojim pametnim i iskrenim izrazom privukli su pažnju Simona Raymonda i velike Bella Union etikete, a pitanje je trenutka kada će njihov šarm pokoriti široki auditorijum koji zaslužuju.

 

www.thekissawaytrail.com

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement