Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Nasilje i agresivnost

 

Mladi i razjareni

 

nasiljeZbog "poplave" nasilničkog ponašanja među tinejdžerima, rešili smo da ovog puta zavirimo u školska dvorišta i da vidimo i čujemo kako stoje stvari kod nas. Razgovrali smo sa direktom jedne osnovne kikindske škole, sa maturantom Gimnazije, pedijatrom... Taman smo mislili da se "manemo" delinkvencije, al' ne lezi vraže, klinci "udarili" još jače i strašnije. Tuku se, bodu brisama, nasrću na vršnjake.

 

Pa, rekoh, hajd da vidimo kako stoje stvari kod nas. I shvatimo da je sreća u nesreći u celoj ovoj priči u vezi s nasiljem, da u "našem frtalju" nema fatalnih primera agresivnosti kod tinejdžera. Desi se tu-i-tamo poneka tuča (kojih je bilo i biće dok je đaka i škole), bude lomljenja klupa na Starom jezeru, iz obesti se sprejom išaraju automobili u Mikronaselju...

 

radakPrvo smo bili u Osnovoj školi "Sveti Sava". Direktor Vitomir Radak kaže da deca jesu sve agresivnija, ali da nema drastičnih primera. Sve se svodi na poneku tuču ili krađu. On smatra da celo društvo veoma često školi stavlja na teret potpunu odgovornost kad mladi učine nešto loše, a ponekad i sami prosvetni radnici sebi daju lažno prevelik značaj. Međutim, kako on kaže, osnovci u proseku provedu 4-5 sati u školi, a ostatak vremena su van škole.

 

pudarDejan Pudar, maturant kikindske Gimnazije, predsednik Đačkog parlamenta i dugogodišnji vaterpolista, kaže da za četiri godine, koliko je on srednjoškolac, nije video nijednu "ozbiljniju" tuču u gimnazijskom dvorištu. Ima dobacivanja, verbalnih provokacija, kaže Pudar, ali nema otimanja mobilnih telefona i sličnih nasrtanja. Nema tuča, ali ima unošenja alkohola u školska dvorišta. Pitam šta se najviše pije, on kaže: "Sve redom - pivo, vino, rakija."

 

Ono što njemu najviše smeta iz "repertoara dvorišnog nasilja", i to iz godine u godinu, jeste grudvanje snegom, koje iz obične "šale" i "igrarije" preraste u napade sa ozbiljnim povredama. Kad se kaže grudvanje, zvuči možda bezazleno i dečije, ali nije, naročito ne kad vas neko zune ledenicom u glavu ili, ne daj bože, u oko. Smeta mu i to što grad ne nudi pravu alternativu za ulično-kafansko gluvarenje.

 

U mnoštvo razloga i uzroka dečije agresivnosti može se uvrstiti i takozvana "zamena noći za dan", smatra pedijatar Spomenka Softić, a što, drugim rečima, znači "blejanje" mladeži u gradu od sumraka do svitanja. Tada, sa medicinskog stanovišta, dolazi do poremećaja bioritma i metaboličkih procesa u organizmu kod osoba koje su još u razvoju. Neispavani, mladi su nesposobni za učenje i odlazak u školu, smatra doktorka Softić, postaju razdražljivi i razjareni i eto prilike da se "uleti" u problem. Po njenom mišljenju, kriminal, pornografija i loši momci svakodnevno su "pred očima" mladih ljudi.

 

softicDoktorka Softić posebno je istakla da mlade ne treba osuđivati, kriviti, kažnjavati, već ih na sve moguće načine treba "vaditi" iz problema i pomagati im. Upravo je za to zadužen opštinski tim za borbu protiv bolesti zavisnoti i probleme mladih, kaže doktorka Softić, čiji je i sama član, i to kroz mnoštvo javnih tribina, predavanja po školama, scenskim nastupima i predstavama u kojima učestvuju srednjoškolci. Eto tako, manje-više, stoje stvari u našem malom gradu.

 

Ono što u poslednje vreme, tako reći, svugde i stalno slušamo jesu komentari odraslih: "Da se odmah razumemo, u pubertetskim godinama ni mi nismo bili 'cveće', ali ova današnja omladina baš je preterala." Kako i ne bi, rasla deca u okruženju ratova, i to nekoliko u nizu, u inflaciji, raznovrsnoj bedi, nemoralu i neukusu. Istraumirana deca svim i svačim, roditelji uzalud jure za novcem, odrasli nervozni, nezadovoljni, na većini televizijskih programa pravi horor... Društvo, umesto da olakša deci, otežava im nametanjem sve težih i glupljih školskih programa, povećava se broj časova, jedni izbace ocenjivanje, dođu drugi pa vrate... I hajd sad ti u tom sveopštem ludilu budi "dobri sin, tih i miran, čist i fin". I što bi klinci rekli: možda i može, al' u nekom drugom filmu.

 

Autor: Ivana Simić
Foto: Jovan Jarić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement