Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Četiri brzopotezna prikaza: Filips i Tervelon, Halilović, Zakić i Tibor

 

Gari Filips i Džervi Tervelon: "Kokainske hronike", Cenzura, Novi Sad, 2007.

 

Image"Ali razmisli! Stavi na vagu! Uzbuđenje može da ti pokrene i prodrma mozak, kao što kažeš, ali u pitanju je nezdrav, patološki proces", kaže doktor Votson svom Šerloku Holmsu u "Znaku četvorke" Konana Dojla. "Zašto bi zarad jednog prolaznog zadovoljstva, rizikovao da izgubiš te velike moći kojima si obdaren? Zapamti da ovo ne govorim samo kao prijatelj prijatelju, nego kao lekar čoveku za čije je opšte zdravstveno stanje, do neke mere, odgovoran." Priređivači knjige "Kokainske hronike" Gari Filips i Džervi Tervelon uzimaju upravo ovo parče zanimljivog razgovora Votsona i Holmsa za citat - "prolog" iza kog će uslediti sedamnaest poetički sasvim drugačijih pripovedaka američkih pisaca mlađe generacije koji su za temu odabrali kokain. Iako je sasvim tačno upozorenje sa naslovne strane "da ove priče izazivaju zavisnost", treba reći da taj prozni skup "čistog, nerazblaženog, urbanog, sirovog i neumoljivog noira" pre svega veže čitaoca dobrim zapletima, da bi ga tek u drugom planu nenametljivo opomenuo da je igra sa kokainom igra na smrt. Kao što već reče doktor Votson, uostalom.

 

Enes Halilović: "Kapilarne pojave", Treći Trg, Beograd, 2006.

 

ImageNakon zanimljive zbirke pripovedaka "Potomci odbijenih prosaca" koja je objavljena pre tri godine u "Radu", pisac mlađe generacije Enes Halilović objavio je još jednu zbirku kratkih priča - "Kapilarne pojave" - podelivši je na tematske celine sa naslovima "Kazaljka", "Zidovi", "Basne", "ZOO" i "Carski crvi". Iako vredan i predan stvaralac u novoj zbirci nudi desetine novih priča, ne bi se moglo reći da nova Halilovićeva knjiga donosi nešto novo u odnosu na prethodnu. Ona joj je poetički sasvim bliska, s tim da su neke od novih kratkih storija ovog pripovedača mnogo bliže anegdoti nego što su to sebi dopuštale storije iz "Potomaka odbijenih prosaca". Halilovićeva poetika je sasvim autentična. Njegov pripovedački glas blizak je usmenoj priči, bajci, mitovima, a njegov jezik, samim tim, sasvim prilagođen pomenutim formama. Svemu tome treba dodati i postmodernistički temelj nad kojim izrasta ovakva poetika i tvrde realističke priče u kojima Enes Halilović, može biti, dostiže svoje pripovedačke vrhunce. No, isto tako se čini da "Kapilarnim pojvama" nedostaje ono strpljenje s kojim je pisac stvarao "Potomke odbijenih prosaca", te nova knjiga ostaje u senci one prve, tek kao njena dopuna.

 

Mirna Zakić: "Strava u Ulici kuge", Narodna knjiga, Beograd, 2006.

 

ImageMirna Zakić je rođena 1982. godine u Beogradu. Završila je Filološku gimnaziju, nakon toga Američki univerzitet u Bugarskoj, a trenutno radi doktorat iz istorije na Univerzitetu Merilend u Americi. Poznata je i domaćim čitaocima, kao spisateljica zbirke pripovedaka "Vremenski portali" koju je objavila "Matica srpska" i autorka poetske zbirke "Ars oratoria", objavljene u "Srpskoj književnoj zadruzi". Da. Prevela je i knjigu "Krvava odaja" Andžele Karter. Sasvim običan bibliografski podatak da tu ne počinje s krvlju! Iza toga sledi njen nova knjiga: "Strava u Ulici kuge", horor roman koji zapravo nosi krimi priča. Samim tim, kad je već o krimi zapletu reč, dalje se ništa više ne sme otkrivati. Ali se može reći da je glavna junakinja vukodlak, ili tačnije rečeno: vukodlačica Adamantina Ada Marks, plus zagonetni Vinsent. Zanimljiva tema, zanimljiva priča, uvek zanimljivi žanr, ali i pomalo nesređen rukopis Mirne Zakić, među čijim rečenicama se mogu pronaći neke banalne anegdote ili doskočice, tipa "ko rano rani, pre će kafi i cigaretama", koje ne opravdava ni to što ih je izgovorio pripovedač.

 

Rac Tibor: "Rockgraph selfzin", Autorsko izdanje, Zrenjanin, 2006.

 

ImageRac Tibor pripada redu najpoznatijih vojvođanskih fotografa. U knjizi "Rockgraph selfzin" sabrao je crno - bele fotografije domaćih rokera, "eksperimentalno rekonstruišući gradsku muzičku scenu i subkulturne fenomene", kako to precizno stoji u podnaslovu knjige, uz duhovit dodatak da "autor zadržava pravo saopštavanja, razotkrivanja i tumačenja isključivo autentičnočću svog iskustva". Iza takve napomene koja nam mnogo toga saopštava i o fotografijama koje ćemo gledati (i čitati?), ređaju se kadrovi "Boya", "Discipline kičme", "Darkwood duba", "EKV-a", "Električnog orgazma", "E-playa", "Eve Braun", "Gluvih kučki", "Instant karme", "Jarbola", "Kande, Kodže i Nebojše", "Kazne za uši", "Kristala", "Kanala Tvida", Tišmine "Lune" i "La Strade", pa "Love Huntersa", "Lutki", "Neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar", "Mrava", "Obojenog programa", grupe "Oružjem protivu otmičara", "Overdrivea", "Šarla Akrobate", "Partibrejkersa", "Pante Šiklja Nafte", "Popečitelja", "Popcyclea", "Ramba Amadeusa", "Presinga", "Supernauta", "Velikog prezira", "Virvela", "Vroooma", "Rex Ilusiviia"...

 

Autor: Mića Vujičić (Politika)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement