Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (32)

 

Gastronomski zločini

 

ImageNedavno sam u britanskom Metrou pročitao bizarnu vest, a - kada bi postojalo takvo šta - ona bi se mogla svrstati u rubriku "književna crna hronika". Policija je u Meksiko Sitiju uhapsila preterano slavoljubivog pisca horor priča Hozea Luisa Kalvu nakon što su u njegovom stanu pronađeni delovi tela njegove tridesetogodišnje devojke čiji je nestanak prijavila njena porodica. Nogu nesrećne žene policajci su pronašli u frižideru, njen torzo u plakaru, a neke njene kosti u kutiji s kornfleksom. Prema podacima iz policije, Kalva je, nakon što im se predstavio kao pisac, priznao da je obario određene delove tela svoje devojke, ali je porekao da je išta od skuvanog okusio. Pečeno meso, koje su istražitelji takođe pronašli u tiganju na njegovom šporetu, trenutno je na obradi kako bi se utvradilo da li je ljudsko. Policajci su u Kalvinom stanu našli i rukopis romana s naslovom "Kanibalistički instinkti". On je ujedno i glavni osumnjičeni za ukupno tri kasapljenja žena čiji su delovi tela pronađeni u Meksiko Sitiju i na periferiji grada. Zastrašujuće je upadljiv podatak da su kanibalove žrtve uvek bile farmaceutkinje i samohrane majke. Hoze Luis Kalva je trenutno u bolnici pošto ga je udario auto dok je bežao od policije. Ne bi me čudilo da je ovaj meksički pisac horor priča sve te užase činio kako bi nadomestio nedostatke svog nedovoljno razvijenog književnog talenta. Možda je umislio da put do slave vodi žvakanjem i želudačnim varenjem nezahvalnog mesa čitalaca?

 

 

I sam sam u svojim romanima pisao o kanibalima. U romanu "Kazimir i drugi naslovi" pišem o tome kako je "Kazimir učinio nešto nezamislivo: skuvao je i pojeo književnog kritičara i polupesnika Simeona Gajskog, zvanog Simeon Voskar." U nastavku romana pišem o nesrećnom udesu aviona generala Georgija Zecowskog koji je preživeo pad a potom i glad tako što je jeo, jednog po jednog, ministra iz svoje vlade. Ova pseudoalegorijska priča trebalo je da ukaže na moju istinsku motivaciju da napišem takvu priču: stvarnost je u tom trenutku najviše išla na ruku političkim kanibalima. U avanturističkom romanu "Kroz pustinju i prašinu" čak imam i poglavlje naslovljeno "Banana je voće najsličnije ljudskom mesu." Ni roman "Kuvarove kletve i druge gadosti" nije lišen tog - neko neoprezan bi rekao "omiljenog piščevog" - motiva. Kuzman preti Marici, ženi svog rođenog brata, da će joj zaklati sina Pavla i pojesti mu jetru ako se ne upusti u perveznu seksualnu aferu s njim. Za razliku od poremećenog Hozea, kanibalizmom u svojim romanima želim da ukažem na to da jedenje ljudi slovi kao vrhunac prezira.

 

Francuski antropolog Rolan Vilnev u "Istoriji kanibalizma" beleži: "Zaista je lepo naslađivati se mesom mrskog nam čoveka." Kanibalizam u književnosti je čest motiv. "Raznovrsna ruha u koja se zaodenuo kanibalizam susreću se vekovima u književnosti, kao i u folklornim kazivanjima i pesmama nebrojenih naroda. [...] Pogrešno bi bilo smatrati da se izgubilo zanimanje za ovaj problem: putopisi, anegdote i stripovi u visokotiražnim novinama, kao i filmovi, dokazuju nam suprotno", tvrdi Vilnev. Kanibalizam je osnovna potka u Šekspirovim komadima "Mletački trgovac" i "Tit Andronik", De Sadovi romani su puni priča o kanibalima, Flober u "Salambe" opisuje "opsadni kanibalizam", Volter u "Kandidu" govori o odsecanju zadnjica uglednih dama, Apolinerov junak u "Cox-Cityju" je primoran da jede tela drugih kopača zlata kako bi preživeo, Morloci iz "Vremeplova" H. Dž. Velsa opstaju jedući ljude, Kortasar opisuje prinošenje žrtava kod Asteka... Ljudožderstvo u Defoovom "Robinzonu Krusou" je opšte mesto dečijih strahova. A šta tek reći o bajkama o Ivici i Marici ili Tomi Palčiću? "Za one kojima manjka mašte ili koji zanemariju strah usled gladi, kanibalizam slovi kao odvratan zločin, nezamisliv i glup." (Vilenev) Da li motive kanibalizma u folkloru, bajkama i u umetničkoj obradi treba čitati tek kao upozorenje?

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement