Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Američka ikona Džejms Stjuart, glumac, arhitekta, pijanista, pilot, oficir...

 

Anatomija jednog genija

 

ImageU Hičkokovim filmovima redovno ga bole leđa. Ako ne nosi gips na nozi, onda ima vrtoglavicu. Ponegde se osloni i na palicu, ali ga uvek jure i vole ženske. On se nekako nećka. Uven šlang i uvek feš. Džejms Stjuart. Zvani Džimi. Američka ikona. James Maitland Stewart (1908-1997), glumac za trilere, "porodične filmove", kaubojce i komedije. Čovek koji je svakako previše znao. Visok metar i devedeset jedan, dovoljno da bude među najvećima. Nikad nijedan čas glume! Smatrao da čovek više nauči radeći na filmu, nego učeći u bilo kojoj učionici. Diplomirao arhitekturu na Prinstonu 1932. godine. (I Brando je sakupljao knjige o arhitekturi. Posebno ga zanimalo kako konstruisati zgradu koju ne bi srušio zemljotres.)

 

Osam godina nakon što je završio arhitekturu, Džejms Stjuart zvani Džimi već dobio Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu "Philadelphia Story". Oskara poslao ocu u rodnu Indijanu. Ćale stavio Oskara u izlog svog dućana, gde će statua biti izložena celih dvadeset pet godina. Prodavnica smeštena nigde drugde do u Ulici Filadelfija, tek da ništa u životu (i na filmu) ne bi bilo slučajno.

 

Kad je krenuo u Drugi svetski rat, otac mu je dao pismo koje je Džimi pažljivo čuvao u džepu sve do kraja rata. U ratu je bio pilot. A šta drugo!? Nešto su pričali da na početku nije imao "dovoljno kila", ali je upornošću seo u ratni avion, koji je inače vozio i ranije. Na kraju je dobio generalski čin i odlikovanje za zasluge u borbi za oslobođenje Francuske. Bio je rezervni avio-oficir sve do 1968. godine. Posle je, u pauzama, kad nije bilo snimanja, sa svojim najboljim drugom Henrijem Fondom pravio makete aviona. Istorija kojoj nije uvek verovati kaže da su se ova dva drugara 1947. godine potukla zbog politike i da je u pesničenju pobedio Fonda. Kažu i da je Stjuart bio republikanac, a Henri na onoj drugoj strani. Svejedno, od tad su zaobilazili politiku. Teoretisali su o avionima i ko zna o čemu.

 

ImageIpak, Džejms Stjuart nije onaj glumac koga juri avion u Hičkokovom filmu "Sever-severozapad" iako to mnogi misle. Mada je sa Alfredom Hičkokom napravio kultna ostvarenja poput, recimo, "Prozora u dvorište" ili "Čoveka koji je previše znao", Hičkok nije bio zadovoljan "Vrtoglavicom". Donela je malo para i loše kritike!? Bilo kako bilo, reditelj je smatrao da je razlog neuspeha to što Stjuart izgleda suviše staro. Zato ga je 1959. godine zamenio Kerijem Grantom, iako je Grant bio četiri godine stariji od Džimija. Ali, ipak, u tom odličnom filmu, slagali se vi sa tim ili ne, Grant glumi dva lika: i onog kog juri avion, ali i Džejmsa Stjuarta! Možda mi se tako čini ili sasvim slučajno liče. Tek Stjuartu prepisuju izjavu: "Mister Hičkok nije rekao da su glumci stoka - on ih je samo tako tretirao." No, da budemo pošteni: Džejms Sjuart je pre toga zamenio Kerija Granta u Hičkokovom filmu "Rope" 1948. godine. U "Anatomiji jednog ubistva" otkrio je i da svira klavir, pogotovo džez i bluz kompozicije. Predsednik Hari Truman je zbog svega toga rekao: "Da imam sina, voleo bih da bude kao Džimi Stjuart".

 

Možda je isti taj Džejms Sjuart otkrio tajnu velikih glumaca kada je izgovorio rečenicu: "I don't act. I react!". "Idem sad da budem sa Glorijom", rekao je pre nego što je umro 2. jula 1997. u Los Anđelesu, u osamdeset devetoj godini života. Pre tačno deset leta. Iza sebe ostavio skoro stotinu filmova, brdo TV emisija, desetak pozorišnih komada i mali aerodrom u Indijani.

 

Autor: Mića Vujičić (Politika)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement