Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (16)

 

Deca su ukras svetog

 

ImageU sumanotoj želji da sebi olakšaju život, osnaženi iracionalnom verom da znaju šta je dobro za njih i njihovu decu, šačica roditelja podnela je zahtev Narodnoj skupštini Srbije za ukidanje PDV-a na bebi opremu. Zahtev je potpisalo jedva 30.000 roditelja, što je cifra na nivou statističke greške u odnosu na svekoliko srpstvo, a pogotovo na impozantan broj žitelja Nebeske Srbije. Zaprepašćeni roditeljskom drskošću, poslanici su sa gnušanjem odbili zahtev. Kakvi su to roditelji koji misle na svoja čeda i bebe u trenutku kad nam otimaju Kosovo?! Sve go izdajnik, čedista i bebista! Uostalom, i poslanici imaju decu, pa im PDV ne smeta, svu bebi opremu kupuju bez problema: i besna kola, i stanove, i diplome, i još koješta. Glasanje tradicionalnom metodom lupanja zvečkom o klupu obavljeno je dok si rek'o cucla, predstavnici naroda su stavili do znanja narodu da može da se kuropeca koliko hoće, ali da u sukobu šutog sa rogatim, kako to mudro rekoše socijalisti, "nema neizvesnosti".

 

Par nedelja kasnije, svetom Sinodu dođe reč Gospodnja u utvari govoreći: "Alo, kreteni, bela kuga hara Srbijom, a vi ne činite ništa da vam se pastva umnoži, oboži i oraspoloži! Dobro, čast plodnim izuzecima. Ko će sutra da brani svete srpske zemlje, ko će da rađa ratnike, od čega vi mislite da živite? Misli na sutra, razmnoži se danas! Da ste ukinuli PDV na dečju opremu iz ovih stopa! Je li to jasno?!" To reče, pa uteče. Iznenađeni činjenicom da njihov poslodavac zaista postoji, episkopi se skameniše, a jezici im se zavezaše u mrtvi čvor. Antilopije na jedvite jade dođe sebi, tresnu o sto prangijom-panagijom i prekide mučno molčanije: "Braćo, šta je tu je. Naše najcrnje noćne more su se ostvarile - Bog postoji. Samo bez panike. Sve ostaje po starom. Udovoljićemo njegovom kapricu, pa šta nam Bog da. Ničija nije gorela do zore. Ćeraćemo se još!"

 

Zahtev SPC za ukidanje PDV-a na bebi opremu u Skupštini je dočekan sa opštim oduševljenjem. Poslanici su se pobožno krstili pred zahtevom, klanjali se, pravili male i velike metanije, a neki su i celivali mirotočivi paraf patrijarha Đavla. Zahtev je usvojen dok si rek'o klerikalizacija. U znak zahvalnosti svetim ocima na inicijativi i brizi za budućnost naše stvari, zakonodavni odbor je sitnim slovima, nevidljivim mastilom, između redova dopisao par članova.

 

1. Zabranjuje se uvoz bebi opreme. Ekskluzivno pravo na proizvodnju pelena, kašica, dubaka, krevetaca i sličnih džiždža-bidža ima SPC.
2. Ako Sinod tako odluči, opremom za decu će se smatrati duvan, benzin, oružje, narkotici i belo roblje.
3. Ukoliko ove mere dovedu do rasta nataliteta, tako ostvareni višak dece predaje se na brigu i staranje svetoj materi Crkvi, odnosno episkopu Lakomiju koji je pokazao izuzetne rezultate u radu sa decom.

 

Poučene ovim primerom, brojne grupe građana zasule su Patrijaršiju hrpom inicijativa, molbi, zahteva i podnesaka u kojima traže ostvarenje svojih prava. Uz određeni procenat, naravno. Crkva je na dobrom putu da pronađe pravo mesto za sebe u društvu, a i građani će od toga imati neke koristi. Prošla su vremena kada je crkva bila posrednik između čoveka i boga. Mnogo više se isplati biti posrednik između čoveka i bogova na zemlji.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement