RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Grails - Burning Off Impurities (Temporary Residence)

 

ImageDok se laici, šatro odrasli na Thrill Jockey, Constellation ili Matador etketi, utrkuju da što slikovitije pojasne kako se instrumentalna muzika davi u virovima generičnih krešenda, ona se razvija do neslućenih visina i preti da postane jedan od većih muzičkih fenomena ovog vremena. Grails iz Portlanda dosta doprinose sveopštoj progresiji alhemičnim psihodeličnim amalgamom ambijentalne i world muzike. Pomalo ironično zvuči činjenica da je prelazak iz eksperimentalnog Neurota u Temporary Residance označio raskid sa post-rock formom, iako su je Ameri primenjivali nekonvencionalno i daleko sirovije, često koketirajući sa sazvučjima koja su drugim protagonistima pomenutog zvuka bila zabranjena teritorija.

 

Za svoje treće javljanje portlandska četvorka je izabrala jedan smeo etalon koji se u ogleda u radovima Pink Floyda, The Mahavishnu Orchestre, Dead Can Dancea i Ash Ra Tempela i koji zahteva izuzetne kreativne i sviračke sposobnosi svih individua koji pokušavaju da sagrade nešto monumentalno na njegovim temeljima. Iako su prva dva rada Gralova nagoveštavala da su oni dorasli tom zavidnom poduhvatu, veština prikazana ovoga puta se slobodno može okarakterisati vanserijskom.

 

Krunu izdanja predstavljaju epska Silk Rd, koja odiše jednim od najuzbudljivijih ovogodišnjih breakdownova, i Dead Wine Blues, psych-folk za novi milenijum, savršeni soundtrack za smrt Wild Billa Hickoka. To ni u kom slučaju ne znači da je ostatak inferioran, jer je Burning Off Impurities savršeno koherentna riznica zaboravljenih mističnih zvukova koja će svojim bezvremenskim sklopom sigurno stajati u samom vrhu svih instrumentalnih lista koje će rapidno krenuti da se objavljuju tamo negde od bivšeg Dana republike.

 

www.grailsongs.com

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement