Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Profil: Mirna Zakić, spisateljica

 

Crossover fantazija

 

ImageBeogradska "Narodna knjiga" objavila je roman "Strava u Ulici kuge" mlade spisateljice Mirne Zakić. Mirna je rođena 1982. godine u Beogradu. Završila je Filološku gimnaziju i Američki univerzitet u Bugarskoj. Trenutno radi doktorat iz istorije na Univerzitetu Merilend u SAD. Objavila je zbirku priča "Vremenski portali" i poetsku zbirku "Ars oratoria". Prevela je zbirku priča Andžele Karter "Krvava odaja".

 

Mirna, zašto baš horor roman? Kako ste došli do žanra?
- Volim da čitam fantaziju i naučnu fantastiku, pogotovo sa horor elementima. Izbor žanra došao mi je takoreći prirodno.

 

Mogli bismo reći da je vaš roman mešavina nekolio žanrova?
- "Strava u Ulici kuge" je urbana crossover fantazija sa elementima tamne (dark fantasy) i srednjovekovne fantazije. Glavni lik i narator je mlada žena-vukodlak u fiktivnom gradu u bivšem Istocnom bloku posle pada komunizma. Polazeći od zapleta sa elementima detektivske misterije, ona sreće mnoge stanovnike svoga grada, uglavnom druga "natprirodna" bića koja opstaju ispod površine ljudskog društva. U okviru priče o potrazi za ključem misterije, kakva se često sreće u literarnoj fantaziji još od "Odiseje," ima mesta za junakinjine često nasilne avanture ali i razmišljanja o ljudskoj i životinjskoj prirodi, istoriji, sudbini…

 

Čitajući vaš roman susrećemo čitav niz izmaštanih bića. Zabavlja vas da izmišljate svetove?
- Svakako, kako da izmišljam tako i da se poigravam sa bićima već poznatim znalcima mitova, fantazije i bajki, kao što su vukodlaci i pali anđeli.

 

Svaki žanr roman može se čitati i između redova, sa izvesnom dozom parodije stvarnosti, čak satire. Neki pisci ne vole takva tumačenja. Kakav je vaš stav povodom tog pitanja?
- Meni ne smetaju različita tumačenja mog romana, čak u njima često uživam, jer mi otkrivaju asocijacije koje meni samoj ne bi ni pale na pamet. Napokon, ako se knjiga izda i čita, pisac zaista nema vise kontrolu nad tumačenjima, niti bi trebalo da se žesti ako čitaoci vide u njenim rečima nesto nepredviđeno.

 

Na čemu trenutno radite? Da li ostajete u ovom žanru ili spremate nešto sasvim drugačije?
- Poslednjih par godina pišem uglavnom na engleskom jeziku i često pišem kratke priče tamnofantazijskog sadržaja, koje nastojim da objavim u svetu, što na Internetu, što u žanr časopisima. Međutim, izdala sam već i zbirku pesama i ne prestajem da pišem i poeziju. Pošto trenutno radim na doktoratu iz istorije, posebno se posvećujem pisanju naučnih radova.

 

Autor: Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement