Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Pronađena odeća Fride Kalo

 

frida kaloPrilikom renoviranja privatnih prostorija kuće-muzeja legendarne meksičke slikarke Fride Kalo (Frida Kahlo) pronađena je njena odeća kao i neke njene vredne stvari.
Kalo je sa svojim suprugom, poznatim muralistom Dijegom Riverom (Diego Rivera), živela u ovoj takozvanoj Plavoj kući (spolja je ofarbana indigo plavom bojom) sve do smrti 1954. godine. Četiri godine kasnije, Rivera je kuću pretvorio u muzej, ali je tek sa početkom restauracije nekih delova muzeja prošlog leta pronađeno oko 180 odevnih predmeta, uključujući i tradicionalne meksičke haljine, koje je Kalo naslikala na čuvenim autoportretima, cipele, marame i nakit.
Nađene su i fotografije koje je snimio otac Fride Kalo, Vilhelm (Wilhelm), mađarski fotograf kao i par naušnica za koje se pretpostavlja da ih je Kalo dobila od Pikasa.
Po rečima upravnika muzeja, sve ove stvari su pronađene kada su radnici otvorili prostorije koje su godinama bile zatvorene.
Za života, Kalo je postala poznata u Meksiku po svom braku sa Riverom, po komunističkim idealima kao i po tome što je cenila tradicionalnu meksičku odeću i nakit. Nakon smrti, njena slava se širila ne samo zemljom u kojoj je živela nego i celim svetom.
Danas je Plava kuća jedan od najposećenijih muzeja u Meksiku.
Rivera je naredio da sve stvari koje su pronađene u kući - ostanu u kući, jer je ona jedino mesto u kojem nove stvari mogu biti izložene. Očekuje se da će specijalna izložba novootkrivenih vrednosti biti otvorena za godinu dana.

 

(izvor: The Associated Press)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement