RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tellison - Contact! Contact! (Gravity Dip, 2007)

 

ImageAko bi se, pored nesumnjivo ogromne količine prestiža koji nose, probala tražiti (prikrivena) veza između Berklija, Oksforda i Kembridža, onda bi se krajnje interesantna skupina Tellison nametnula kao najbolja solucija. Indie rock zvuk je u njihovim rukama prodoran, melodičan, poletan, inteligentan i beskrajno šarmantan, međutim, ironija je što se ti parametri ne vrednuju previše u misterioznom i zdravom razumu teško dokučivom procesu koji određuje kome će pripasti slava.

 

"Contact! Contact!" je bio dugo u pripremi, jer su velike obaveze raštrkane četvorke, sa bazom stacioniranom u Londonu, konstantno sputavale njegovu krajnju realizaciju. Više puta doterivan, lepljen, rušen pa ponovo krpljen, album je napokon postao dostupan javnosti, pruživši ubedljiv argument muzičkim elitistima u pokušajima da širokim narodnim masama stave do znanja kako su Kaiser Chiefs, Hard-Fi ili Mando Diao jedno neprocenjivo gubljenje vremena. Istini za volju, komparacijama nije mesto, budući da su Tellisonove neodoljive zarazne himnice zaista misaone imenice za pobrojane bendove u bilo kom pogledu i nije ih fer uopšte dovoditi u spoj sa takvim instant produktima, čak i u toj nipodištavajućoj konotaciji.

 

Srodni tonovi se mogu tražiti u sazvučjima koja stvaraju Dave House, The Automatic, Dartz!, pa i Bloc Party, ali neobično iskren "lust for life" stav, lakoća s kojom su u stanju da note načine i ljupkim i inteligentnim u isto vreme, i generalna muzičko-verbalna spretnost čine Tellison unikatnim entitetom u moru generičnih grupacija. Za pedesetak minuta svoje efektne premijere oni su proizveli više dobrih ideja od gotovo celokupne ovogodišnje ponude sličnog usmerenja koja se našla na kojekakvim UK TOP40/NME/Billboard listama.

 

www.tellison.co.uk

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement